Kritiikkiä kehopositiivisuudelle: ollaanko menty jo liian pitkälle?

Taas kuohuu. Tällä kertaa aiheena kehopositiivisuus ja se, ollaanko siinä menty liian pitkälle? Onko #bodypositive kääntynyt lihavuuden ihannoimiseksi? Ollaanko tilanteessa, että toisella puolella taistelukenttää seisovat ylipainoiset ihmiset vatsamakkarat paljaana ja toisella puolella normaalipainoiset nyrkit pystyssä? Siinä sitten heitetään herjaa molemmin puolin, vedotaan diabetekseen ja vapauteen näyttäytyä bikineissä koossa 52.

Bloggaajien sanasota aiheesta

Alkuperäisen tekstin kirjoitti Mungolife ja siihen vastineen kirjoitti mm. Masentunut mutsi ja Oi mutsi mutsi. Kannattaa lukea kaikki tekstit, niin tietää mistä puhutaan! Lyhyesti tiivistettynä: Mungolife pitää kehopositiivisuutta hyvänä juttuna ja kannustaa ajattelemaan jokaista vartaloa kauniina. Hän kuitenkin on huolissaan aatteen kääntymisestä lihavuuden ihannoimiseksi ja tuo esille kysymyksen, ollaanko ideologian kanssa paikoitellen menty jo liian pitkälle. Mutsit taas tuovat esille, kuinka paljon kakkaa ylipainoinen ihminen kohtaa ihan arkielämässä ja kuinka kehopositiivisuus on todellakin tarpeellinen ajatusmaailma, jotta ylipainoiset saisivat jonain päivänä samanlaisen oikeuden elää ja näkyä tässä yhteiskunnassa kuin kauneusihanteita paremmin vastaavat kehot. Ei voida sanoa, että ollaan menty liian pitkälle, koska lihavan asema ei todellakaan ole tasa-arvoinen verrattuna normaalipainoiseen tai hoikkaan.

Minkään vartalon ei pitäisi olla toista kauniimpi, parempi tai hyväksyttävämpi

Mä en voi väittää itseäni kovin valveutuneeksi bodypositive -lähettilääksi. En oikeastaan ole tarkemmin perehtynyt aatteen sisältöön vaan olen enemmänkin mennyt periaatteella, mitä se mulle merkitsee. Mulle se tarkoittaa kehorauhaa. Sitä, että jokainen keho on arvokas kokoluokasta ja muodosta riippumatta. Siihen kuuluu niin atleettiset vartalot, alipainoiset, lyhyet ihmiset, lihavat vartalot kuin epämuodostuneetkin vartalot. Ei voida sanoa, kuka on normaali ja kuka ei. Kukaan ei ole toista kauniimpi vaan kyse on pitkälti asenteista, mielipiteistä ja nyky-yhteiskunnan ihanteista. Jokaisella on oikeus pukeutua bikineihin, jakkupukuun tai vaikka smokkiin. Ja jokaista kehoa pitäisi nähdä lehti-mainoksissa, televisiossa ja catwalkilla. Valitettavasti näin ei vaan tällä hetkellä ole, vaan hoikka ja pitkä vartalo jyrää edelleen.

Niin kauan kuin suositaan tätä tiettyä vartalotyyppiä, tarvitaan tällaisiä liikkeitä kuten kehopositiivisuus, jotta saadaan rikottua vallitsevia kauneusihanteita.

Ja siitähän tässä nimenomaan on kyse: kauneusihanteiden rikkomisesta. Tällä hetkellä meidän käsitys kauniista ja tavoittelemisen arvoisesta vartalosta on kovin kapea. Ei siis ole kyse lihavuuteen kannustamisesta tai epäterveellisen elämän ihannoimisesta, vaan erilaisten kehojen tuomisesta näiden “täydellisten” kehojen rinnalle. Ei ole tarkoitus myöskään sorsia niitä hoikkia ja kauniita kehoja, vaan laskea näiden vartalotyyppien jalustaa samalle tasolle meidän muiden kanssa. KAIKKI ovat samalla viivalla, tai ainakin se olisi pyhä tarkoitus. Ja kaikki kehot ansaitsevat kulkea kadulla rauhassa, ilman paheksuvia katseita ja rumia puheita.

parasta-ennen-blogi-kesakunto-vartalo-bikinit

parasta-ennen-kesäkunto

Kehopositiivisuus ei ole sama asia kuin terveydellä leikkiminen

Terveys ei siis varsinaisesti liity tähän mitenkään. En oikein ymmärrä miksi pitää tähän keskusteluun vetää aina se terveys-kortti. Miksi lihavia aina pelotellaan diabeteksellä ja sydänsairauksilla? Ihan kuin se lihava ei ihan itsekin olisi tästä jo tietoinen! Sanotaan, että jokainen saa rakastaa kehoaan MUTTA pitää muistaa laihduttaa aina välillä koska terveys. Miksi alipainoisille ei tätä painoteta ollenkaan samassa mittakaavassa? Tai normaalipainoisille, jotka ovat huonossa fyysisessä kunnossa? Miksi juuri lihavalla se terveys on niin suuri juttu? Olisiko tässä sittenkin kyse siitä, että lihava vartalo ei vaan sovi silmään niin hyvin kuin nämä muut ja olemme aivopestyjä “ohjaamaan” näitä ylipainoisia ihmisiä kohti hoikempaa elämää? Ja jos lihava vielä erehtyy sanomaan, että on tyytyväinen itseensä: ai kauheeta! Eikö se välitä itsestään ollenkaan, kun haluaa näyttää tolta? Kyllä se välittää, nimenomaan välittää. Miksi ulkopuolisten pitää olla aina muistuttamassa ylipainon vaaroista? Eihän kenenkään terveys ole yleinen puheenaihe!

Sinänsä alkuperäinen teksti oli mun mielestä ihan hyvin kirjoitettu. Se oli oikeastaan suurelta osin ihan positiivinenkin eikä erityisesti lihavia vastaan hyökkäävä (sinänsä hauskaa, että se kuitenkin moninpaikoin luettiin nimenomaan negatiivisena). Ainahan näihin aatteisiin mahtuu niitä ääripäitä ja varmasti joillakin on ajatusmaailma mennytkin yli, joten sekin osuus on paikkansa pitävä. Mutta ollaanko kokonaisuutena menty yli? Ei todellakaan!

parasta-ennen-blogi-kesakunto-vartalo-bikinit

BMI-painoindeksi-lihavuus-blogi-parasta-ennen

Rankka palaute kertoo totuuden: on edelleen paljon asenteita muokattavana

Oli surullista lukea, minkälaista kommenttia esim. Masentunut Mutsi saa ulkonäöstään. Ihmiset on niin ilkeitä. Kuinka kukaan voi sanoa toiselle noin hirveitä asioita? Miksi koetaan jotenkin oikeutettuna haukkua ihmisten ulkonäköä? Erityisesti ylipainoiset ihmiset saavat kuulla paljon kommenttia ulkonäöstään ja se on väärin! On se lihavakin ihminen IHMINEN. Ei kukaan ansaitse tuollaista palautetta. Tällainen palaute kertoo mulle siitä, että kehopositiivisuus on nimenomaan erittäin tärkeä aihe pitää esillä. On edelleen paljon ihmisiä, joiden asenteita voi ja täytyy muokata. Kuohuminen on aina merkki siitä, että muutos on tulossa. On vaan hirveän harmi, että ne muutamat rohkeat joutuvat käsittelemään tällaista palautetta, jotta meillä muilla olisi jonain päivänä parempi olla. He kuitenkin raivaavat tietä todennäköisesti just sun lapsille, kummilapselle tai naapurin lapselle. He tekevät tästä maailmasta parempaa paikkaa meille kaikille. Ihan samalla tavalla kuin aikoinaan joku raivasi tietä tummaihoisille, homoille ja sateenkaariperheille (ja raivaa edelleen).

Jokainen tulkitsee kehopositiivisuutta omalla tavallaan. Aate on erittäin hieno ja valitettavan tarpeellinen. Ehkä jonain päivänä tämäkin kuitenkin on meille ns. normaalia eikä asia enää saa puolta valtakuntaa kiehumaan.

Siihen saakka, arvostakaa näitä itsensä paljastavia ritareita – ja jos aihe kiukuttaa sisintänne, pitäkää pliis mölyt mahassanne älkääkä avautuko negaatioidenne kanssa toisen kommenttiboksiin. Kukaan ei ansaitse sellaista sontaa, mitä tämä aihe välillä herättää.

 


Edellinen juttu:

Hirttävätkö sisäreidet yhteen kesällä? Testaa tätä konstia!

***

Lue myös nämä:

Onko pakko olla laiha, jos ei halua?

Rakastaako lihava oikeasti itseään?

*****

Seuraa blogia: Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

kauneus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *