Miksi elämäntapamuutos epäonnistuu niin usein?

Mä olen viimeaikoina koittanut pohtia, missä kohtaa mun elämäntaparemontti alkoi luisua takaisin vanhaan. Kun jo oikeasti luulin, että nyt ollaan uusien tapojen äärellä ja näin eletään harmaaksi saakka. Mutta ei. Sieltä ne vanhat tavat tarttuvat takaisin kuin takiaiset koiran karvoihin. Miksi uudet elämäntavat eivät pitäneet?

Elämäntapojen muuttaminen ei tapahdu hetkessä. Tästä syystä yleensä liputetaan rauhallisen tahdin puolesta: tulos on todennäköisesti pysyvämpi kun tapoja on ehtinyt juurruttamaan kauemmin. Mutta kun se aika ei yksinään riitä elämän muuttamiseen. Kun siitähän tässä lopulta on kyse: elämän muuttamisesta. Ei riitä, että lautasella on vihreää ja lenkkeilee, vaan onnistuneet muutokset menevät paljon syvemmälle. Ja juuri tästä syystä remontit myös epäonnistuvat: se syvälle meneminen on niin vaikeaa ja vaatii enemmän aikaa, kuin ajattelemmekaan.

Mitä elämäntapamuutos sitten käytännössä vaatii? Mitkä asiat muuttuvat?

Tässä muutamia asioita, joita itse olen huomannut. Osa muutoksista on toki hyviä, mutta kun nämä laittaa kaikki samaan koriin onkin kyse aika isosta möykystä, joka kasvaa helposti hallitsemattomaksi. Paletti hajoaa ja vanha elämä kutsuu ah niin houkuttelevana.

Joudut kehittämään uusia perinteitä juhlapyhiksi

Punaviini jouluna, pasha pääsiäisenä, grilliruoka juhannuksena. Juhlapäiviä on vuodessa aika monta ja perinteet istuvat tiukassa. Niistä on oikeasti vaikea päästää irti, varsinkin jos olet ainoa joukossa joka sitä yrittää.

Elämäntaparemontti vaikuttaa parisuhteeseen ja lapsiin

Jos parisuhdeaika on ennen tarkoittanut sipsipussia ja leffaa, on nyt keksittävä jotain muuta. Ja entä jos puoliso ei halua muuta? Lapset eivät osaa syödä kasviksia ja kitisevät uuden ruokavalion äärellä: taasko meillä on rehuja? Kyse ei monesti ole vain omasta muutoksesta, vaan myös perhe joutuu uuden äärelle.

Ihmissuhteet saattavat muuttua

Kaikki eivät kestä uusia elämäntapojasi, valitettavasti. Voit joutua tekemään kipeitäkin ratkaisuja, jos kavereita kiinnostaa terassiviini ja itse haluaisit lenkille. Jotkut ihmissuhteet ottavat elämäntapamuutoksen tosi raskaasti, toisiin se vaikuttaa positiivisesti.

Miten ollaan lomalla?

Kesään kuuluu siideri ja halloumi eiks niin? eiku…Lomaan kuuluu vahvasti rentoutuminen ja mulla ainakin se on vahvasti kytköksissä laiskotteluun ja hyvin syömiseen ja juomiseen. Tätä on vaikea muuttaa.

Työpaikalla voi olla hankalaa

Syödäänkö teillä kahvitunnilla aina pullaa? Taas joku toi synttärikarkkia? Työkaverit haluavat lounaaksi kebabia? Joudut taistelemaan joka päivä uuden elämäsi puolesta.

Poikkeustilanteet

Tulet kipeäksi. Ulkona sataa. Myöhästyt treenistä. Kiire. Aina on joku poikeustilanne päällä, jolloin uudet elämäntavat joutuvat koetukselle. Näihin ei osaa varautua mitenkään ja pilalle mennyt flow katkaisee koko touhulta punaisen langan.

Uusia ruokalajeja

Jos makuhermot ovat tottuneet suolaiseen, rasvaiseen ja makeaan; ei kasvikset välttämättä houkuttele. Uusien ruokalajien opettelu vaatii monta maistamiskertaa ja sen oman reseptin löytyminen voi viedä pitkän tovin.

Omakuvan muuttuminen

Osaatko katsoa muuttunutta itseäsi? Joskus käykin niin, että hoikempi olemus ei tunnukaan hyvältä. Oman kehonkuvansa kanssa voi joutua todella taistelemaan. Niin hassua kuin se onkin, tuttua olomuotoa voi alkaa kaipaamaan.

Rytmi ruokaostoksilla

Kun väsyneenä työpäivän jälkeen suuntaa ruokakauppaan, kulkee yleensä tuttua reittiä ja heittelee tavaraa tottumuksesta kärryyn. Paitsi jos tekee elämäntapamuutosta: silloin joka kauppareissu on tutkimusmatka ravintosisältöihin ja googlaat joka hyllynvälissä terveellisiä arkiruokareseptejä. Rasittavaa.

Päivän aikatauluttaminen

Päivän rytmin muuttaminen niin, että ehtii syömään ruuat ajallaan ja treenaamaankin vielä, voi olla haastavaa. Joskus tunteja ei vaan tunnu löytyvän. Uuden rytmin kanssa voi joutua tekemään lujastikin töitä.

Harrastukset

Jos harrastit ennen leivontaa, viinikerhoa ja ravintoloissa käymistä, on aika vaikea sovittaa vanhoja harrastuksia uuteen elämään. Saatat ehkä joutua luopumaan jostain tärkeästä. Ja varsinkin uusien liikuntaharrastuksien aloittaminen voi olla vaikeaa, kun kunto on päässyt rapistumaan ja henkinen valmius on heikko.

Ajanviete

Mitä teet vapaa-ajallasi? Rentoudut viinilasin ääressä? Teet hyvää ruokaa? Nyt joudut keksimään itsellesi uusia ajanvietteitä ja rentoutumistapoja. Oman jutun löytämiseen (mikä ei lihota) voi mennä aikaa.

Tunneskaalat

Elämäntapamuutos on pitkälti henkinen kamppailu. Sen tuomat fiilikset saattavat yllättää eikä niihin välttämättä osaa suhtautua oikein. Pää tuntuu äkkiä sekavalta ja tulee tunne, että ennen oli paremmin.

Maistiaiset entisestä

Entinen elämä on se normaali elämä. Kaikki siinä on tuttua eikä uusi elämäntapa tunnu omalta. Kun eteen tulee takapakki tai muu tilanne jossa maistamme palan vanhaa, tuntuu se vapauttavalta. Vaatii hirveästi tahdonvoimaa selvitä näistä tilanteista. Houkutus on olemassa todella pitkään – entistä elämää ei pyyhitä nimittäin hetkessä.

Elämäntapamuutos on vaikeaa – älä masennu!

Elämäntapamuutos on läsnä joka päivä, monta kertaa päivässä. Se vaatii meitä tekemään vaikeita päätöksiä. Se on jatkuvaa taistelua itsensä ja ympäröivän elämän kanssa. Jossain kohtaa se helposti käy liian raskaaksi: ei kukaan pysty elämään siirtymävaiheessa kovinkaan kauaa. Toisilla muutettavaa on vähemmän, ja he selvityvät tästä ehkä paremmin.

Joku voisi tähän sanoa, että sellainen 80/20 periaate riittää. Että ei haittaa vaikka jouluna edelleen joisi punaviiniä.

Mutta monelle tämä on vähän sama kun sanoisi, että nuole vaan kermavaahto tosta kakun päältä ja jätä kakku muuten syömättä. On vaikea erottaa edes sitä 20 prosenttia, kun on tottunut vetämään satasella.

Älkää siis masentuko, jos elämäntapamuutoksenne ei pitänytkään. Se on niin monihaarainen ja vaikea juttu, että menee vuosikymmenen, ennenkuin voi sanoa elämän oikeasti muuttuneen. Ja tällöinkin se elämä on todennäköisesti muuttunut enemmänkin tahattomasti, kuin tietoisesti muuttamalla. Et siis ole itsekuriton luuseri. Motivaatiossasi ei välttämättä ole mitään vikaa. Et vaan pysty muuttamaan elämääsi niin nopeasti, kuin toivoisit. Anna sille reilusti aikaa ja hyväksy, että elämäsi on silti edelleen sinun näköisesi eikä välttämättä kaikki oppikirjan tavat istu just sun arkeen. On monesti paljon järkevämpää fiksata niitä nykyisiä elämäntapoja, kuin yrittää vaihtaa niitä uusiin.

 


Edellinen juttu:

Juhannuksen lopputulos: marinoitu supikoira

***

Lue myös nämä:

Hotel Sveitsi – naisten irtiotto arjesta

Näitä et myönnä tekeväsi – mutta teet kuitenkin

*****

Seuraa blogia: Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

kauneus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *