Syö, niin laihdut!

Selasin tuossa Instagrammia ja tietenkin näin uudenvuoden lupauksien ollessa päällä, on se kuvatulva aika ruoka- ja salikuvapainotteinen. Mahtavaa, että niin moni on ottanut asiakseen parantaa elämänlaatuaan! Mutta vähän kyllä tulee nyt sättimistä näin yleisellä tasolla: hui kauhea kuinka vähän te syötte! Lounas on sellaisen 7-vuotiaan lapsen annos ja välipala koostuu mandariinista. Aamupala jätetään väliin ja iltapalana toimii haalea tee rasvanpolttokapselien kera. Ajatushan on oikeasti aika absurdi: ensin ei kilo kinkkua tunnu missään mutta seuraavan viikon maanantaina omena on saatanasta, koska siinä on hedelmäsokeria.

Ymmärrän varsin hyvin, miksi näin käy. Kun on ensin vedellyt päivätolkulla sellaisia 4000 kilokalorin annoksia, tekee todellakin mieli karsia KAIKKI ylimääräinen. Ja toki niitä tuloksiakin olisi kiva saada mahdollisimman nopeasti, ettei motivaatio laske kuin Nokian osake pörssissä. Onhan siinä sellainen valta-aspektikin: minä hallitsen omaa nälkääni! Se itsekurin määrä on jotenkin voimaannuttavaa ja on niin siistiä huomata, kuinka pystyy elämään pelkällä mehukeitolla.

Pienillä kaloreilla oleminen voi olla ihan kannattavaakin. Jotkut saa näin katkaistua mässäilykierteen aika tehokkaastikin ja alkusysäys on melkoinen: paino voi tippua useita kiloja parissa päivässä. Joillakin lähtee aineenvaihdunta tällä tavalla liikkeelle ja toiset kokee vähäkalorisuuden jotenkin puhdistavana kuurina.

Mutta oikeasti käy näin: nälkä on kohta ihan mieletön. Mieliteot kasvaa. Energia vähenee. Päätä särkee. Lopulta olo on niin kehno, että sitä kokee kaipaavansa jotain palkintoa siitä kärsimyksestä – ja niin se käsi eksyy sipsipussille. Itsekin tämän tilanteen kokenut, useammankin kerran.

Syömättömyys ei laihduta. Ainakaan pitkäikäisesti.

Tiedän, että sanoin etten paasaisi ruokavaliosta ja että jokainen saisi päättää oman tapansa tarttua tammikuun haasteeseen. Mutta annan silti sellaisen vinkin, että ei se ruuan vähyys vaan se ruuan laatu! Oikeanlaista ruokaa saa syödä paljon, jollon nälkä ei vaivaa ja on helpompi pysyä dieetillä pidempään. Lihakset ei surkastu, kun niille tarjoaa tarpeeksi rakennusaineitta dieetinkin aikana. Lisäksi kunnolla syöminen tehostaa aineenvaihduntaa ja näin parantaa todennäköisyyttä pitää karistetut kilot loitolla tulevaisuudessakin.

Sanon tämä kaikella rakkaudella, koska toivon että tänä vuonna mahdollisimman moni onnistuisi urakassaan!  Jos nyt olet aloittanut tiukan kuurin ja se on sulle periaatekysymys, niin vedä se loppuun. Mutta varaudu jo henkisesti siihen, että kuurin jälkeen on ruokamäärää kasvatettava: joko ahmien tai fiksusti.

Tää menis nyt jumppaamaan, sitten saakin jo syödä iltapaa?

 

Henna-parasta-ennen-blogi-laihdutus-dieetti-ruokavalio-liikunta-tankotanssi

 

 

Kommentit (6)
 1. Olipa taas hyvää tekstiä! 🙂 Jotenkin en usko että kovin moni ihminen on lihottanut itseään ylipainoiseksi syömällä “normaaleja” annoksia normaalia ruokaa, joten siitä en kyllä itse lähtisi karsimaan. Eiköhän ne syyt lihomiselle (tai ylipainoisena pysymiselle) löydy sieltä sipsi-, olut- ja karkkihyllyn tuntumasta. Jäätelöä unohtamatta. Oma koneistoni toimii parhaiten kun syön riittävän usein ja riittävän paljon. Kämmenmitallinen proteiinia ja aina jotain kasvispuolta kyytiin, samoin etusormen verran hyviä rasvoja 🙂 Leipää vaan urheilun jälkeen.

  1. Just näin! Ei kukaan normaalikokoisilla ruoka-annoksilla liho, ellei sitten tosiaan ole kebabia lautasella. Silti se on hassua, että siitä normaalista ruuasta karsitaan kun halutaan laihtua. Toi leipä on kyllä vähän mun synti, sitä menee kyllä urheilunkin ulkopuolella:D

 2. Ihan samoja ajatuksia täällä. Insta täyttyy ja oman blogin kävijämäärät on tuplaantunut, veikkaan että pari kuukautta niin hiljenee. 😉

  Mutta niin, ymmärrän että dieetit jne. sopii joillekkin, mutta esimerkiksi omalla kohdalla ongelmat on olleet siinä että oon vaan syönyt ja syönyt ja syönyt; kaikkea mahdollisimman hyvää tosi paljon ja epäsäännöllisesti ja jos mä päättäisin että nyt vedän jonkun dieetin niin aivan varmasti sen dieetin loputtua palaisin takaisin siihen samaan vanhaan. Nytkin on ollut ihan hiton vaikeeta opetella ihan pieniäkin asioita; syömään säännöllisesti, syömään edes vähän terveellisemmin ja opetella valitsemaan parempia vaihtoehtoja ja olemaan maltillinen. Oon myös sitä mieltä että vuosikausia jatkunut paskasyöminen on henkisesti niin merkittävä asia, että niiden ongelmakohtien selvittämiseen tarvitaan muutakin kuin vaan dieetillä pudonnut paino. Ymmärrän dieetit ihmisillä joille syöminen ei ole ongelma, jos ymmärrät mitä tarkoitan. 🙂

  Nää on vaan mun mielipiteitä itsestäni, mutta voin veikata että en oo ainut joka pohtii näistä asioista näin, heh.

  Ps. tykkään sun blogin layoutista tosi paljon! Mutta “lue lisää” on ärrrrsyttävä ja ois kiva nähdä sivupalkeissa lukijamääriä jne. 🙂

  1. Mä oon pyrkinyt luopumaan kokonaan dieeteistä juuri samoista syistä. Nyt kun mä “diettaan” se on enemmänkin sellaista ruokavalion puhdistamista eikä niinkään kalorien laskemista tai ruoka-aineista kieltäytymistä. Mulla on mielestäni ihan ok tasolla perusjutut, mun ongelma on liian isojen määrien syöminen ja viikonloppuherkuttelu. Näitä koitan sitten karsia, mutta oikean ruuan yritän pitää silti samalla tasolla. Mutta totta, vuosien aikana hankittua tapaa ei korjata hetkessä ja taustalla on usein paljon muutakin skeidaa joka pitää selvittää, jos haluaa pysyvää muutosta.

   Ja kiva kun tykkäät! En kyllä ihan ymmärtänyt miks toi “lue lisää” ärsyttää? Lukijämäärät mulla oli joskus tossa sivupalkissa mut sit tuli jotenkin sellanen “kattokaa kuinka paljon ihmisiä mulla on” fiilis. Ehkä laitan sen sit kuitenkin takas:)

   1. Jep just sitä hain tällä että sun kohdalla tommonen dieetti mistä oot nyt kirjotellut on ihan fine, koska oot jo tehnyt sen henkisen työn jo aikasemmin. ^_^

    Ja se “lue lisää” ärsyttää siksi koska tykkään itse ainakin avata blogin etusivun ja vaan scrollata alaspäin lukeakseni uusimman teksin tai jos on uusi blogi niin pääsen vaivatta näkemään pitkällekkin kirjotuksia! “Lue lisää” tekee sen että joudun avaamaan jokaisen postauksen erilliseen välilehteen ja lukea ne yksitellen. Nää on tämmösiä pikkujuttuja, joku toinen voi olla sitä mieltä että blogit joissa ei oo “lue lisää” ärsyttää. Ja lukijamäärän näkyminen on musta tosi mielenkiintonen juttu eikä ainakaan täällä puolella vaikuta siltä että se on näkyvissä kehuskelun vuoksi!

    1. Aaa, nyt mä ymmärrän mitä tarkoitit! Hyvä pointti! Pitänee miettiä, muuttaisko tota sit jotenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *