Onko painolla oikeasti mitään väliä?

Tammikuu on kohta taputeltu ja koska kovaan ääneen vuoden alussa läskikapinan julistin, sopii jo odottaa julkisia tuloksiakin. Miten on mennyt? Missä mennään? Mites se paino?

Noh.

Ensimmäisen viikon aikana paino tipahti 1,6kg. Seuraavalla viikolla tuo pudotus hävisi kuin pieru Saharaan. Sitten en enää tiedäkään. En ole enää käynyt vaa’alla. Olo ei varsinaisesti ole kevyempi. En siis usko edistystä tapahtuneen mutta varmaksi en osaa sanoa.

paino-vaaka-laihdutus-kehonkoostumus-kehopositiivisuus

Vaa’alla käyminen on osoittautunut mulle turmiolliseksi. En osaa suhtautua lukemiin oikealla tavalla vaan masennun, turhaudun ja vaivun itsesääliin. Miljoona kertaa mulle on siitä sanottu, mutta itsepäisesti aina asettelen itseni tuohon pahaiselle puntarille. Viime tiistaina sitten olisi pitänyt aamupaino ottaa mutta tuumasin, että hitot. Mä en jaksa enää vaakakriiseillä. Katsotaan tarkkoja lukuja sitten joskus, mutta joka viikkoinen punnitus saa jäädä.

Entäs jos vaakalukemalla ei ole mitään väliä?

Olen ylipäätänsä tässä mietiskellyt, että onko sen oikeasti sitten väliä? Mitä se vaaka näyttää? Musta ei kuitenkaan koskaan laiha tule vaan todennäköisesti tulen aina olemaan sielä painoindeksin korkeammassa päässä. Joten mikä pointti? Jos kukaan muu ei näitä mua häiritseviä kiloja näe, miksi munkaan pitäisi vaivautua? Tai jos joku nyt katsookin mun liikakiloja, niin mitä sitten?

paino-vaaka-laihdutus-kehonkoostumus-kehopositiivisuus

Paino ei kerro mitään kehon terveydestä, toimivuudesta eikä koostumuksesta

Paino on kuitenkin vaan rasvaa, lihaksia, luita ja elimiä. Se luku ei kerro mitään siitä, millainen kehonkoostumus on, miten paino on jakautunut ja millainen toimintakyky mun keholla on. Paino ei indeksoi mun terveyttä, se ei kuvaa mun aktiivisuutta eikä kerro mun elintavoista. Mistä se oikeastaan kertoo? Siitä, että syön liikaa fetaa salaatissani?

Mikä on oikeasti ylipainoa? Voiko painoindeksiin luottaa?

Toki runsaaseen ylipainoon kannattaa aina puuttua. Mutta mikä on ylipainoa? Painoindeksistäkö se katsotaan? Kaikki nyt varmaan tietää kuinka pihalla koko painoindeksijärjestelmä on todellisuudesta. Määritelläänkö ylipaino sitten vatsamakkaroiden lukumäärän perusteella? Monella laihallakin ihmisellä on vatsamakkarat. Sosiaalinen tuomioistuinko sen sitten määrittää; joku vaan ristii sut somessa läskiksi ja se on sitten siinä? Laitetaanko naiset riviin ja karsitaan pienet pois: loput on sitten ylipainoisia? Vai päätämmekö itse milloin olemme ylipainoisia?

Näin kun on terve, liikunnallisesti aktiivinen, suurinpiirtein terveellisesti syövä ja muilta osin onnellinen ihminen: onko sillä painolla mitään merkitystä? Toki olisi kiva mahtua pienempiin farkkuihin. Mutta olisiko se sitten niin erilaista verraten nykyiseen? Mähän olen ollut hoikempikin kuin nyt, ja ihan samat ongelmat mulla sillloin oli. En ollut silloinkaan jalompi, onnistuneempi tai arvokkaampi ihminen, vaikka persus istuikin housuissa nätemmin.

Vau! Olikohan tämä kirjoitus mun ensimmäinen askel kohti kehopositiivisuutta?

 

Henna-parasta-ennen-blogi-laihdutus-dieetti-ruokavalio-liikunta-tankotanssi

 

kauneus
Kommentit (7)
  1. Maria (is) Strong
    28.1.2018, 09:46

    Oli kehopositiivinen postaus ja hyvä sellainen olikin!

  2. Kaikkia sun postauksia lukeneena tekis vaan mieli kysyä, että mitkä liikakilot? 🙂 Mun mielestä sä oot upeassa kunnossa! :))

    1. Hah, kiitos! Niinhän se varmaan on, että päänsisällä ne kilot enemmänkin on:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *