Matkakohteena Rooma: vinkkejä Rooman reissulle

Kaikki tiet vievät Roomaan – tuohon entisaikojen mahtavaan kaupunkiin, gladiaattoreiden ja keisarien valtakuntaan. Sinne vei myös meidän tie! Vietimme miehen kanssa Roomassa 3 kokonaista päivää ja tässä fiiliksiä reissusta ja Roomasta matkakohteena.

Matkakohteena Rooma

Rooma valikoitui kohteeksi vähän intuitiolla. Mies on reissannut paljon ympäri palloa mutta Rooma oli hänellä vielä kokematta: sinne siis! Itselle Rooma toi mieleen lähinnä Gladiaattori -elokuvan, pitsan ja Colosseumin. Vähän nolottaa myöntää, että niinkin merkittävästä kaupungista tiesin lopulta niin vähän.

Kuten kunnon turisti, kahlasin pari päivää ennen läpi kaiken netistä löytämäni materiaalin ja googlailin hyviä ravintoloita ja nähtävyyksiä. Aika pian totesin, että materiaalin määrä oli aivan valtava: ehkä parempi vaan kokea kaikki itse eikä etukäteen hukuttaa päätään tulvaan. Ja niin todella Roomassa on tehtävä: koettava kaikki itse. Sillä mikään matkaopas ei pysty tarpeeksi hyvin kuvailemaan Roomaa eikä nähtävyyksiä pysty käsittämään netin välityksellä.

Hikisen kuuma, heinäkuinen Rooma

Meidän hotelli (Roma River Inn) sijaitsi rauhallisella paikalla joen vieressä, ns. turistikolmion sisällä. Hotelli oli pieni mutta viihtyisä ja siisti. Ja ah meillä oli oma ilmalämpöpumppu! Heinäkuinen Rooma oli nimittäin suhteellisen kuuma: päivällä lämpötila kipusi yli 35 asteen ja aurinko porotti lähes pilvettömältä taivaalta ilman minkäänlaista tuulenvirettä.

Hiki norosi pitkin selkää jo aamusta ja jossain kohtaa nenäkin hikoili niin, ettei aurinkolasit meinanneet pysyä päässä.

Onneksi kaupungilla melkein aina toinen puoli tiestä oli varjon puolella, kun korkeat rakennukset varjostivat kapeita katuja. Kadut ovat täynnä viihtyisiä ravintoloita, terasseja ja baareja, joista useimmiten löytyi kohtalainen ilmastointi. Pieni piipahdus viileässä sisätilassa Apperol Spritzin merkeissä ja taas jaksoi kävellä kuumuudessa.

Gladiaattoreiden taisteluareena Colosseum

Meitä oli etukäteen varoiteltu turistimassoista suosituimmissa nähtävyyksissä. Colosseumiin ja Vatikaanin museoihin suositeltiin ostamaan liput etukäteen, jolloin pääsisi ohittamaan hurjat lippujonot paikanpäällä. Ostimme etukäteen netistä lipun Colosseumiin, jolla pääsee sisälle myös ihan vieressä olevalle Palatinus kukkulalle ja Forum Romanumiin (toiselta nimeltä Roma Forum).

Osta liput ennakkoon ja vältät jonotuksen

Jono Colosseumiin saattaa olla hurja, ennakkolipuista huolimatta mekin jonotimme turvatarkastukseen sellaisen 10 minuuttia. En kyllä olisi halunnut seistä siinä jonossa kovinkaan kauaa, joten suosittelen lipun hankkimista ennakkoon. Huomatkaa, että ennakkolippujen hinnoissa ja sisällössä on suuria vaihteluita: osa sisältää opastuksen ja pääsyn eri kerroksiin ja osa on ns. peruslippuja. Peruslippu netistä viralliselta sivulta ostettuna oli muistaakseni 12e + 2e varausmaksua. Colosseumin ulkopuolella kaupattiin kovaan ääneen “Skip the line” lippuja, joista olisi saanut pulittaa jopa 35e kpl. Tarkkana siis! Me pärjättiin hyvin tuolla peruslipulla ja ilman opastusta: välillä pysähdeltiin netistä lukemaan faktoja kohteesta ja näin opastettiin itse itseämme.

Vieraile myös Palatinus kukkulalla ja Forum Romanumissa

Colosseum on toki mielenkiintoinen kohde ja Pakko nähdä -listalla, jos Roomaan menee. Mutta enemmän mieleen jäi Palatinus kukkula, jolla on jäänteitä keisarien palatseista ja muinaisen Rooman ydinkeskusta Forum Romanum, suosittelen siis kiertämään nekin. Sieltä kukkulalta on myös aika hieno näköala Rooman ylle!

Rooma on täynnä upeita suihkulähteitä ja toinen toistaan mahtavampia rakennuksia

Pantheon oli myös meidän listalla eikä se kyllä pettänyt! Muita “pakollisia” turistikohteita on Fontana di Trevi, joka on mahtava suihkulähde sekä suuri aukio Piazza Navona. Molemmissa käytiin mutta varsinkin suihkulähteellä turisteja oli niin paljon, ettei paikalla kauaakaan viihtynyt. Se oli sellainen “Vau! Joko mennään?” tyyppinen kohde. Aukiolla oli mahtipontiset suihkulähteet ja upeita rakennuksia mutta toisaalta näitä löytyy Roomasta vähän jokapuolelta, ei siis jäänyt sekään erityisesti mieleen.

Sykähdyttävä Vatikaani, Sikstuksen kappeli ja Pietarin kirkko

Vatikaani ei alkuun ollut meidän ajatuksissa. Mutta sitten paikan päällä tuumattiin, että onhan se nyt tyhmää jättää se väliin kun kerran näin vieressä ollaan.  Museoihin olisi myös pitänyt ostaa liput etukäteen mutta ennakkoliput olivat loppuunmyytyjä siinä kohtaa. Lähdimme kokeilemaan onneamme ja jonottamaan: riski kannatti ja osuttiin hyvään rakoon. Jonotimme lippuja lopulta noin 20 min, ennakkolipulla toki tämäkin olisi vältetty. Paikka oli aivan M-A-H-T-A-V-A. Vaikka ei taidehistoriasta ymmärtäisikään, ei voinut olla arvostamatta niiden salien kauneutta ja jokaista pientä yksityiskohtaa. Kun olimme tankanneet itseemme tarpeeksi museoilmaa, lähdimme kohti Pietarin kirkkoa, joka sijaitsee siinä ihan vieressä. Pietarinkirkkoon ja aukiolle pääsee ilman pääsylippua, tosin kirkkoon pitää silti jonottaa turvatarkastuksen vuoksi. Jonotimme noin tunnin mutta jonotus kannatti: kirkko oli ehdottomasti mahtavin rakennus, mitä olen omin silmin nähnyt.

Vinkkejä Rooman reissuun

Hyvät kengät jalkaan. Käveltyä tulee paljon, koska se nyt on paras tapa nähdä Roomaa. Kadut ovat pientä mukulakivetystä, joten korkkarit voi unohtaa. Me käveltiin yhtenä päivänä 26km, muina vaan 16km:D Kaikki nähtävyydet on kävelyetäisyydellä toisistaan, Vatikaanista Colosseumille on joku 3,5km ja tälle välille asettuu kaikki muutkin nähtävyydet.

Ravintoloita löytyy joka paikasta mutta parhaat löytyvät Trasteveren kaupunginosasta, joen toiselta puolelta. Nähtävyyksien vieressä hintataso on korkeampi ja taso yleensä heikompi.

Kaupustelijoita on vähän joka kulmalla. Millon myydään rannekorua ja millon vesipulloa. Älä noteeraa heitä ollenkaan, jos et aio ostaa. Muuten he tarttuvat kiinni kuin takiaiset ja siinä sitten kaivat jo rahapussiasi, kun rannekoru on väkisin solmittu käteen.

Kanna mukana vesipulloa ja täytä sitä pitkin kaupunkia olevista juomapisteistä. Vesi on hyvää, suht kylmää ja ilmaista. Vesilähteitä on paljon ja kuulet/näet ne kyllä.

Opastusta on saatavilla joka kohteeseen. Me pärjättiin ilman ja mitä vierestä seurasin, osa oppaista oli aika aneemisia ja puhuivat huonoa englantia. En ehkä olisi maksanut niistä opastuksista. Ja jos jostain kohteesta halusi lisätietoa, oli aika helppo jäädä hengaamaan jonkun ryhmän viereen ja kuunnella oppaan sanoja.

Ravintoloissa lisätään laskuun palvelumaksu, joka on yleensä 1,5e / henki. Erikseen maksu saattaa tulla myös alkuleivästä, vaikka sitä et olisi tilannutkaan.

Roomassa syödään vasta illalla, kuten Italiassa muutenkin. Kaikki ravintolat eivät välttämättä ole auki ennen klo 18. Tosin siltikin valinnanvaraa ruokapaikoissa riittää mutta osui meillekin muutama paikka, jotka olivatkin kiinni. Me seurattiin Tripadvisorin arvosteluita rafloista, sillä Roomasta löytyy myös huonoja ravintoloita.

Aamupala koostuu pitkälti juustosta, croisanteista, makeista kakuista ja parmankinkusta. Mannermainen aamupala on edelliset plus kananmuna. Kannattaa käydä tarkistamassa hotellin tarjonta etukäteen jos mahdollista ja tarvittaessa ostaa huoneeseen kaupasta jotain extraa, jos on tottunut ravitsevaan aamupalaan.

Rooma on täynnä upeita kirkkoja, joihin on vapaa pääsy. Kirkkoihin on kuitenkin katoliseen tapaan pukukoodi: olkapäät ja polvet piiloon. Vatikaanissa ovat tämän kanssa erityisen tarkkoja! Kanna mukana vaikka suurta huivia, jonka voi vetäistä suojaksi tarpeen vaatiessa.

Nähtävää on turistikohteiden ulkopuolellakin. Kurkkaa katujen päähän, porttikonkien sisään ja kiinnitä huomiota upeisiin ulko-oviin. Joka paikassa on joku patsas, suihkulähde, maalaus tai muu upea silmänruoka.

Rooma on turvallinen matkakohde. Kaduilla partioi paljon poliiseja ja armeijan väkeä. Illalla kaduilla on paljon iloisia ihmisiä istumassa rappusilla viinilasin kera ja aukioilla on muusikkoja ja maalareita. Kulkeminen on siis aika turvallista mutta turistimassojen keskellä kannattaa pitää laukustaan kiinni, sillä taskuvarkaita on.

 

Oletteko te vierailleet Roomassa vai onko Rooman kadut vielä valloittamatta?

 

 

Edellinen juttu:

10 vinkkiä, miten onnistut valokuvissa!

*****

Seuraa blogia: Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

hyvinvointi
Kommentit (1)
  1. Tehtiin aika samanmoinen Rooman visiitti heinäkuun alussa, ja samoilla linjoilla olen vinkkien kanssa. 🙂 Muutaman sattuman kautta saatiin Palatinus-kukkulalle ja Forum Romanumiin ilmaiseksi opastettu kierros, ja vaikken yleensä niiden suurin ystävä olekaan, niin se oli aivan loistava ja suosittelen ehdottomasti! Ainakaan itse en niistä kivikasoista olisi muuten jaksanut hirveästi innostua, ja oppaaksi kun sattui vielä puoliksi brittiläinen hauska ja osaava miekkonen, niin tuo kierros oli kyllä reissun parasta antia.

    Vatikaani oli itselleni pienoinen pettymys, enkä ihan täysin rinnoin jaksanut nauttia niistä tuhansista maalauksista ja krumeluureista, kun naama hiessä vaelsi siellä tukalassa ihmismassassa kuin lehmät teuraalle. Etenkin Sikstuksen kappelista odotin jotenkin vaikuttavampaa elämystä.. Pietarin kirkko oli sen sijaan kertakaikkisen upea ja ylös kupoliin kiipeämisestä kannatti maksaa ekstralippu, vaikka ahtaanpaikankammoista meinasi loputtoman pitkissä ja ahtaissa kierreportaissa hitusen hirvittää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *