Kaksi viikkoa kasvisruokavaliolla – onko ollut helppoa?

Mun yksi uudenvuoden lupauksistani oli kasvisruokavalion kokeileminen. Alunperin harkitsin vegaaniutta mutta totesin sen liian rajoittavaksi, ainakin näin aloittelevalle vegeilijälle. Ihan lihattomuudessakin oli jo haastetta, joten päätimme koko perhe kokeilla kuukauden ajan kasvisruokavaliota. Voi olla, että jatkamme pidempäänkin tai ainakin pyrimme lisäämään kasviruokapäivien määrää viikossa. Syitä tähän ruokavaliokokeiluun oli muutamakin: ihan puhdas mielenkiinto ja kokeilunhalu, eettisempi ruokavalio sekä kasvisten lisääminen perusarkeen.

Kasvisruokavaliota löytyy monenlaisia, meidän suuntaus on lakto-ovovegetaarinen eli syömme maitotuotteita ja kananmunaa. Maitotuotteita ei tosin tule paljoakaan käytettyä, lähinnä kahvimaitoa ja jugurttirahkaa sekä jonkin verran juustoa. Ruuanlaitossa saatan käyttää ruokakermaa mutta useimmiten senkin olen korvannut kookosmaidolla tai jättänyt vallan pois. Lapset syövät koulussa ihan normaalisti enkä ole heiltä lihaa kieltänyt, sitä ei vaan nyt kotona ole tarjolla.

Tuleeko se kalliiksi ja tykkääkö lapset?

Nyt kun kaksi viikkoa on takana, voisin sanoa että aika jees! Yllättävänkin hyvin olen löytänyt hyviä reseptejä ja tähän pariin viikkoon on mahtunut vain muutama yök-ruoka. Tai no, lasten mielestä vähän useampikin. Varsinkin nuorimmaisella on ollut sopeutumisvaikeuksia ja rehut tuntuvat jäävät lautaselle pyörimään. Huomaan tässä pientä ennakkoasennetta, sillä useimmiten tuo ei edes maista ruokaansa vaan hylkää sen suorilta. Vanhimmainen taas on innolla syönyt lähes kaiken. En ihan vielä ole valmis tekemään erikseen liharuokaa tuolle yhdelle vaan koitamme löytää kaikille maistuvia ainesosia ja mausteita. Nyt meillä on jo muutama yhteisesti hyväksytty ruokalaji, joten eiköhän me pärjätä!

Kaupasta löytyy vaikka mitä tähän ruokavalioon soveltuvaa, olen ihan yllättynyt! Varsinkin tumma soijarouhe nousi heti suosikiksi, samoin linssit ja Muru-kaurajauhis. En osaa sanoa onko tämä tullut kalliimmaksi kuin normaali ruokavalio, sillä olen koostanut viikon ruokalistan etukäteen ja käynyt ostoksilla kauppalistan kanssa. Normaalisti en suunnittele ja käyn kaupassa miten sattuu, joka nostaa kauppalaskua. Suunnitelmallisuus on tässä kohtaa siis tehnyt tästä ruokavaliosta edullisempaa.

No onko olo erilainen ja ennen kaikkea: onko paino tippunut kasvisruualla?

Ensimmäisellä viikolla huomasin jonkin verran reaktiota tuolla keskivartalon uumenissa. Sellaista pientä kipristelyä suolistossa ja hieman levotonta liikehdintää, liekö syynä lisääntynyt kuitujen saanti vai laittoiko vatsa vaan protestin päälle. Jossain kohtaa havahduin pieneen päänsärkyyn, joka tuntui jatkuvan päivätolkulla. Nämä kuitenkin katosivat aika pian ja tuo päänsärky varmaan liittyi liian pieneen ruokamäärään. Nostin vähän annoskokoa ja otsalohkon kiristys katosi heti.

Onko paino tippunut? Ei hajuakaan! Kävin kyllä punnitsemassa elopainoni, otin ah-niin-ihanat ennen -kuvat ja mittailin muutamat tärkeimmät senttimitat. Jos päädyn siis vertaamaan lähtötilannetta lopputulemaan, on ennakkomateriaali valmiina. En tosin olen varma aionko tätä faktaa selvittää, sillä tämän ruokavaliokokeilun tarkoituksena ei ole painonpudotus. Oma fiilis on, että ehkä paino on hilautunut alemmas. Tuskin kuitenkaan montaa grammaa.

Muutenkin sanoisin, että olo on yllättävän kevyt. On vaikea syödä itseään ähkyyn vaan ruokailun jälkeen olotila on aika seesteinen. Maha ei turpoa eikä vello. Ruuan määrään ja laatuun saa kyllä kiinnittää huomiota, helposti menee nimittäin liian kevyen ja ravintoköyhän puolelle. Varsinkin lounaspaikassa on ollut ongelmia löytää tarpeeksi syötävää mutta omilla eväillä tämäkin ratkeaisi. Olen vaan ollut laiska kipottamaan eväitä töihin.

Jatkuuko kasvisruokavalio?

Voipi olla, että jatkuu. En ehkä ihan kaikista liharuuista ole valmis vielä luopumaan, mutta suurimmasta osasta kyllä. Voisin kuvitella olevani esim 80% kasvissyöjä. Kaipaan lähinnä jauhelihaa ja tietyissä tilanteissa on tehnyt mieli lohta. No ehkä joskus olisi kiva syödä grillattua kanaa ja jouluna joulukinkkua. Muuten en tarvitse lihaa arkeeni.

Mites kiinnostaako teitä kuulla tästä aiheesta lisää? Reseptejä? Tai haluatteko tietää, miten sille painolle käy?

 


*****

Seuraa blogia

Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

treeni-ja-ravinto kasvisruoka ruokavaliot
Kommentit (1)
  1. Hienoa, että kokeilet vegeilyä! Kiinnostaa kuulla, mikä on “lopullinen tuomio” kuukauden lopussa.
    P.S. Olen itse ollut lakto-ovo 32 vuotta (lähinnä leivontaan käytin maitoa ja kananmunia) ja nyt vegaani 4,5 vuotta. Siksi kiinnostaa kuulla lihansyöjien vegekokeiluista. Tsemppiä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *