Vinkit meditoinnin aloittamiseen

Vinkit meditoinnin aloittamiseen

Meditointi on ihanaa – aikaa itselle, hiljentymiselle ja kaivattu tauko kaikesta ajattelusta. Olen kuullut sanotavan “se on niin vaikeaa”, siispä tänään blogissa vinkit meditoinnin aloittamiseen. Oma vauhdikas arkeni vaatii vastapainokseen säännöllistä meditaatiota, pääsääntöisesti meditoinkin kaksi kertaa päivässä. Rutiini on kehittynyt vuosien kuluessa ja on tänä päivänä luonnollinen osa päivääni. Niinä päivinä kun se jää syystä tai toisesta väliin, tuntuu päivä jotenkin erilaiselta… Koska minulta kysytääN paljon aiheesta ja koska itse olen siitä hyötynyt, ajattelin vinkata, kuinka tehdä meditoinnista helpompaa ja säännöllistä.

 

Katse sisimpään

Jotta pääset kääntymään sisinpääsi, sinun tulee saada aikaa itsellesi. Oman “pyhän paikan” rakentaminen kotiin voi olla juuri se, mitä tarvitset. Itse meditoin yleensä aina makuuhuoneessa, jossa se minulle on luontevinta. Minulla ei ole meditointialttaria, mutta merkityksellinen ikoni ja voimakiviä löytyy kyllä. Rauhallinen ja vakituinen ympäristö auttaa mieltäsi rauhoittumaan helpommin ja olet vahvemmin läsnä – silloin myös pääset helpommin tilaan, jossa stressi vähenee ja ajatus kirkastuu sekä tietoisuus lisääntyy. Paikka voi myös vaihtua ja esimerkiksi matkoilla et pääse omaan pyhättöösi. Voit siis aloittaa valitsemalla minkä paikan tahansa, joka tuntuu sinusta turvalliselle ja hyvälle. Pääasia on, että meditointipakkasi on rauhallinen, eikä sinua häiritä. Ymmärrän, meille äideille sellaisen tilan ja ajan löytäminen tuntuu joskus olevan kiven takana… Mutta jos on tahtoa, on mahdollisuuksiakin. : )

 

Vinkit meditoinnin aloittamiseen

Apuvälineet

Voit käyttää tyynyä, meditointijakkaraa, maata selällään tai istua – oikeaa tai väärää tapaa ei ole. Jos olet vilukissa, kannattaa laittaa viltti harteille ja sukat jalkaan, jotta kylmyys ei häiritse hiljentymistä. Aloittamiseen apukeinona voi käyttää myös mala-korua (eräänlainen rukousnauha), kynttilää, jonka liekkiin keskityt tai voit keskittyä kiveen, jonka asetat esimerkiksi otsallesi. Meditointiapuna voit pitää mitä tahansa sinulle tärkeää tavaraa, johon voit keskittää huomiosi. Jos meditoit esimerkiksi paikalla, jossa on muita ihmisiä, voit kuvitella ympärillesi ohuen, mutta vahvan suojakuoren, joka suojelee sinua ulkoisilta asioilta ja voit meditoida rauhassa. Itse olen muun muassa meditoinut lentokoneessa, matkustaessani työkeikalle. Jooga on parhaimmillaan meditaatiota, ei suorittamista vaan liikettä, läsnäoloa  ja hengitystä – ei muuta.

 

Ansaittu tauko

Pyri rentoutumaan ja olemaan yrittämättä mitään. Tunne kiitollisuutta, että voit antaa hetkisen aikaa itsellesi – ansaitun tauon kaiken kiireen keskellä. Omalla kohdallani kiireisen päivän päätteeksi meditaatio tuo rauhan kehooni ja nukahdan helpommin. Meditaatio auttaa sinua myös poistamaan negatiivisia uskomuksia ja auttaa löytämään todellisen sisimpäsi. Voit myös kuunnella ohjattuja meditaatioita, musiikia tai mantroja. Ne ovat joskus oma pelastukseni, kun menee aivan liian lujaa ja on vaikea päästää irti päivän touhuista. Musiikki on helpoin ja erinomainen tapa vaihtaa tunnelmaa ja rauhoittaa mieli.

 

Vinkit meditoinnin aloittamiseen

Harjoituksia

Lue harjoitukset ensin, jotta saat kuvan siitä, miten ne etenevät. Jos istut, pidä kädet reisien päällä, kämmenet ylöspäin. Voit halutessasi tehdä harjoitukset myös sulkematta silmiä ja missä tahansa. Kokeile.

Voit lisätä läsnäoloa tällä ensimmäisellä harjoituksella kiinnittämällä muutaman minuutin ajan ensin huomiosi kaikkeen mitä näet. Pidät katseesi eteenpäin, mutta huomioit kaiken muunkin. Olet, hengität ja aistit minuutin tai muutaman vain näköaistimuksesi kautta. Sitten suljet silmät ja keskityt tietoisesti parin minuutin ajan pelkästään äänimaailmaan kuullen kaikki pienimmätkin äänet lähellä ja kaukaa. Sitten vuorossa ovat tuoksut ja tunne. Tunne, miltä vaatteet tuntuvat ihollasi, alusta kehollasi ja mitä tuoksuja haistat nenässäsi. Voit myös tunnustella, miltä ilma tuntuu sieraimissasi ja keuhkoissasi ja miten se muuttuu uloshengityksen aikana. Keskity näihin tuntemuksiin ja aistimuksiin muutaman minuutin ajan. Hengitä muutaman kerran rauhallisesti syvään sisään ja ulos – avaa silmäsi ja huomaa miten rauhallinen mielesi on.

Toinen helppo meditaatioharjoitus on keskittyä hengitykseen. Voit tehdä “laatikkohengitystä”. Laske sisäänhengityksen aikana neljään, pidätä hengitystä laskien neljään, hengitä ulos laskien neljään ja pidätä hengitystä laskien neljään. Hengitä koko ajan nenän kautta sisään ja nenän kautta ulos. Toista kierroksia niin kauan kuin se tuntuu mielekkäältä. Tunne, miten hengityksen säätely rauhoittaa hermostoa ja tuo ihanan tyyneyden.

 

Karkailevat ajatukset

Meditaatiossa, niin kuin monessa muussakin säännöllisyys tuo tuloksia. Harjoittelun kautta siitä tulee helpompaa. Ajatuksia tulee varmasti – pyri vain tarkkailemaan niitä ja olemaan tarttumatta niihin. Annat niiden vain lipua ohitse… Aina kun huomaat ajatusten karkailevan jonnekin, vie huomiosi lempeästi takaisin hengitykseesi. Se on aina läsnä ja tukenasi – sinua varten.

 

Meditoitko sinä? Entä kiinnostavatko meditointi- tai läsnäoloharjoitukset sinua? Askarruttaako meditoinnissa jokin? Jos, niin kerro niin koetan parhaani mukaan avittaa. Heitetääs loppuun vielä haaste: kokeile edes kerran viikonlopun aikana jonkinlaista meditaatiota ja kerro miltä tuntui. Ok?

Iloa ja mielen tyyneyttä,
Karita

 

joogakuva: Petri Mast Photography
kuvauspaikka: Lavli Livingroom
malakorukuvat: Karita Tykkä

 

Kommentit (7)
  1. Hyvä kirjoitus meditoinnin aloittamisesta, kiitos. Juuri näitä ohjeita tarvitsin itse, helposti sisäistettäviä ja sellaisia, ettei aloittaminen ole enää muusta kiinni kuin omasta ajankäytöstä. Aloin ajoittain tekemään tuota hengitysharjoitusta (laatikkohengitys) jo silloin kun pikaisesti ohjeistit sen lenkkisi lomassa. Huomasin heti, että jokin “kireys” katosi. Teen sitä kävelylenkillä tai autolla ajaessani. Joogasin jonkun verran vuosia sitten ja siihen liittyi pitkät hengitykset. Olin unohtanut, miten rentouttavaa jo pelkkä hengityskin voi olla. Aion opetella uusia tapoja rentoutua meditoinnin avulla, palaan ohjeisiisi varmasti usein. Mietin usein, miksi onkaan niin vaikeaa ottaa edes pieni hetki itselle esim.meditoinnin tai edes hengitysharjoituksen ajaksi? Silloin kun on väsynyt tai muuten saamaton, ei tule mieleen, että juuri silloin pitäisi havahtua tekemään itsensä hyväksi näitä kirjoittamiasi asioita. Joka päivä mielen tasapaino on todella tärkeää ja joka päivä sitä pitää opetella aina uudestaan ja uudestaan! Kiitos ilosta ja positiivisuudestasi, jota tahdot ja jaksat jakaa blogisi ja instagramin välityksellä meille lukijoillesi/seuraajillesi

    1. karitatykka
      14.3.2017, 11:24

      <3 Oooh, ihana olet Carita.
      Kiitos ihanasta viestistäsi, joka sai hymyn nousemaan kasvoilleni. Kiitos, että seuraat ja olet mukana matkallani. On ilo jos voin auttaa ja inspiroida lukijoita ja seuraajiani jonkin kivan äärelle. Arvostan ja kiitän teitä kaikkia! Saan teiltä jokaiselta, myös sinulta Carita, inspiraatiota tekemisiini.

      Iloa ja hyvää oloa!
      Karita

  2. LauraKatarooma
    14.3.2017, 18:58

    Kyllä kiinnostaa. Joogaa oon nyt kokeillu vuosien tauon jälkeen varovasti ja hyvältä tuntuu. Ja mua ei haittais, vaikka kirjottasit enempi aiheesta. Joogasta ja muusta.

    1. karitatykka
      15.3.2017, 13:16

      Moikka Laura.

      Kiva kuulla, että aihealue kiinnostaa! Kiitos myös kirjoitustoiveesta/vinkistä, ne ovat aina tervetulleita!
      Jooga on parhaimmillaan kehon ja mielen yhteyttä – liikettä
      yhdessä. Ei niinkään mielestäni liiallista suorittamista, vaan kehon kunnioittamista ja kuuntelemista. Itselleni vuosien ajan jooga oli suorittamista hotjooga salill.Kehon rankkaa treenaamista ja pakottamista, josta kyllä nautin, mutta enemmänkin harjoituksena, josta joogan syvin olemus uupuu. Nyt satunnaiset joogahetket ovat fiilispohjalla tehtyjä asanoita, liikettä kehon kanssa… Haluaisin taas palata ohjatun joogan pariin ja kokeilla myös pilatesta, katsotaan milloin ne sopivat elämääni ja ovat ajankohtaisia – luultavasti pian… : )

      Iloa ja hyvää oloa!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *