#Olisinpatiennyt

Ai kauheeta. Kun muistelen omaa teiniaikaana, mieleen tulee ensimmäisenä musta piikeiksi tupeerattu tukka, fritsut kaulassa ja tummat kajalsilmät. Muistan elävästi sen sisälläni kiehuneen angstin, pelon ja uhman. Muistan ne salaa nautitut salmiakkikossut perjantai-iltana kaupungin puistossa, muistan pitkät puhelinkeskustelut parhaan kaverin kanssa. Muistan ne pohjattomilta tuntuneet sydänsurut. Ne hirveät riidat ystävän kanssa. Sen häpeän tunteen, kun vanhemmat sai mut kiinni tupakanpoltosta. Välillä tunsin itseni niin aikuiseksi, valmiina maailman haasteisiin. Ja hetkessä taas tunsin itseni turvattomaksi ja keskenkasvuiseksi. Kaikki oli ristiriitaista ja tulevaisuuden suunnitelmat kantoivat korkeintaan seuraavaan viikonloppuun saakka.

#olisimpatiennyt-kirje-nuorelle-minulle-parasta-ennen-blogi

 

#olisinpatiennyt
Mitä sanoisin nuorelle itselleni?

Hengitä. Vedä keuhkot täyteen kesän tuoksuja ja talven kirpeää pakkasta. Olet elossa. Silloinkin, kun teet sisäistä kuolemaa. Se tunne menee aikanaan ohi etkä enää romahda jokaisen vastoinkäymisen edessä.

Tiedän, että ne sydänsurut tuntuu pohjattomilta. Tunnet olosi loukatuksi, arvottomaksi. Ihan kuin rintasi revittäisiin auki ja sielusi olisi tulessa. Mutta selviät niistäkin. Pääset yli kipeistäkin asioista. Aika oikeasti parantaa.

#olisimpatiennyt-kirje-nuorelle-minulle-parasta-ennen-blogi

“Arvosta vanhempiasi. He eivät ansaitse vihaasi. He oikeasti tietävät elämästä jotain ja haluavat vain parastasi. Kuuntele heitä.

Harrasta. Kehität itsellesi taitoja ja kykyjä, jotka kantavat sua vielä vuosikymmenienkin päästä.

Opiskele kieliä. Et tarvitse tulevaisuudessa välttämättä kemiaa tai filosofiaa, mutta kieltenopiskelua ei kannata jättää!

Liiku. Kasvatat itsellesi vahvan ja kyvykkään kehon. Vartalosi on yksi arvokkaimmista asioistasi, kohtele sitä sen ansaitsemalla rakkaudella.

Älä kerää ympärillesi vääränlaisia ihmisiä. Ansaitset ihmisiä, jotka rakastavat sua juuri sellaisena kuin olet. Päästä lähelle sellaisia tyyppejä, jotka haluavat sulle hyvää, jotka saavat sut nauramaan ja joiden kanssa ajan viettäminen tuntuu luonnolliselta. Pidä kaukana kaikki negatiiviset, painostavat, epärehelliset ja omaa etuaan tavoittelevat ihmiset.

Älä anna kiukuttelun pilata onnelliseksi tarkoitettuja hetkiä. Älä sano rumasti, älä käyttäydy rumasti. Päästä kiukusta irti. Jälkikäteen näitä tilanteita katuu; sitä kun pilasi perheen lomamatkan tai kun jäi yksin kotiin murjottamaan muiden lähtiessä retkelle. Omien tunteiden hallitseminen on vaikeaa, mutta pystyt siihen kyllä!

#olisimpatiennyt-kirje-nuorelle-minulle-parasta-ennen-blogi

Luota intuitioosi. Jos joku tuntuu oikealta ratkaisulta, tee se! Ja jos homma menee pieleen, sait arvokasta kokemusta. Tavalla tai toisella, omaa fiilistä seuraamalla voittaa aina.

“Älä kiirehdi: aikuisuus odottaa kyllä. Sulla on kymmeniä vuosia aikaa olla aikuinen, mutta vaan muutama hassu vuosi nuoruutta!

Susta voi tulla mitä tahansa, usko omiin mahdollisuuksiisi! Hae just niihin kouluihin, mihin haluat. Mene sinne ulkomaille. Kaikki rajoitteet on sun omassa päässä.

Anna muille ihmisille mahdollisimman paljon aikaa, apua, huomiota ja tukea. Kaikki mitä nyt jaat ympärillesi, moninkertaistuu tulevaisuudessa.

Sä olet täydellinen just noin. Sun ei tarvitse muuttua kenenkään vuoksi. Et ehkä näe sitä nyt, mutta tulevaisuudessa erilaisuus on rikkautta. Älä hautaudu massaan, vaan erotu omana itsenäsi.

Puutu epäkohtiin, vaikuta päätöksiin, muuta asioita. Sulla on ääni, käytä sitä.

Mikä on #olisinpatiennyt?

Maaret Kallio esitti viidelle tunnetulle suomalaiselle kysymyksen: Mitä he haluaisivat sanoa nuorelle itselleen? Nämä viisi tarinaa löytyvät Helsingin Sanomista. Tarkoituksena kuitenkin oli, että aiheesta käynnistyisi lehtiartikkelin lisäksi positiivinen some-aalto, joka toimisi myös rohkaisuna ja tukena nykyiselle nuorisolle. Syntyi #Olisinpatiennyt -haaste, johon moni bloggaaja ja somevaikuttaja on jo ottanut osaa. Tämä oli siis mun kirjeeni tähän haasteeseen liittyen. Mitä sä sanoisit nuorelle itsellesi, jos nyt tapaisitte?

 


Lue myös nämä:

BMI yli 30: Merkittävästi lihava

Onnistuneen laihduttamisen salaisuudet – Laihduttamisen ABC!

*****

Seuraa blogia: Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

hyvinvointi
Kommentit (2)
 1. Ronja-Ilona Junkkari
  3.6.2018, 23:54

  Kiva juttu mutta kirjotatko tahallaan väärin Olisinpatiennyt olisimpa?

  1. Henna - Parasta Ennen
   4.6.2018, 09:40

   En kirjoita tahallani väärin:D Kiva kun huomautit, korjasin oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *