BMI yli 30: Merkittävästi lihava

Viimekertainen juttu lihavan naisen kesäkunnosta keräsi vähän oletetustikin kommentteja siitä, onko tämä mun kroppa nyt sitten lihava vai ei. Missä menee lihavan ja sopivasti pyöreän raja? Vai onko sellaista edes? Onko olemassa joku tietty ylipainon määrä, jonka jälkeen “saa” kutsua itseään lihavaksi? Miltä lihavuus näyttää, näyttääkö se tältä?

Laskuri kertoo – BMI yli 30: merkittävästi lihava

 

Netistä löytyy kaikenlaisia laskureita, joihin strategiset mitat syöttämällä saa viranomaisten faktatietoa oman kehon kokoluokasta. Näppäilet vain pituuden ja painon, niin ruudulle pamahtaa armoton prosenttiluku: kuinka paljon sun kehossa on ylimääräistä ja missä kilomäärässä olisit normaali. Jotkut jopa kertovat, mikä olisi just sun ihannepaino ja antavat vielä sanallisen arvion siitä, kuinka lihava sitä nyt sitten olet.

BMI-painoindeksi-lihavuus-blogi-parasta-ennen BMI yli 30: merkittävästi lihava

BMI-painoindeksi-lihavuus-blogi-parasta-ennen BMI yli 30: merkittävästi lihava

Mun painoindeksi on 30,47. Merkittävä lihavuus.

Mun normaalipainon yläraja on 70,56kg ja siihen päästäkseni mun tulisi laihduttaa yli 15 kiloa. Vyötärönympärystä en tiedä varmaksi, mutta luulen meneväni kategoriaan “Lievä terveyshaitta”. Jossain mainittiin, että ylipaino on alueella 25–30 ja lihavuus tarkoittaa yli 30 painoindeksiä. En siis ihan tuulesta temmannut otsikkoa, jossa väitän olevani lihava. Kaikkien virallisten mittareiden mukaan mä olen juuri sitä: lihava. BMI yli 30: merkittävästi lihava.

Mä tiedän olevani ylipainoinen. Onhan mulla nyt silmät päässä. En ole ollut normaalipainoinen vuosiin. En varmaan jopa kymmeneen vuoteen tai enemmän? Voisi periaatteessa kysyä, miten joku sellainen painoluku voisikaan olla mulle normaali, jota ei ole vaa’alla näkynyt sitten Spice Girlsien kulta-ajan? Eikö periaatteessa tämä +10 kiloa ole mulle se oma normaalipaino, kun tässä painossa olen suurimman osan elämästäni viettänyt? Jos nyt hoikistuisin tuonne normaalipainon puolelle, olisi se olotila itseasiassa mulle hyvin epänormaali.BMI-painoindeksi-lihavuus-blogi-parasta-ennen BMI yli 30: merkittävästi lihava

Mutta onko nämä viralliset laskennat oikeassa? Olenko mä OIKEASTI lihava?

Painoindeksin järkevyydestä ollaan montaa mieltä ja itsekin kyllä kallistun sille puolelle, että koko järjestelmä on vanhanaikainen ja typerä. Ihmistä ei voi mitata kaksiulotteisesti ja määritellä sen perusteella, millainen tai kuinka “normaali” sun kehon kokoluokka on. Ja mitä sitten, vaikka BMI näyttäisikin sun olevan isokokoinen? Tarkoittaako se sitä, että olet automaattisesti epäterve ihminen? Tai että olet jotenkin kyvyttömämpi selviytymään arjesta? Tai jollain tavalla vähemmän viehättävä tai arvottomampi? Toki ylipaino on aina terveyshaitta mutta eihän kukaan voi mittaroida sitä, missä menee just se sun epäterveen painon raja: toisilla terveys reistaa jo siinä +5 kilossa ylipainoa, toiset elää hyvinkin tervettä ja aktiivista elämää +25 kiloisina. Ja sitten on vielä se, että BMI ei ota huomioon kehonkoostumusta: lihaksikas henkilö on äkkiä painoindeksin mukaan ylipainoinen vaikka todellisuudessa onkin hyväkuntoinen.

Virallisten mittausten lisäksi on tietysti vielä se mittari, että mitä mieltä muut ovat (jos nyt haluaa olla kiinnostunut muiden mielipiteistä). Joidenkin mielestä mä olen huomattavankin lihava, toiset pitää lähinnä sopivan runsaana. Asiaan liittyen mitä kommentteja luin, niin mua ei pidetty lihavana (luojan kiitos!) Mutta ei ole tässäkään asiassa yhtä totuutta ja hyvä niin. Mitä mieltä mä sitten itse olen? Olenko mä lihava? Oma mielipide vähän vaihtelee mutta useimmiten taidan kallistua sen puoleen, että ihan sama mitä BMI sanoo: mä olen just hyvä tämän kokoisena enkä aio kaavioiden vuoksi painoa tiputtaa. Jos joskus tästä varresta jotain laihdutan, on se ihan omasta tahdosta eikä minkään virallisen laskurin vuoksi. Vaikka virallisesti olenkin lihava, en koe itseäni millään tavalla epäterveeksi tai kauneusihanteiden vastaiseksi.

 

 

Mitä mieltä te olette? Pidättekö BMI:tä hyvänä mittarina?

 


Lue myös nämä:

Valehteletko painosi?

Onnistuneen laihduttamisen salaisuudet – Laihduttamisen ABC!

*****

Seuraa blogia: Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

kauneus vartalo
Kommentit (11)
 1. Kyllä on maailmankirjat sekaisin jos näissä kuvissa esiintyvä luokitellaan lihavaksi!!! Pistää vihaksi ihan tosissaan tälläinen naurettava, normaalin kokoisen naisen vartalon hakemalla haettu pienennystarve. Tähän liuta kirosanoja!

  1. Henna - Parasta Ennen
   1.6.2018, 21:55

   Niinpä! Mutta näin se vaan on, vaikka kummalliselta joskus tuntuukin. Ehkä tähän saataisiin muutosta just sillä, että ne “lihavat” astuisivat esiin ja näkisimme oikeasti, ettei painoindeksi aina osaa erottaa normaalia ja lihavaa toisistaan. Ihan metsään kyllä välillä menee nämä viralliset määritelmät.

 2. Moi, ja kiitos tosi loistavasta blogista!

  Eksyin tänne ihan vahingossa, ja oli pakko lukea saman tien useampikin kirjoitus. Ihanaa, että joku kirjoittaa laihduttamisesta, kehonkuvasta ja arjesta painonhallinnan kanssa näin realistisesti ja aidosti! Oon itsekin kamppaillut koko ikäni painon kanssa, välillä laihduttanut reippaastikin, mutta aina välillä osa kiloista hiipii takaisin – se on sitä jatkuvan tasapainon etsimistä. Välillä sitä miettii, että miten voi olla, ettei aikuinen ihminen vaan “osaa” syödä ja liikkua niin oikein, että kiloista pääsisi eroon. 😀 Mutta se taitaakin olla enemmän sitä henkisen puolen kamppailua, motivaation etsimistä, sen kysymistä, voiko itsensä hyväksyä sellaisena kuin on. Ihanaa, että joku pukee näitä ajatuksia sanoiksi!

  Kiitos sulle ihan hurjasti loistavasta blogista – jään ihan varmasti seurailemaan 🙂 Aurinkoisia kesäpäiviä sulle! 🙂

  1. Henna - Parasta Ennen
   3.6.2018, 20:25

   Moikka!

   Kiva kun eksyit ja kiitos ihanista sanoista!

   Henkistä se painonhallinta oikeastaan tosiaan on. Jonkun listan mukaan syöminen tai ohjelman noudattaminen on periaatteessa helppoa, mutta vaikeeta on just se pitkäaikaisen tasapainon löytäminen.

   Aurinkoa myös sinne ja kiva kun jäät seuraamaan!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *