Kun pimeä vuodenaika imee kaiken liikuntamotivaation, auttaisiko nämä?

Aamulla on pimeää. Päivällä sataa vettä. Illalla on pimeää. Tuntuu, että synkkyys imeytyy kudoksiin saakka ja lopputuloksena on väsynyt, laiska ja innoton olento. Sitä vaan makaa villasukat jalassa peiton alla ja napsuttaa suklaalevystä palasia suuhunsa. Ai pitäisikö liikkua tai tehdä jotain? No varmasti pitäisi. Mutta kun ei jaksa. Ei huvita. Siitä omasta saamattomuudesta on hirveän huono omatunto mutta motivaation rippeet tuntuvat olevan niin leväällään, että niiden kerääminen tuntuu liian isolta hommalta. Helpompi vaan jäädä sinne peiton alle ja nousta ylös vasta keväällä.

Pimeä vuodenaika tekee liikkumisesta joskus haastavaa. Energiaa ei vaan ole riittävästi ja on vaikea inspiroitua oikein mistään. Se kelkka kääntyy helposti sinne syömisen ja makoilun puolelle. Onko mitään keinoja, miten liikkumisen saisi pidettyä mukana kaamosaikanakin?

Kun väsyttää ja energiaa ei vaan ole, miten pitää liikunta mukana arjessa?

Ensinnäkin voisi miettiä, onko sillä nyt niin väliä jos liikkuminen on vähemmällä? Kesällä on helppo lenkkeillä ja käydä salilla monta kertaa viikossa, kun energiaa riittää ja päivä on pitkä. Ehkä kuitenkin sitä liikuntarytmiä voisi miettiä pimeän tullen uudestaan, riittäisikö vähempikin määrä? Jos ei millään riitä energia siihen viiteen kertaan viikossa, riittäisikö kolme tai kaksi kertaa? Siitäkin määrästä on jo hyvinvoinnin kannalta paljon hyötyä ja se monesti riittää ylläpitämään kuntoa. Joskus on ihan ok höllätä vähän tahtia. Parempi olla hetki vähän vähemmällä, kuin stressata jatkuvasti siitä, kuinka pitäisi tehdä enemmän.

Unohda treenaaminen hetkeksi ja keskity hyötyliikuntaan

Ja jos se muutamakin liikuntakerta tuntuu ylivoimaiselta, mitä jos keskittyisi vaan arki- ja hyötyliikuntaan? Kävele portaita, pyöräile kauppaan, seiso töissä ainaisen istumisen sijaan. Liikkuminen tulee vähän siinä päivän oheistuotteena eikä vaadi niin hirveästi ponnisteluja. Voisi ajatella, että tämän ajanjakso on hyvää aikaa sisäistää näitä muutenkin tärkeitä hyötyliikkumisen taitoja.

Toimisiko lempeä ja rauhallinen jooga nyt paremmin? Tai käy imemässä energiaa lattaritanssista!

Liikuntalajien vaihto ns. lempeämpiin voi myös toimia. Nyt on oiva tilaisuus ottaa viikkoon mukaan erilaiset venyttelyt, liikkuvuusharjoitteet ja niveliä hoitavat liikuntamuodot. Käy joogatunneilla, pilateksessa tai vaikkapa meditaatiossa. Kuka sanoo, että on pakko juosta ja takoa rautaa, varsinkin jos niihin ei riitä energia? Jooga esimerkiksi on erittäin hyvä liikuntamuoto ja saattaa nyt sopia mielialaan paremmin. Toinen vaihtoehto on hakea nimenomaan niitä energisiä treenimuotoja: kokeile vaikka Kangoo Jumps -tuntia, twerkkaamista tai tanssi lattareita. Energialla on taipumus tarttua, joten mitä kovempi meno – sitä enemmän virkistyt.

Ehkä nämä voisivat myös toimia motivaation ylläpitämiseen

Tee itsellesi sääntö, että et saa istua sohvalle vaikka ennen klo 18. Pidä itsesi väkisin liikkeessä. On paljon vaikeampaa nousta sieltä sohvalta lenkille, joten vältä sitä sohvaa mahdollisimman pitkään.

Päätä itsesi kanssa, että menet joka päivä lenkille, mutta kävele vaan tien päähän. Se riittää. Siinä tien päässä voit sitten kääntyä takaisin kotiin, jos haluat. Palkitse itsesi lähtemisestä, se oli tässä nyt matkaa tärkeämpi!

Itselle toimii myös kaverin kanssa liikkuminen. Jos yksin pitäisi lähteä lenkille niin en varmastikaan saisi aikaiseksi!

Keskity erityisesti ruokavalioon. Joskus käy niin, että se energianpuute liittyykin siihen syömiseen. Muutama päivä hyvällä ravinnolla saattaa jo tehdä ihmeitä!

Ja jos mikään ei auta, niin nauti olostasi siellä sohvalla! Ota kaikki irti siitä laiskottelusta ja lataa akkuja kunnolla hyvällä omallatunnolla. Tuskin kovin montaa viikkoa jaksat totaalista passiivisuutta ja jossain kohtaa alkaa taas liikkuminen houkuttelemaan.

Onko teillä jotain erikoisia vinkkejä siihen, miten liikunnan saisi pidettyä mukana pimeänä vuodenaikana?

 


Kuukauden TOP 5 postaukset

Miten laihtua 5 kiloa hetkessä? Ota vinkit talteen!

Miten onnistuin pudottamaan melkein 30 kiloa painoa?

Traumoja lasten kasvukäyristä – ja yksi yllättävä kommentti

Laihduttelu voi olla jopa haitallisempaa, kuin ylipaino

Älä vaan syö näitä ruokia! Ne pilaavat terveytesi!

*****

Seuraa blogia

Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

treeni-ja-ravinto
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *