Miten säilyttää treeni-into? Tässä 14 vinkkiä!

Yks mistä mä olen ylpeä, on mun treeni-into. Niin pitkään vihasin liikuntaa! Jotenkin vieläkin on vaikea uskoa, että olen harrastanut liikuntaa nyt aika keskeytyksettä jo vuosia. Miten tässä näin kävi? Aiemmin mun treeni-innostus lopahti jo parin viikon jälkeen.

Pidempäänkin treenanneelle tulee välillä hetkiä, jolloin treeni maistuu puulta ja fiilis on kaikkea muuta kuin innostunut. Aina ei vaan huvita ja toisaalta se on ihan fine. Hyvän treeni-innon kestävyyteen kannattaa kuitenkin panostaa, koska kertaalleen lopahtanutta fiilistä on aika vaikea enää saada nousemaan. Aina ei tarvitse olla satalasissa mutta edes jonkinlaisen fiiliksen ylläpito on mahdollista. Tässä mun matkanvarrella opittuja niksejä! Näitä on nyt itseasiassa ihan hyvä itsellekin kerrata, kun tosissaan pitää tehdä töitä innon säilyttämiseksi tän kakkaolkapään takia.

treeni-into-motivaatio-blogi-vinkki-parasta-ennen

14 vinkkiä treeni-innon säilyttämiseen

Säännöllisyys

Tiedetään, tylsä sääntö. Mutta niin se vaan menee, että mitä pidempiä välejä jättää treeneihin, sitä vaikeampaa on palata innostuneena. Parin viikon tauko alkaa jo olemaan sellainen, että mukavuusaspekti kasvaa treeni-innon ohi. Lähteminen tuntuu nopeasti niiiiiin vaikealta ja on vaan paljon helpompaa jättää kokonaan väliin. Blaah.

Treenaa, koska se on kivaa

Pyllyn takia voi kyllä treenata. Mutta huomattavasti mielekkäämpää on treenata, koska se on kivaa ja siitä tulee hyvä fiilis! Älä siis liiku kalorien vuoksi, tai koska äiti pakottaa. Opettele ajattelemaan liikuntaa kivana harrastuksena ja tapana huolehtia itsestäsi. Etsi laji, josta oikeasti pidät.

Mieluisat treenivaatteet

No ei varmaan innosta lähteä lenkille, jos kaapissa odottaa vain reikäiset trikoot ja hieltä haisevat kengät. Osta itsellesi mieluisat kuteet; tekee heti mieli lähteä ulkoiluttamaan itseään kun näyttää kivalta. Osta aina uudet vaatteet, kun alkaa edelliset tympiä.

treeni-into-motivaatio-blogi-vinkki-parasta-ennen

treeni-into-motivaatio-blogi-vinkki-parasta-ennen

Aikatauluttaminen

Kokeile aikatauluttaa treenit etukäteen. Joillekin sopii tosi tiukka aikataulutus, toisille riittää sellainen suurpiirteinen suunnitelma. Mutta joka tapauksessa arki tuntuu selkeämmältä, kun tietää etukäteen milloin olisi tarkoitus treenata. Muista kuitenkin pitää rento ote suunnitelmallisuudessa, ettei homma ala tuntumaan pakottamiselta.

Treenikaveri

Onhan se nyt ihan eri asia mennä kaverin kanssa kuin yksin! Ja jos nyt kukaan kaveri ei lähde sun kanssa, niin kokeile pariutua jonkun ihan random tyypin kanssa. Ihan hyvin siellä jumppasalissa voi alkaa jutella vierustoverille – ja pian ehkä huomaatkin saaneesi uuden treenikaverin.

Vaihtele lajeja

Nopeasti jää jumiin johonkin tiettyyn lajiin. Jos tuntuu siltä, että ei enää jaksa innostua kävelystä: kokeile juoksemista. Tai sulkapalloa. Tai joogaa. Ylipäätään eri treenitapojen vaihtelu pitää virkeänä, voi kokeilla kerran sitä ja toisen kerran tätä. Kaikesta ei tarvitse tykätä mutta kokemuksia ei koskaan voi olla liikaa.

treeni-into-motivaatio-blogi-vinkki-parasta-ennen

Hyvä ohjaaja

Varsinkin ryhmäliikunnassa aika oleellinen juttu! Joskus on jopa niin, että tunnin sisällöllä ei niin ole väliä, jos ohjaaja on hyvä. Kysele vähän mielipiteitä, käy useamman eri tyypin tunneilla ja fiilistele kuka inspiroi sua eniten. Kun löydät hyvän ohjaajan, tarraa kiinni! Hyvä ohjaaja motivoi, kannustaa, neuvoo ja pitää huolta turvallisesta tekemisestä. Hyvin ohjatulle tunnille tekee mieli mennä uudestaan.

Säätele tehoja

Jos on puskenut täysillä päähiessä menemään, loppuu paukut aika pian. Joka treenin ei tarvitse olla julmettua tykitystä. Varsinkin aloittelija aloittaa helposti täysillä ja väsyy pian tekemiseensä. Ja jos taas on liikkunut kovin maltillisesti, kokeile välillä kovempitehoista menoa. Innostus pysyy paremmin yllä, kun treeni on vaihtelevaa.

Omassa tahdissa

Aloititko Tammikuussa hillittömän treenaamisen? Viisi kertaa viikossa aerobista ja salit päälle? Liika liikuntamäärä syö äkkiä innostuksen. Et ole yhtään sen huonompi liikkuja, jos liikut vaan 1-2 kertaa viikossa. Kaikkien arkeen ei vaan sovi niin paljon treenipäiviä kuin toisten.

treeni-into-motivaatio-blogi-vinkki-parasta-ennen

Etsi sopiva vuorokauden aika

Kaikkien ei tarvitse treenata illalla. Toimisiko aamu paremmin? Tai pääsetkö keskellä päivää treenaamaan? Aina tietty ei tähän voi vaikuttaa mutta mahdollisuuksien mukaan kannattaa miettiä, mikä olisi itselle paras ajankohta treenata.

Huolehdi energiatasoista

Pieni väsymys ei ole este liikkumiselle, liikunta usein jopa auttaa. Mutta silloin kun oikeasti on kapasiteetti lopussa ja energia nollissa, älä pakota itseäsi. Lepää, syö hyvin ja yritä uudelleen huomenna. Huomenna treenistä jää paljon parempi fiilis ja näin innostus pysyy yllä!

Älä stressaa

Innostus häviää aika nopeasti, jos treenaamisesta tai treenaamattomuudesta tulee stressi. Stressi ei muutenkaan ole hyvä kaveri, joten pyri ottamaan liikkuminen rennolla fiiliksellä.

Ota tavoitteita

Liikkumisen ei tarvitse olla tavoitteellista mutta joskus pienikin tavoite auttaa innostuksen säilyttämisessä. Ja jos nyt et osaa asettaa varsinaista tavoitetta, ajassa taaksepäinkin ajatteleminen auttaa: jumppaatko nykyään painavammalla kahvakuulalla? Teetkö pidempiä lenkkejä kuin viime syksynä? Hengästytkö vähemmän? Huomaa, kuinka paljon olet edistynyt! On kiva nähdä omassa tekemisessään kasvua ja se taas innostaa jatkamaan.

Tsekkaa asenne

Eikö vieläkään innosta? Kiinnostaa yhtä paljon kuin eduskunnan kyselytunnin seuraaminen? Oletko ihan varma, ettei ole asenteessa vikaa? Tää on varmaan aika yleinen syy innostuksen lopahtamiseen: negatiivinen ajattelu, itsesääli, tekosyyt. Myönnä itsellesi rehellisesti, jos näin on. Asian tiedostaminen on jo puoli voittoa ja innostus saattaa palata jo tämän myötä.

 

Henna-parasta-ennen-blogi-laihdutus-dieetti-ruokavalio-liikunta-tankotanssi

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *