Onko fitness OUT ja hyvinvointi IN?

Kun Painonvartijat vuonna 2010 lopetti toimintansa Suomessa, astui tuota tyhjiötä paikkaamaan FitFarm. Kansalle syötettiin kanaa ja maitorahkat myytiin kaupoista loppuun. Siinä samalla taottiin rautaa ja keskityttiin pisteiden laskun sijaan lihasmassaan kasvatukseen ja yksinkertaisen ravitsevaan ruokaan. Syntyi Fitness-buumi: vähintään joka toinen nuori nainen haaveili Bikini Fitness -lavoista ja pahamaineisin Bullin valmennuksesta ja moni sinne päätyikin. Uudenlainen elämäntapa otti vallan: rutiineja, kovaa treeniä ja paljon proteiinia. Monelle fitness meni jo niin pitkälle, ettei arkeen mahtunut enää muuta kuin eväsrasioita ja hauisposeerauksia. Eihän lavakuntoa tai siihen vaadittavaa elämäntapaa missään vaiheessa ollut tarkoitettukaan kaiken kansan tavoitteeksi vaan urheilulajiksi, mutta jotenkin se levisi jonkinlaiseksi muoti-ilmiöksi ja naisvartaloihanteeksi. Tai näin sen ainakin itse näen.

Fitnekseen perustunut blogiportaali FitFashion lopettaa

Luin juuri, kuinka FitFashion lopettaa. FitFashion on blogiportaali, joka alkujaan keskittyi hyvin pitkälle fitneksen ympärille: treeniä, ruokavaliota ja kovia tavoitteita. Vähintään joka toinen bloggaaja oli tuleva, entinen tai nykyinen fitness -kisaaja ja kansa rakasti lukea heidän arjestaan. Loppua kohden aika monen kupla puhkesi ja kuvioihin astui niin lapsia, koiranpentuja kuin Netflix-iltoja suklaalevyn kanssa – siis normaalia arkea. Portaalin lopettaminen kertoo mun mielestä siitä, että arjen teema on vaihtunut enemmän hyvinvointiin, kehopositiivisuuteen ja terveysliikkumiseen.

Siinä missä hetki sitten idolina pidettiin kovakuntoista ja tiukkakroppaista sporttimimmiä, on nyt erilaiset kehopositiivisuuden ja hyvänmielen lähettiläät nousussa. Enää ei vatsapalikat ole se oleellisin juttu vaan päinvastoin: vyötäröllä saa olla vähän pehmeyttäkin. Nyt tärkeämpää on terve kehonkuva, positiivinen viba ja hyvä peruskunto.

Kun fitnesskupla puhkeaa – tuoko hyvinvointi enemmän sisältöä arkeen?

Fitness -kuplan puhkeamista moni kuvaa vapauttavaksi: elämään mahtuu enemmän sisältöä ja paineet vähenevät. Terveellisyyden ja hyvinvoinnin periaatteet istuvat usein paremmin arkeen ja ne ovat kaikinpuolin lempeämpiä. On huojentavaa huomata, että kaikista meistä ei tarvitsekaan kuoriutua atleettisiä kukkakeppejä vaan vähempikin riittää. Mahtavaa myös, että uudet tuulet osaavat arvostaa enemmän henkisen pääoman vahvuutta. Fitness -aallon harjalla keskityttiin jossain kohtaa liiankin tiukasti vain ulkoiseen olemukseen ja kurinalaiseen elämään, ja pääkoppa jäi vaille hoitoa. Mikään kroppa ei pidemmän päälle toimi ilman hyvinvoivaa päätä.

Ole mieluummin tasapainoinen, jaksava ja onnellinen kuin fit

Hyvinvointiin keskittyminen on myös mun mielestä pitkäjänteisempää ja monelle tavalliselle ihmiselle paljon motivoivempaa. Hyvinvointi ei myöskään koostu vain ravinnosta ja liikunnasta vaan on huomattavasti laajempi kokonaisuus, sisältäen paljon onnellisuuteen, energisyyteen ja arjen tasapainoon liittyviä asioita. Ihan järkevä suunnanvaihto siis.

Onhan se kova treeni edelleen ihan jees juttu, oli sitten fitness tai ei. Mutta ehkä tässäkin ollaan tulossa sellaiselle väljemmälle alueelle ja arvostetaan enemmänkin toimivaa ja jaksavaa kehoa eikä vain lihastasapainoa.

Onko nyt käymässä niin, että pehmeämmät arvot voittavat? Että naiskehon ei enää tarvitsekaan olla täydellinen vaan kehopositiivisuus on saanut jotain konkreettista aikaan? Onko fitness OUT ja hyvinvointi IN?

 


Edellinen juttu:

Argh! Ärsyttävimmät asiat x 13

*****

Kuukauden TOP 5 postaukset

Nyt paljastan laihduttajan salaiset säännöt!

Kun mikään ei tunnu enää miltään

Ennen ja jälkeen – Laihdutus kuvina

Miksi aikuinen ihminen tekee itselleen näin?

Tänään siitä on viisi vuotta – muuttiko syöpä mua?

*****

Seuraa blogia

Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

treeni-ja-ravinto elamantapa
Kommentit (3)
 1. Kokonaisvaltainen hyvinvointi alkaa ottaa enemmän jalansijaa. Minusta on todella positiivinen tällainen muutos. Se fitness homma alkoi mennä vähän yli. Ja juuri käymälläni ravintotetapeutin tunnilla tästä rahasta ja proteiinituotteista ei ollut kovin paljon hyvää sanottavaa. Kohtuus kaikessa!

 2. Henna | Pölyä Pinnoilla
  17.9.2018, 12:04

  Kokonaisvaltaista hyvinvointia rummutan itsekin ja se on ihan positiivinen muutos, jos varsinainen fitness proteiinirahkoineen ja kanoineen on jäämässä vähemmälle huomiolle. Eri asia heillä, jotka oikeasti haluavat kilpailla lajin tiimoilta, mutta tavalliselle, ruuhkavuosia elävälle äidille kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeämpää kuin tiukat ruokavaliot ja timmi, lihaksikas kroppa 😉

  Nimim. Itsestäni ei olisi niin sanottuun fitness-elämäntyyliin. Olen liian mukavuudenhaluinen.

  1. Henna - Parasta Ennen
   20.9.2018, 22:25

   Mäkin oon liian mukavuudenhaluinen:D Joo, kilpailijat erikseen mutta muuten muutos on kyllä hyvä juttu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *