Tammikuussa pudotetaan painoa – eikä välttämättä järkevin periaattein

Menihän se joulu syömisen (ja juomisen) puolelle. Sellainen ähkytila tuli itselle hankittua että morjes: kroppa on samaan aikaan aivan kuiva ja turvonnut, silmät muurautuu päähän ja sormukset ei irtoa sormista varmaan seuraavaan viikkoon. Enkä edes ala vyötärön ympäryksestä! Sanotaanko nyt näin, että housuista pitänee jättää nappi auki hetkeksi.

Noh. Oli se joulu kyllä kaiken sen arvoinenkin!

Näin pääset eroon joulukiloista!

Jouluähkystä päästäänkin näppärästi aiheeseen: joko olette törmänneet kaikenlaisiin dieettiohjeisiin ja “Näin pääset eroon joulukiloista” otsikoihin? Tuntuuko siltä, että Facebook feedi on täynnä tammikuussa alkavia verkkovalmennuksia, painonpudotusryhmiä ja ruokavaliohaasteita? Joka toinen kaveri suunnittelee jonkinlaista elämäntapamuutosta ja painonpudottaminen on yleinen keskustelunaihe joka tilanteessa.

Tammikuu – tuo painonpudotuksen luvattu kuukausi

Tammikuu on uuden alku. Se on muutoksen kultainen aikakausi, puhdas pöytä. Ja koska tammikuuta sattuu edeltämään suklaantäyteinen ja punaviinitahrainen joulukuu sekä railakas pikkujoulukausi, on tammikuu luonnollisesti muodostunut nimenomaan painonpudotuksen luvatuksi kuukaudeksi.

On jotenkin hassua, että ensin ennen joulua puhutaan rennon syömisen puolesta ja kannustetaan pyhinä ottamaan vähän löysemmillä ranteilla. Saa syödä herkkuja ja on ihan ok vähän hankkia jouluvattaa. Mutta sitten pam!  Nyt pitää aloittaa kinkunsulatus, laihtua pari kiloa ja laittaa elämä uusiksi. Hirveä haloo niistä pyhinä hankituista kiloista ja kiire päästä kiinni “parempaan” arkeen. Ja tämä kaikki tapahtuu vain muutaman päivän aikana: se rento olotila vaihtuu laihdutuspaineeseen ja kilopuheeseen.

Etsi tammikuussa parempaa oloa: älä keskity hulluihin rasvanpolttokuureihin

Sinänsä siinä ei ole mitään väärää, että tammikuussa inspiroituu karsimaan ruokavaliota ja suuntaa sinne ruuhkaiselle kuntosalille – hyväähän se tekee kaikille meille! Mutta tarkkana saa olla siinä, ettei sorru pikaratkaisuihin ja katteettomiin lupauksiin, joita meille tällä hetkellä tuputetaan. On ihan eri asia lähteä hakemaan arkeensa parempaa sisältöä ja kevyempää olotilaa, kuin aloittaa raivokas rasvanpolttokuuri pienemmän vaakanumeron toivossa. Ei se vaakanumero tee kenestäkään suoranaisesti parempaa tai onnellisempaa, joten pelkästään siihen tähtääminen on vähän tyhmää.

Jos ja kun te kuitenkin haluatte tammikuussa aloittaa “uuden” elämän, yrittäkää löytää jonkinlaisia järkeviä periaatteita tämän toteuttamiseen. Älkää sortuko ensimmäiseen dieettimainokseen tai lähtekö mukaan älyttömiin paastoihin tai tonton-ruokavalioihin nopean muutoksen toivossa. Älkää lähtekö rankaisemaan itseänne joulun syömisten vuoksi, vaan ajatelkaa uutta elämää enemmänkin itsenne hemmotteluna. Tehkää uudesta alusta ennemminkin porkkana, kuin keppi.

Meinaan minäkin aloittaa uuden elämän ja haaveissa kovasti olisi, että tästä tulisi nyt se lopullinen elämä. Ja joudun minäkin keskittymään todella siihen, etten sorru ihmeratkaisuihin tammikuun hurmoksessani. Voi kun tekisikin mieli aloittaa jonkinlainen 30 päivän mehupaasto ja hankkiutua nopeasti eroon tästä olotilasta! Mutta olen sen nyt niin monta kertaa kokeillut, että tiedän sen turhaksi. Hetkellinen ilo vaihtuu nopeasti syöksykierteeksi, jossa paino ja kalorit hallitsevat arkea. En ajatellut enää lähteä mukaan siihen kelkkaan vaan pysyä järkevien ratkaisujen parissa. Toivotaan meille kaikille malttia ja pitkäjänteisyyttä uuden arjen edessä!

 


*****

Seuraa blogia

Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

treeni-ja-ravinto ylipaino ruokavaliot
Kommentit (1)
  1. Tsemppiä uuteen elämään! 🙂

    Monestihan ne joulun vahingot (varsinkin lehdissä!) arvioidaan liioitellun suuriksi – useimmilla kyse on vain hiilareiden ja alkoholin aiheuttamasta turvotuksesta. Harva meistä oikeasti ehtii kartuttaa useita lisäkiloja, vaikka kehossa saattaakin tuntua tukalalta. Oi, tiedän kyllä itsekin sen olotilan… 😀 Ihanaa, jos joku saa tammikuun terveellisyyshypetyksestä oikean inspiraation elämänmuutokseen ja ryhtyy tekemään sitä itselleen sopivalla, fiksulla tavalla. Kuten sanoit, ihmedieetit eivät yleensä kanna kauhean pitkälle – nopein ratkaisu ei todellakaan ole se paras, vaan pitkäjänteisellä työllä saa parhaimman tuloksen.

    Käy tsekkaamassa mun blogi (https://jalotaito.blogspot.com/), jos kaipaat vertaistukea! 🙂 Tässä pikkuhiljaa herättelen uutta kirjoitusintoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *