Uusi elämä tammikuussa: mitä kannattaa tehdä ja mitä ei?

Tammikuu ja olisi hirveä hinku saada uusi elämä alkuun! Eilen sanoin, että välttäkää kiusausta lähteä humpuukidieetteihin ja pikaratkaisuihin, ne kun harvemmin kannattavat. No mitä sitten kannattaisi tehdä? Jos nopeasti haluaa päästä alkuun mutta niin, että uusi alku ei lässähdä kuin pannukakku?

Panosta tammikuussa näihin

Lähde mukaan johonkin verkkovalmennukseen

Näin tammikuussa monet PT:t ovat erittäin kiireisiä. He eivät välttämättä ehdi ottamaan uusia asiakkaita sisään kovinkaan nopeasti, joten jos hinku on kova ja tarve nyt heti, suosittelen verkkovalmennuksia. Toki näissä ei saa ihan samanlaista henkilökohtaista otetta, mutta ne tarjoavat monesti järkevän ponnahduslaudan uuteen elämään. Siitä on sitten hyvä jatkaa yksilöllisemmin. Valmennuksissa on monesti sekä ruokavalio että treeniohjelmat ja valmentajan tuki, lisäksi usein saa myös vertaistukea muista valmennukseen osallistuvista. Verkkovalmennus tulee myös usein edullisemmaksi kuin henkilökohtainen valmennus.

Tutustu kuitenkin etukäteen valmentajaan ja valmennuksen sisältöön, sillä kaikki eivät ole laadukkaita valmennuksia. Älä usko pelkkään myyntipuheeseen vaan kiinnitä huomiota muihin juttuihin: onko asiakaspalautetta? Onko valmentajalla oikeanlaista koulutus- ja kokemustaustaa? Onko treenit turvallisen tuntuisia vai sisältääkö valmennus tekniikaltaan haastavia liikkeitä? Vaaditaanko jonkinlaista pohjakuntoa ja sopiiko aloittelijoille? Voiko tarvittaessa kysyä lisätietoja valmennuksesta? Tietty tässä kohtaa suosittelen mun PT:n omaa valmennusta, josta voit lukea lisää täältä.

Karsi päivästäsi kaikki ylimääräinen

Uusi elämä vaatii uutta energiaa ja usein myös lisäresursseja. Et todennäköisesti voi pitää kiinni kaikesta vanhasta, jos haluat tuoda tilalle uutta. Varsinkin alkuun uusi elämä tuntuu vievän kamalasti aikaa ja vaivaa, joten karsi muusta turhasta. Jätä vähemmälle somettaminen, katso vähemmän telkkaria, luovu hetkeksi suurista siivousprojekteista ja jätä väliin ylimääräiset kekkerit. Näin et heti alkuun väsytä itseäsi vaan jaksat uutta elämääsi myös helmikuussa. Kun uudesta tulee rutiini, löytyy aikaa taas muullekin.

Panosta yksinkertaisiin periaatteisiin ja “vanhoihin” juttuihin

Varsinkin ruokavaliossa näkyy selkeitä muotisuuntauksia. Välillä kannustetaan syömään light-tuotteita, seuraavassa hetkessä ollaan Atkinsin dieetillä. Nyt pitkään on vallinnut Fitness-ruokavalio ja tulossa on vegaaniruokavaliot. Kaikissa on jotain hyvää mutta perusjutut kantavat silti aina parhaiten. Juo vettä, syö vihanneksia, kävele, harrasta arkiliikuntaa. Voit toki osallistua vaikkapa vegaanihaasteeseen, jos siltä tuntuu. Mutta ei siitä vegaaniudesta kamalasti hyötyä ole, jos sen päätteeksi kiskoo kilon kinkkurullan. Ainakin ajatustasolla kannattaa miettiä sitä tammikuuta pidemmälle, pystytkö noudattamaan ruokavaliota jatkossakin?

Liity jonkinlaiseen vertaistukiryhmään

Facebookissa kerätään nyt erilaisia WhatsApp-ryhmiä, joihin halutaan samanhenkisiä ihmisiä. Nämä voivat olla tuhoontuomittuja ryhmiä, jotka piipittävät keskellä yötä kaikenlaisia huuhaa-juttuja, tai sitten niistä voi löytää vertaistukea ja uudenlaista tsemppiä! Kannattaa kokeilla ainakin. Voit myös itse perustaa tällaisen ryhmän, kysele mahdollisuutta vaikka jossain painonpudotus-ryhmässä.

Osta uudet treenivaatteet

Uudet releet motivoivat kummasti! Hanki jotkut ihanan värikkäät, istuvat ja toimivat urheiluvaatteet. Niitä on vaan pakko päästä ulkoiluttamaan!

Aloita uusi harrastus

Tammikuussa moni harrastus alkaa alusta, kun kevätlukukausi alkaa. Nyt on mahtava tilaisuus aloittaa jotain uutta! Harrastaminen pitää mielen virkeänä, opettaa meille uusia taitoja, monipuolistaa sosiaalisia suhteita ja tuo viikkoon rytmiä. Etsi siis joku sopiva harrastus, liikuntaan liittyvä tai sitten ihan jotain muuta. Mene valamaan savea, virkkaamaan, laulutunneille tai joogaan!

Fiilistele motivaatiopiikkiäsi ja ota siitä kaikki irti

Tammikuun motivaation ja inspiraation määrä voi olla suunnaton! Älä turhaan koita hillitä sitä vaan ota siitä kaikki irti. Kieri siinä oikein antaumuksella ja mieti, millaisista asioista motivaatiosi syntyy? Löydätkö sille jotain syvempää periaatetta, kuin vain tammikuu? Jos oikein tuuri käy, löydät oman motivaationlähteesi ja voit monistaa sitä myös tuleville kuukausille. Pidä kiinni myös positiivisesta vireestäsi ja tekemisen meiningistä. Muista olla itsellesi armollinen ja tehdä muutosta hyvinvointisi vuoksi, ei vaakalukeman.

Älä jää yksin uuden alkusi kanssa

Haasta mukaan kaveri tai pyydä puoliso mukaan talkoisiin. Ehkä saat seuraa työkaverista tai sitten vaan kirjoittelet kuulumisiasi someen. Moni muukin on samaan aikaan kanssasi samassa tilanteessa, ota siitä kaikki ilo irti! Yksin ei tarvitse pähkäillä ja monesti julkinen elämäntapamuutos on pysyvämpää, kun on jotenkin enemmän vastuussa tekemisestään. Siinä kohtaa kun oma motivaatio alkaa lipsumaan, muut pitävät sut pystyssä. Ota siis kaveri mukaan hommaan!

Mitä EI kannata tehdä tammikuun hurmoksessa

Käydä punnitsemassa lomakilot

Oi miksi? Miksi haluat kiduttaa itseäsi sillä tiedolla? Se on kuitenkin enemmän kuin toivoisit. Tottakai, olihan joulu ihan juuri ja varmaan jokainen meistä paisui kilon tai pari. Lukemalla ei ole mitään merkitystä ja liian usein sitä käytetään rangaistuksena itselle. Jos osaat suhtautua siihen neutraalisti, niin hyvä mutta muuten suosittelen jättämään väliin. Keskity mittanauhaan, peilikuvaan, vaatteiden istuvuuteen ja olotilaan.

Elää liian pienillä kaloreilla

Huoh. Syö, hyvä ihminen. Mikään huomattavan vähäkalorinen tai totaalikieltävä dieetti ei ole järkevä eikä syömättömyys tuo yhtään sen parempia tuloksia.

Laittaa aivan kaikkea kerralla uusiksi

Et todennäköisesti vaan pysty laittamaan kerralla kaikkea uusiksi. Paletti hajoaa liikaa ja muutoksia on vaikea ylläpitää. Valitse muutama tärkein asia ja keskity niihin. Voit sitten vähitellen lisätä muutoskohteita, kun edelliset jo sujuvat.

Aloittaa liian kovaa ja liian korkealta

Varsinkin liikunnan kanssa tulee helposti seinä vastaan. Jos et ole liikkunut aiemmin tai edellisestä kerrasta on pitkä aika, kannattaa lähteä liikkeelle rauhassa. Jos ryntäät samantien salille painimaan 50kg levypainojen kera; on varmasti selkä rikki ja polvi tohjona. Aloita maltilla, niin että vähän haastat itseäsi ja hengästyt. Älä tapa itseäsi heti ekalla viikolla!

Tehdä lupauksia, joita et pysty pitämään

Älä turhaan laadi itsellesi tiukkoja sääntöjä ja tavoitteita, joita on mahdoton saavuttaa. Lupaa vain sellaisia asioita, joiden takana pystyt oikeasti seisomaan ja joiden tavoittelu tuntuu miellekkäältä.


Tiukka vatsa, pyöreä pylly -verkkovalmennus vielä muutaman päivän edulliseen Early Bird -hintaan 29,90€!

Tässä valmennuksessa on tehokkaan yksinkertaiset treenit, jotka voi tehdä myös kotona. Lisäksi rento ruokavalio, jossa ei punnita grammoja eikä lasketa kaloreita. Tavoitteena pysyvä elämäntapa, kiinteämpi vartalo ja hyvinvoiva keho! Lue lisää tästä.

*Suosittelen tätä vapaasta tahdostani, eikä kyseessä siis ole maksettu mainos

*****

Seuraa blogia

Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

treeni-ja-ravinto
Kommentit (1)
  1. Ajankohtainen kirjoitus ja hyviä perusvinkkejä. Itselleni eniten kolahti “uutena” oivalluksena se, että uuden harrastuksen aloittaminen voisi olla yksi motivoiva tekijä. MItähän sitä keksisi?! Olen kyllä miettinyt uusia ruhmäliikuntapaikkoja tai jotain kurssia (nyrkkeily, yleisurheilu), mutta ne ovat jääneet vain suunnittelun tasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *