MEDITOINTI OSAKSI ELÄMÄÄ

meditointi osaksi elämää

 

Miten saada meditointi osaksi elämää? Tämän kysymyksen olen kuullut lukuisia kertoja ja siksi jaan tänään vinkit meditaatiorutiinin kehittämiseen. Meditointiin ei ole oikeaa tai väärää tapaa ja jokaiselle löytyy sopiva tapa. Hengityksen tiedostaminen ja tarkkailu tuovat hyvän alun ja läsnäolon kaikkeen tekemiseesi, myös meditointiin.

Oma meditointiharjoitukseni alkoi jo vuosia sitten, mutta oli lievästi sanottuna epäsäännöllistä. Innostuin ja jatkoin, kunnes eteen tuli taas…no, elämä ja meditaatio jäi. Luulin olevani liian kiireinen meditoimaan. Nyt olen ehkä aktiivisempi (en pidä sanasta kiire) kuin koskaan, mutta meditoin enemmän kuin koskaan. Eli kaikki riippuu siis omasta priorisoinnista ja siitä, minkä milloinkin kokee tärkeäksi. Tällä hetkellä koen meditaation todella tärkeäksi ja meditoin päivittäin. Myös epäsäännöllinnen joogaharjoituseni on meditatiivinen, jossa keho ja mieli työskentelevät yhdessä, enkä ajattele mitään muuta. En sitä, onko asana oikein tai mitä laitan ruoaksi tänään jne…

 

Meditointitapoja on monia, tässä muutamia vinkkejä meditoinnin aloitukseen. Kesä on hyvää aikaa aloittaa tai tutustua meditointiin kun hoppu ja työt yleeensä hiukan hellittävät. Aloita siis jo tänään ja tunne miten se vaikuttaa kehoosi ja mieleesi.

 

Meditointi osaksi elämää – vinkit

 

  • Voit meditoida missä vain, mutta jotta siitä tulee päivittäinen rutiini, on siihen hyvä varata jokin paikka. Paikan on hyvä tuntua turvalliselta ja sinulla tulee olla häiriötöntä aikaa itsellesi. Perheelle on hyvä myös ilmoittaa, niin säästyty turhilta keskeytyksiltä. : ) Voit myös varustella paikan jotenkin, vaikkapa tyynyllä, jonka päällä meditoit, kynttilällä, jonka liekkiä katsot tai jollain muulla. Kun paikka viestii sinulle meditaatiosta, tulee te tehtyä myös useammin.

 

  • Voit myös meditoida milloin tahansa, mutta säännöllinen aika on hyväksi monestakin syystä. Ensinnäkin se tulee osaksi rutiiniasi ja toiseksi kehosi rakastaa rutiineja, joten myös kehosi alkaa odottaa hetkeä, jossa se saa tauon ajattelusta ja suorittamisesta – sydän ja mieli puhdistuvat ja rauhoittuvat. Itselläni aamu- ja iltameditaatiot toimivat parhaiten ja sopivat rytmiini ihanasti. Päivä ei lähde käyntiin tai pääty muista käsin, vaan itsestäni ja sisimmästäni – puhdasta rakkautta ja valoa. Jonkin ajan kuluttua siitä tulee tapa, ikään kuin hampaiden pesu, jota kenenkään tuskin enää  tarvitsee aikatauluttaa elämään.

 

  • Voit istua tai maata. Yleensä istuen energia pääsee kulkemaan paremmin ja yhteys äitimaahan paranee. Iltaisin itselleni sopii paremmin meditaatio makuuasennossa, joloin voin tunnustella rentoa kehoani helpommin. Useat ovat kysyneet nukahdanko sen aikana ja vastaus on en, sillä vaikka en varsinaisesti ajattele mitään, olen vahvasti läsnä kehossani. Tätä on hiukan vaikea selittää, se tulee kokea. Istuttaessa on hyvä valita mukava asento, jossa selkä voi tarvittaessa olla tuettuna selkänojaan tai seinään. Asennon tulisi olla ryhdikäs, muttei jäkittävä. Voit tietoisesti rentouttaa kohon eri osat, käymällä ne läpi mielessäsi. Mielessäsi saa juosta ajatuksia, mtta niihin ei kannata jäädä kiinni. Voit kuvitella ne poutapilvinä taivaalla ja antaa niiden lipua tuulen mukana eteenpäin.

 

  • Ota sitten muutama syvempi hengitys sisään ja ulos ja tunne miltä hengitys tuntuu kehossasi. Tarkkaile hengityksen lämpötilaa sisään- ja uloshengityksellä ja kuinka vatsa ja rintakehä nousevat ja laskevat. Anna sitten hengityksen tasoittua ja kulkea omalla rytmillään, ilman työstämistä tai pakottamista. Keskity hengitykseen ja vain hengitä.

 

  • Mieli lähtee luultavasti karkailemaan jonnekin – se on täysin ok. Kun huomaat ja tiedostat ajttelevasi jotakin, voit palata taas hengituksen parin seuraavalla sissänhengityksellä. Hengitys on aina tukenasi – aina. Jatkossa paluu ajattelusta takaisin meditaatio parin käy helposti ja automaaattisesti, kun alussa huomioit karkailevat ajatuksesi ja “nimeät” ne hiljaa mielessäsi. Mieli karkailee jatkossakin, voit olla varma siitä, mutta säännöllisellä viikojen ja kuukausien harjoittelulla ja hengitykseen palaamisella voimme oppia rauhoittumaan, hiljentymään ja kääntymään sisimpäämme kehotietoisuuden ja hengityksen avulla.

 

  • Meditaatiossa ei ole tarkoitus tehdä hengitysharjoituksia, mutta hengityksesi voi olla millaista tahansa se haluat olevan. Tärkeintä olisi rentoutua ja rauhoittua hengityksessä. Kun hengityksestäsi tulee pehmeää, anna kehon ja mielen myös pehmentyä ja rentoutua hengityksessäsi. Anna hengityksen hengittää sinua. Kun harjoituksesi on säännöllistä, huomaat kuinka läsnäolo ja meditaatio opettavat ja auttavat löytämään yhteyden sisimpään ja kuuntelemaan, rauhoittamaan kehoa ja mieltä.

 

meditointi osaksi elämää

 

 

Meditaatiotapoja on yhtä paljon kuin on meditoijiakin, joten älä huoli, et voi epäonnistua. Aloita jostain ja tarkkaile miltä harjoitus tuntuu. Voi olla, että huomaat meditaation myötä myös muutoksia elämässäsi ja ihmissuhteissasi. Itse olen ainakin saanut selkeyttä ajatteluuni, löytänyt useita vastauksia kysymyksiini ja oikeastaan kaiken kaikkiaan tutustunut itseeni syvemmin. Ymmärrän itseäni paremmin ja pystyn toimimaan paremmin. Hektinen aikataulu tai elämä ei tunnu enää hallitsemattomalta. Voin kääntyä hengitykseeni milloin tahansa ja luoda merkityksellisen yhteyden. Mieli on rentoutuneempi, positiivisempi ja keho ei vedä kierroksilla.

 

Iloa ja rauhallista oloa,
Karita

 

Jos tämänpäiväinen kirjoitus puhutteli sinua, kannattaa kurkata myös nämä:

 

Vinkkejä meditoinnin aloittamiseen

Vinkkejä-meditoinnin-aloittelijalle

 

Kulhoruokaa kasviksista

 

Kulhoruokaa kasviksista 1

 

Päivittäinen detox

paivitittainen-detox

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kiitos

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *