“Tarvisin jonkun potkimaan mua persauksille”

Tiedättekö tyypin? Se on se kaveri, joka aloittaa koko ajan jonkun uuden projektin. Milloin se hankkii salikortin ja milloin osallistuu juoksukouluun. Se kaipaa kovasti muutosta elämäänsä mutta käytännössä tekeminen jää puheen tasolle. Lenkit jää väliin ja ruokavalio repsahtaa muutamassa päivässä. Ja kun siltä kysyy, miksi homma ei etene, on vastaus: “mä tarvisin jonkun potkimaan persuksille”.

Mä olin itsekin joskus tällainen tyyppi. Oletin, että joku tulee ovesta ja nostaa mun pyllyn ylös sohvalta. Että aina kun ei huvita tai jaksa, joku tulee kuiskimaan mun korvaan motivaatiolauseita. Halusin jonkun lenkkipolulle kirittämään ja jonkun salille nostelemaan mun käsiä. Toivoin jonkun istumaan ruokapöytään ja vahtimaan mun lautasmallia.

Perseellepotkija on tosi kätevä kaveri mutta sen kanssa menee helposti metsään

Perseellepotkija on kyllä kätevä tyyppi. Se on sellainen henkilö, joka käytännössä pakottaa sut eteenpäin ja iskee sun tekosyille luun kurkkuun. Tämä tyyppi on usein aika tiukkasanainen ja varsinainen totuuden torvi. Joskun persuksillepotkija on aika brutaalikin ja ilmaantuu sun oven taakse lenkkivaatteissa, vaikka kuinka kieltäisit.

Siinä on vaan yksi mutta. Peruksillepotkija ei voi ikuisesti olla siinä sun vieressä. Jossain kohtaa sun on vaan pakko opetella potkimaan itse itseäsi. Ja mitä enemmän olet delekoinut tätä hommaa ulkopuolisille, sitä vaikeampaa sun on siihen ryhtyä myöhemmin. Et voi loputtomiin elää toisen ihmisen motivaatiolla ja energialla, vaan sun pitää löytää se oma eteenpäin vievä voimasi. Tottakai tsemppaaja on hyvä olla matkassa ja joskus tarvitaan sitä rajumpaa pyllypotkintaakin. Mutta ihan kokonaan omaa tekemistä ei voi laittaa toisten harteille.

Mieti miksi et löydä omaa motivaatiota, vaan olet riippuvainen toisista?

Jos tuntuu siltä, että tarvitsee suhteellisen paljon ulkopuolista vetoapua, kannattaa miettiä muutamaa asiaa:
– Onko motivaatiopulasi sittenkin mukavuudenhalua?
– Onko tavoitteesi liian mahtipontisia ja yritätkö muuttaa liian montaa asiaa kerralla?
– Haluatko ihan oikeasti niitä asioita, joissa tarvitset vetoapua?
– Mitkä ovat niitä asioita, joista juuri sinä motivoidut?

Mulla itselläni oli vikaa näissä kaikissa kohdissa. Halusin helppoa ja nopeaa muutosta ja oli mukavaa laittaa vetovastuu jollekulle toiselle. Ei tarvinnut käyttää ollenkaan niin paljon omaa energiaa ja itsekuria, kun värväsi kaverin tai PT:n tekemään sen mun puolesta. Yritin muuttaa montaa asiaa kerralla, enkä jaksanut keskittyä tekemiseen yksin. Yritin muuttaa asioita, joiden en oikeasti halunnut muuttuvan ja koitin motivoitua jonkun toisen motiiveista. Piti oppia kantapään kautta tämäkin asia.

Tarve perseellepotkimiselle on edelleen olemassa, mutta huomattavasti vähemmissä määrin kuin alkutaipaleella. Tiedän nyt, että se suurin potkinta pitää tulla sisältäpäin. Joku voi hetkellisesti työntää sua pahimman yli mutta itse on tehtävä se suurin työ. Ei ole oikotietä tässäkään asiassa.


*****

Seuraa blogia

Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

hyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *