Mitä pitäisi syödä, että pysyy kuosissa?

Lähipiirissäni on viimeaikoina keskusteltu jonkin verran siitä, millaisella ruokavaliolla ihminen pysyy kuosissa. Mitä pitää syödä, että laihtuu? Missä on sokeria ja missä ei? Onko väliä, syökö ateriansa illalla vai pitkin päivää? Nyt kun tarjolla on jos jonkinlaista merileväuutetta, spiruliinaa ja ketoosidieettiä, miten tavallinen pulliainen tietää mikä näistä itselle sopii?

Erilaisten laihdutusvalmisteiden ja superfoodien kirjo on valtava. Proteiinivanukkaat ovat vallanneet entiset jogurttihyllyt ja kaupasta löytyy nykyään ihan oma osasto proteiinijauheille, raakasuklaalle ja ravintolisille. Jäätelöstäkin löytyy jo proteiiniversio!

Monen ruokavalioremonttia suunnittelevan ongelma on tiedonpuute. Ei yksinkertaisesti ole tietoa eri raaka-aineiden sisällöistä tai energiatiheydestä. Ja kuka nyt uskoisi, että appelsiinimehussa on niin paljon kaloreita? Tai että paljonko suolaa on valmisruuissa? Tai miten niin on hyvä syödä rasvaa, kun siitä juuri koittaisi eroon päästä?

Toinen vaihtoehto on liiallinen tieto. On googletettu ja luettu pakkauselosteita jo niin, että pelätään viinirypäleiden lihottavan. Hukutaan siihen Sportti- ja Fit-merkeillä varusteltuun tuotemereen, mikä jääkaapista hyökyy vastaan.

ruokavalio-laihdutus-blogi-parasta-ennen (2)

Esimerkki omasta kauppareissusta, maitotuotteet ja avokadot jäi kuvan ulkopuolelle. Kurkku, paprika, jauheliha ja näkkileipä?

Näin oman vuosien laihdutuksen ja ruokavalion tarkkailun jälkeen voin todeta olleeni osa kumpaakin ryhmää; tietämätöntä ja kaikentietävää. Edelleenkään en millään mittapuulla ole asiantuntija, mutta kerron omat vinkkini aiheesta:

– Syö säännöllisesti normaalia perusruokaa. Ei mitään vikaa jauhelihassa, kurkussa ja perunassa!
– Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Syö mielellään ne kaikki.
– Älä pidä yli 4h ruokavälejä.
– Syö joka aterialla jotain proteiinipitoista ja kasviksia/marjoja. Vähintään puolet aterioista voisi sisältää myös kuituja, hiilihydraatteja sekä hyviä rasvoja.
– Juo vettä, paljon. Tämä on opeteltavissa oleva asia! Jos ei mene alas, kokeile vaikka sitruunavettä.
– Suosi puhtaita raaka-aineita.
– Vanha kunnon ruokaympyrä on edelleen ihan jees ohjenuora! Myös lautasmalli toimii.
– Syö monipuolisesti, kukaan ei elä pelkällä ananaksella ja raejuustolla!
– Karsi näkyvä sokeri ja rasva. Herkutella saa mutta noudata 80/20 periaatetta eli 80% ajasta hyvällä sapuskalla ja se loppu 20% voi sisältää jotain vähän muutakin.

ruokavalio-laihdutus-blogi-parasta-ennen (2)

Se 20% voi sisältää vaikka tätä! Niin hyvää!

Vielä vinkkinä, että lue tuoteselosteet. Tuotteessa mainittu sisältö on pitoisuusjärjestyksessä, joten aineiden suhteet keskenään voi tarkistaa tästä. Tarkista kaloripitoisuus, suolan määrä, proteiinin ja kuidun määrä. Lue myös hyvän/huonon rasvan suhde, tyydytetty on sitä huonoaa rasvaa. Hyvä muistisääntö näiden erottamiseen on, että tyydytetty rasva on jo niin tyytyväinen, ettei sen tarvitse toimia enää kehosi hyväksi. Älä kuitenkaan ala natsiksi, karsi vain ne pahimmat vaihtoehdot ostoskoristani ja vertaile eri valmistajien tuotteita keskenään – saatat yllättyä eroista!

Sitten kun kroppaa aletaan rääkkäämään bodaustarkoituksessa, urheillaan puoliammattilaisena tai tähdätään johonkin suureelliseen tavoitteeseen voidaan mukaan ottaa jauheet ja pillerit. Toki jos joku nyt tykkää chian siemenistä, niin go for it! Mutta tavalliselle tallaajalle yllämainittu ruokavalio mielestäni riittää ylläpitämään terveempää ja kevyempää elämää.

Näin. Sitten kun vielä itse pysyisi omissa opetuksissaan?

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *