Trendinä ruoka – onko olemassa oikeaa ruokavaliota?

Kävin tänään ruokakaupassa vähän poikkeukselliseen kellonaikaan. Lapsi on kipeänä kotona joten pääsin ruokaostoksille jo ennen puoltapäivää. Yleensä suoriuduin ostoksistani siinä työpäivän jälkeen, jolloin kauppa tuntuu olevan täynnä suht samassa elämäntilanteessa olevia (ja samoja elintarvikkeita ostavia) shoppailijoita: työssäkäyviä perheellisiä ihmisiä. Mutta tänään! Haltioissani työntelin kärryjäni ihan uudenlaisessa seurassa:

Kassajonossa edessäni oli noin 80-vuotias rouva. Viereisessä jonossa oli treenivaatteissa kulkeva ehkä 20-vuotias neito ja takana seisovan kuvittelin olevan sellainen 90-luvulla lapsensa kasvattanut suurperheenäiti.

Vanha rouva latoi kassahihnalle punaista maitoa, karjalanpaistilihaa, pipareita, meijerivoita, viiliä ja tuorehiivaa.

Nuori neito osti proteiinijuomaa, chian-siemeniä, avokadoja, pinaattia ja pähkinöitä.

Lama-ajan äiti taas asetteli hihnalle mm. jauhelihaa, kaalia, kevytmaitoa, margariinia ja paahtoleipää.

parasta-ennen-blogi-ruoka-ruokavalio

Onko oma ruokakäyttäytymisesi se “oikea”?

Väkisinkin ajattelin, kuinka paljon ostoskäyttäytymisemme ja ruokakaappiemme sisältö ovat muuttuneet ajan saatossa. Ennen ostettiin täyttä rasvaa, lihaa ja vierasvaraa. Nyt ostetaan superfoodia ja proteiinia purkista. Siinä välissä arvostettiin edullisia raaka-aineita ja kevyttuotteita.

Jokainen heistä todennäköisesti pitää sitä omaa ruokaostostaan ns. oikeana. Mummu ei luultavasti koskaan tule ostamaan avokadoja eikä treenaajamisu todellakaan osta täysmaitoa. He ostavat omalle ikäpolvelleen ja elämäntyylilleen sopivia tuotteita, tuotteita joita heidän “kuuluu” ostaa. Ihan niinkuin joku, joka on elänyt light -tuotteiden kulta-aikaa, ostaa tulevaisuudessakin kevyttuotteita. Nuori mimmi tosin ehtinee vielä vaihtamaan ruokatyyliään useampaankin kertaan, kun muoti muuttuu.

parasta-ennen-blogi-ruoka-ruokavalio

Muoti-ilmiönä ruoka

Ruoka on muoti-ilmiö siinä missä vaatetus ja sisustuskin. Toki ennen ruokaostoksia rajotti taloudellinen tilanne ja saatavuus, mutta oli tuolloinkin suosiossa tietyt ruoka-aineet ja reseptit. Muodille tyypilliseen tapaan erilaiset suuntaukset kestävät oman aikansa – kunnes seuraava IN -juttu tulee ja pyyhkii edellisen mennessään. Sitten on aina niitä, jotka jäävät jumiin tiettyyn muotityyliin ja pitävät tätä absoluuttisena totuutena loppuelämänsä kuten erilaiset ravintosuosituksista vastaavat virkamiehet. Anteeksi: virkaihmiset. Niin tai näin, kaikilla näillä ruokavalioilla on varmaan mahdollista lihoa/laihtua tai elää terveellisesti/epäterveellisesti.

Nykyään tuntuu, että olet jotenkin “väärässä” jos ostat tyydyttynyttä rasvaa tai valkoista leipää. Älä osta pekonia, jogurttia tai valmisruokaa. Pitää ostaa punajuurileipää, kurkumaa ja quinoaa. Fiksu olet, jos ostat myös nyhtökauraa, kauramaitoa ja psylliumia (jotta voit loihtia maailman parasta gluteenitonta/munatonta/maidotonta vegaanipiirakkaa). Ei ihme, jos olemme välillä hukassa ruokamme kanssa kun tasapainoilemme trendien, suosituksien, isoäidin reseptien ja omien mieltymyksiemme välillä.

parasta-ennen-blogi-ruoka-ruokavalio

Onko proteiinirahka kohta historiaa?

Toki on hyvä, että nykyään on runsaasti vaihtoehtoja. Ja hienoa että kuluttajat ovat valveutuneempia ruokansa alkuperän ja ravintosisällön suhteen. Mutta olisi varmaan hyvä muistaa, että trendit tulevat ja menevät. Ei meidän tarvitse hifistellä ja kikkailla ruokatrendien mukaan ja näin aiheuttaa itselleen paineita “oikean ruokavalion” noudattamiseen. Tämän hetken “oikea ruokavalio” on jonain päivänä se vanhanaikainen, kun uusi villitys syöksyy arkeemme. On itseasiassa hyvin mahdollista, että proteiinirahkan aikakausi on jo tullut päätökseen: tervetuloa hyönteisproteiini!

 

Henna-parasta-ennen-blogi-laihdutus-dieetti-ruokavalio-liikunta-tankotanssi

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *