Pinaatti-avokadopiirakka
Teen paljon makeita juttuja keittiössäni, mutta toki nautin myös suolaisista herkuista. Minulta on täällä blogissa kysytty suolaisen piiraan perään, joten tänään jaan pinaatti-avokadopiirakan ohjeen. Julkaisin yhden version tästä Hyvää huomenta -kirjassani ja siitä pidettiin kovin. Piiras on täyteläinen, herkullinen ja helppo valmistaa. Aluksi saattaa tuntua, että piirakka on vaivalloinen tehdä, kun pähkinöitä ja siemeniä pitää liottaa useita tunteja, mutta todellisuudessa ne likoavat itsestään yön aikana. Tarvitset pinaatti-avokadopiirakan valmistukseen joko tehosekoittimen tai monitoimikoneen tai parhaassa tapauksessa molemmat. Jos pähkinämäärä tuntuu liian suurelta, voit vaihtaa niistä puolet gluteenittomiin kaurahiutaleisiin tai kypsennettyyn kvinoaan. Tässä tapauksessa voi olla syytä tarkistaa määrät koostumuksen mukaan. Voit lisätä pohjaan mieleisiäsi kuivattuja yrttejä, mutta suosittelen pitämään pohjan melko yksinkertaisena, sillä täytteessäkin on paljon makua. Täytteen kanssa vain mielikuvitus on rajana – voit maustaa ja koristella piiraan omien raaka-ainesuosikkiesi mukaisesti. Pinaatti-avokadopiiras on tuhtia tavaraa ja vie nälän pitkäksi aikaa. Hapankaali ei ole välttämätön, mutta tuo arvokkaita eläviä probiootteja suolistoa hellimään. Voit korvata retikan tai hapankaalin myös vaikkapa kesäkurpitsaraasteella, mutta mausta tulee silloin paljon miedompi ja yksinkertaisempi. Jos käytät maitotuotteita, voit murustella päälle myös vuohen- tai lampaanmaitojuustoa – yummy! Mikä makukombo on sinun suosikkisi?
Toivottavasti nautit tästä gluteenittomasta, sokerittomasta, soijattomasta ja täysin vegaanisesta piiraasta yhtä paljon kuin niin monet muut kirjani lukijoista.
Elinvoimaista ja energistä viikkoa!
Karita
Pinaatti-avokadopiirakka
(10–12 palaa)
Pohja
2,5 dl manteleita tai muita mieleisiä pähkinöitä (liota vedessä yön yli, huuhtele ja valuta)
2,5 dl auringonkukansiemeniä (liota vedessä noin 2 tuntia, huuhtele ja valuta)
2 dl cashewpähkinöitä (liota noin 4 tuntia, huuhtele ja valuta)
1–2 rkl kookosöljyä
1 tl laadukasta suolaa
1 tl kuivattua sipulijauhetta
ripaus mustapippuria
1 tl paprikajauhetta, timjamia, oreganoa tai muuta mieleistäsi maustetta, jos haluat muokata makuja
Jauha pähkinät ja muut raaka-aineet, siemeniä lukuun ottamatta, monitoimikoneessa tasaiseksi. Lisää loppuvaiheessa auringonkukansiemenet ja jatka vielä hetki. Älä tee massasta liian hienoa, vaan jätä tekstuuria!
Painele piirakkavuokaan ja kuivata kuivurissa noin 8–10 tuntia tai kypsennä 175 asteisessa uunissa, kunnes pinta saa hiukan väriä. Voit valmistaa piirakan myös kuivattamatta, mutta kuivatettuna pohja pysyy paremmin kasassa.
Jos paistat piirakan , anna sen jäähtyä kokonaan ennen kuin levität sille täytteen.
Täyte
1 iso avokado paloiteltuna
1 dl cashewpähkinöitä (liota 4 tuntia, huuhtele ja valuta)
1 rkl psylliumkuitua (ei välttämätön)
1 rkl oliiviöljyä
1–2 dl raastettua valkoista retikkaa tai hapankaalia
1 limetin mehu
1–2 rkl ravintohiivaa
ripaus cayennepippuria
ripaus mustapippuria
3 dl pinaattia ja/tai rucolaa
2 dl rucolaa tai muita mieleisiä yrttejä, esimerkiksi korianteria
pieni kourallinen pistaasipähkinöitä
+ lopuksi päälle sormisuolaa oman maun mukaan
+ päälle voi halutessaan laittaa myös eri värisiä pikkutomaatteja tuomaan makua ja väriä
Sekoita monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa avokado, cashewpähkinät, psylliumkuitu, öljy , limetin mehu, ravintohiiva ja mausteet tasaiseksi massaksi.
Siirrä toiseen astiaan. Silppua yrtit ja salaatit pieneksi ja sekoita massan joukkoon. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Kaada valmis täyte piirakkapohjan päälle ja anna tekeytyä hetki viileässä.
Viimeistele rucolalla, pistaasipähkinöillä tai tomaateilla ja yrteillä. Ripottele lopuksi päälle vielä sormisuolaa. Koristele piirakka niillä sekä muutamalla yrtillä.
Säilytä jääkaapissa pari päivää. Piirakan voi myös pakastaa.
kuva: Viola Virtamo/Cozy Publishing /Hyvää huomenta
Minkä kokoinen irtopohja vuoka sinulla oli käytössä 28 cm ?
Minun pohjasta tuli n. 3 cm paksu, kun vuoka oli liian pieni…
Moi,
Vuokani oli muistaakseniu noin 30 cm leveä piirakkavuoka.
Jos tuntuu että taikinaa tulee liikaa, kannattaa laittaa osa sivuun ja tehdä vaikka pikku kräkkereitä. Liian pieni taikinämäärä taas on ongelma.
Iloa ja herkullista viikkoa!
Karita
Asia ei varsinaisesti tähän liity, mutta uskon sinulta löytyvän avun. Mitä minun pitäisi syödä saadakseni 5kg lisää painoa terveellisesti? Nyt painoa 47kg/166cm. Antaisitko jonkun päiväesimerkin? Rakastan terveellistä, raikasta kevyttä ruokaa ja puhtaita makuja ja en ole koskaan pitänyt raskaista ruoista, eikä vatsani/refluksini kestä kovin rasvaisia ruokia.
Moi Nannil.
Näin lonkalta on vaikea sanoa kun en ole perehtynyt kokonaisuuteesi lainkaan, mutta sen verran voi kommentoida että kannattaa nauttia riittävän paljon monipuolista ravintotiheää ruokaa. Eli raikkaiden kevyiden ruokien lisäksi myös ravintotiheää ruokaa kuten kananmunia, proteiinia puhtaista lähteistä, juureksia ja riittävästi myös rasvaa. Jos painoa haluaa nostaa, on nauttimien kaloreiden määrää kasvatettava terveellisillä ruoilla. On myös syytä huomioida että suolisto on hyvässä kunnossa ja pystyt imeyttämään nauttimasi ruoan ravinteet. Suoliston hyvinvointi on siis myös äärimmäisen tärkeää. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja esimerkiksi ikä tuo mukanaan erilaisia muutoksia kehonkoostumukseeen.
Toivottavasti tämä auttoi edes hiukan.
Hyvää ja energistä oloa,
Karita