Paras jääkahvi

 

Paras jääkahvi syntyy helposti, parista raaka-aineesta ja melkein itsestään. Maku on täyteläinen, pehmeä, kermainen ja raikas. Molemmat raaka-aineet löytyvät joka kaupasta eikä erityisiä tarvikkeita tarvita – kulho, siivilä ja jääpalamuotti riittävät. Jääpalamuotinkin voi pahemman puutteessa korvata vaikka pakasterasialla. Voit myös maustaa jääkahvin makusi mukaan, mutta itse nautin siitä melko simppelinä. Joskus mukaan menee vaniljan sijaan kardemummaa, joka hivelee omia makunystyröitäni, mutta mausteita ei välttämättä edes tarvita.

 

 

Auringon helliessä ihanasti ei kuppi kuumaa juurikaan houkuttele – paras jääkahvi sen sijaan viilentää ihanasti ja piristää kummasti aurinkoista kesäpäivää. Aamuhetki menee edelleen itselläni lämpimän, useimmiten matcha latten tai joskus kahvin kanssa heräillen, mutta päivän edetessä ja lämpötilan noustessa jääkahvi vetoaa enemmän. Juon edelleen kahvia vain satunnaisesti, joten paras jääkahvi saattaa välillä syntyä myös kofeiinittomasta luomukahvista. Voit valita kofeiinillista tai kofeiinitonta kahvia ja mitä maitoa tahansa – oman mieltymyksesi mukaan.

 

 

 

Perinteisesti jääkahvi lattte tehdään täysmaitoon, mutta itse en käytä sitä, joten valitsin kasvikunnan maidon – useimmiten luomulaatuisen soijamaidon, jossa ei ole muuta kuin vettä ja soijapapuja. Teen usein kasvikunnan maitoja myös itse – halutessasi voit kurkkata myös ohjeeni kookosmaitoon. Cashewmaito tuo jääkahviin kermaista makeutta ja kauramaito taas maanläheisempää makua. Manteli- tai kookosmaito sopivat mainiosti myös.

 

 

Jääkahvin voi tehdä myös ilman maitoa! Americanon tyyliin se valmistuu kylmäuutetusta kahvista, jonka kaadat jäillä täytettyyn lasiin – tämä on ehkäpä keventäjän valinta ja maultaan täysin erilainen – ihana tämäkin ja toimii erinomaisesti! Kuulen jo kuinka joku miettii miksei vaan voi antaa kahvin jäähtyä ja valmistaa jääkahvia nopeammin. Kylmäuutettu kahvi on täysin eri makuinen jäähtyneeseen kuumalla vedellä valmistettuun sisareensa verrattuna – se on huomattavasti pehmeämmän makuinen ja todella aromikas. Kaikki kahvin eri sävyt pääsevät vahvasti esiin – kahvikokemus on täysin erilainen.

 

 

 

 

Kylmäutettua kahvia voi käyttää myös leivonnassa, smoothieissa, chiapuuroissa, suolaisissa kastikkeissa taim merinadeissa ja vanukkaissa – vain mielikuvitus on rajana. Kylmäuutoksen vuoksi kahvi sisältää myös kaikki kahvin hyvät puolet ja on matalahapppoisempaa sekä pehmeämpää.

 

Olet saatanut maistaa kylmäuutettua kahvia kahvilassa, mutta oletko valmistanut koskaan sitä itse? Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Valitset vain hyvälaatuisen kahvin (luomu aina paras) ja puhtaan sekä raikkaa veden. Ihannetilanteessa uuttaisit kahvin vasta noutamaasi lähdeveteen, jonka maku on käsittämättömän ihana. ; )

 

Kokeile ja ihastu!
Herkullisia ja raikkaita kahvihetkiä sinulle toivotellen,
Karita

 

Paras jääkahvi

 

Ainekset
tilkka kylmäuutettua kahvia
6–8
kahvijääpalaa
2–3 dl mieleistäsi kasvimaitoa
(itse käytän useimmiten luomusoijamaitoa = soijapapuja ja vettä)
ripaus jauhettua vaniljaa jos haluat

 

 

 

Kylmäuutettu kahvi

Ainekset
1 1/2 dl tummapaahtoista luomukahvia jauhettuna
8 dl kylmää vettä

 

 

Jauha kahvi tai käytä suodatinkahvia. Mittaa kahvinpurut ja vesi lasikulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli.
Siivilöi kahvi esimerkiksi harsokankaan läpi kahteen kertaan.
Käytä kahvi sellaisenaan tai jäillä viilennettynä tai pakasta kahvi jääpaloiksi.


P.S. Kylmäuutettu kahvi säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

 

 

Paras jääkahvi – valmistus

Laita kahvijääkuutiot lasiin ja kaada mieleistäni maitoa päälle. Jos kaipaat vahvempaa kahvin makua, voit kaataa lasin pohjalle hiukan kylmäuutettua kahvia, lusikoida jääpalat päälle  ja lisätä lopuksi maidon.
Sekoita, tarkista maku, joka vahvenee hiukan kahvijääkuutioiden sulaessa.

Nauti jääkahvin viilentävästä ja herkullisesta mausta!

 

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, herkullisia reseptejä ja kauneutta löydät aiemista postauksista!

Pähkinä-suklaafudge

Uusiutuminen

 

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Ainekset

treeni-ja-ravinto reseptit gluteeniton kasvisruoka
Kommentit (4)
  1. Kylmäuutettu kahvi on täälläkin voittanut kahvihetket 🙂 ja mieletön idea nuo kahvijääkuutiot!

    1. karitatykka
      31.5.2018, 10:31

      Kiitos ihana!

      Kokeile tätä komboa, tykkäät varmasti!

      Iloa,
      Karita

  2. Reseptistä innostuneena kävin paikallisesta paahtimosta hakemassa papuja ja nyt kylmäuutettu kahvi tekeillä. Kysynkin, että mitä voisi käyttää harsokankaan tilalta suodatuksessa kun ei sellaista nyt kotoa löydy? Tulevaisuudessa jos harsokaupoille lähden niin mistä suosittelisit etsimään?

    1. karitatykka
      9.6.2018, 10:22

      Kiitos Jenna!

      Harsokangasta voi ostaa mistä tahansa kangasliikeestä tai käyttää vaikka vauvojen harsovaippakangasta.
      Voit käyttää tiheää siivilää – pääasia ette puruja pääsisi liiaksi juomaan. Itse käytän kangasta ja joskus erityistiheää siivilää, jonka olen hankkinut muistaakseni Chez Mariuksesta.

      Tämä on niin hyvää – toivottavasti sinäkin tykkäät siitä.

      Iloa,
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *