Pystytkö juoksemaan 10 kilometriä?

Joskus joku liikunnan ammattilainen sanoi, että jokaisen pitäisi kyetä juoksemaan 10 kilometrin matka. Että kympin juoksukunto kuuluu peruskuntoon eikä tuo juoksumatka vaadi erityisesti valmistautumista. Sen kun laittaa tossua toisen eteen ja vetelee sen kympin, no big deal!

Kymppi on pisin matka, mitä mä olen koskaan juossut. Olen juossut sen tasan kerran. Ja voin sanoa ihan rehellisesti, että se juoksu oli yks mun elämän kamalampia kokemuksia. Joka paikkaan sattui ja keuhkot tuntuivat repeytyvän irti rinnasta. Hikeä, kuolaa ja räkää. Jokainen askel tuntui vievän enemmän taaksepäin kuin eteenpäin. Pulssi tuntui korvissa saakka eikä katsetta pystynyt kohdistamaan mihinkään muuhun, kuin vilkkuviin kengänkärkiin. Hengitys muistutti kituvan virtahevon viimeisiä hönkäyksiä. Sellainen hgjööööh iii, hgjööööh iii, hgjööööh iii (ja tähän väliin se ääni, kun vetää suupielistä valuvaa kuolaa takaisin sisään).

juoksu-juokseminen-10-kilometri-peruskunto-jaksaminen-blogi juoksu-juokseminen-10-kilometri-peruskunto-jaksaminen-blogi

Tehokas liikuntamuoto vai brutaali eloonjäämistaistelu?

Mulla on aina ollut sellainen mielikuva itsestäni juoksemassa. Tuuhea ponnari heiluu keveiden askelten tahdissa. Jäntevät reidet ottavat iskun vastaan ja jalkapohja rullaa kauniisti tien päällä. Pieni tuulenvire viilentää kehoa ja hiekka rahisee rauhoittavasti lenkkarin alla – tunnen melkein lentäväni. Juoksen ohi peltojen, ylitän siltoja ja ohitan risteyksiä. Juoksen, koska se tuntuu hyvältä.

Onhan se mielikuva kaunis. Joku sanoisi, että se on jopa mahdollinen. Olishan se järkevääkin: juoksu on tehokas ja taloudellinen tapa liikkua. Mutta jos jo kilometrin juokseminen tuntuu eloonjäämistaistelulta, niin onko oikeasti realistista ajatella jokaisen meistä juoksevan sen kympin?

juoksu-juokseminen-10-kilometri-peruskunto-jaksaminen-blogi

Kympin juoksu ei ole helppo nakki

Kympin juokseminen vaati multa kuukausien valmistelun. Ja siltikään sen juokseminen ei ollut millään tavalla helppoa (eikä liiemmin järkevääkään). Tämänkö pitäisi kuulua peruskuntoon?! Että jokaisen tulisi tähän kyetä? On aika paljon vaadittu, varsinkin kun monelle jo kympin käveleminenkin on saavutus.

Kympin juoksulle on olemassa erilaisia treeniohjelmia, joissa tehoa ja lenkin pituutta nostetaan vähitellen. Kuka vaan pystyy tähän! Näin sinustakin tulee kympin juoksija! Rapakunnosta juoksuntoon vain 10 viikossa! Houkutus on suuri. Itsekin joskus testannut tällaista ohjelmaa, ja toimihan se tiettyyn pisteeseen saakka. Jossain kohtaa sitten vaan en enää pysynyt ohjelmassa mukana, en yksinkertaisesti jaksanut. Onko oikeasti kaikkien pakko pystyä juoksemaan? Vai onko mussa vaan joku rakenteellinen vika, kun en osaa nauttia juoksemisesta?

Oikeanlaisella harjoittelulla ja juoksutekniikan opettelulla varmasti pääsisi pitkälle. Mutta jos jo periaate “Pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta” ei toimi, niin miten hemmetissä voisi keskittyä johonkin optimaalisen askelluksen opetteluun?

Mitä mieltä te olette, onko kympin juoksu peruskuntoa? Pystytkö itse juoksemaan kympin tuosta vaan ja tulisko tähän muidenkin pystyä?

 


Lue myös nämä:

Siis hengästyitkö sä oikeesti jo??

Voisinko mä olla Tough Viking?

*****

Seuraa blogia: Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

treeni-ja-ravinto
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *