Kuinka kuunnella kehoa?

Kuinka kuunnella kehoa – miten se onnistuu kun keho tuntuu aina huutavan suklaata ja sohvaa…?

 

kuinka kuunnella kehoa Karita Tykkä

 

 

Kuinka monta kertaa olet  kuullut lauseen ”kuuntele kehoasi”… Niin, lause on helppo, mutta toteutus saattaa tuntua vaikealta. Itsekin hoen asiakkailleni, itselleni ja myös sinulle täällä blogissani tuota lausetta tämän tästä. Helpommin sanottu kuin tehty – kehon viestit tuntuvat hukkuvat jonnekin matkan varrelle, eikä niistä välttämättä aina tahdo enää tänäpäivänä saada kiinni. Stimulaatioiden yltäkylläisessä maailmassa häiriöviestejä tulvii joka puolelta ja lapsuudesta opitut mallit ohjaavat käytöstämme… Kuulet, kuinka mummo lapsuudessasi sanoi: ”lautanen syödään aina tyhjäksi”. Toisaalta saatamme kuulla kuinka äitimme on puhunut ylipainostaan tai ilmoittanut ettei koskaan syö karkkia, mutta kuitenkin syönyt ja tuntenut huonoa omaatuntoa. Olemme myös ehkä nähneet, miten joku somessa treenaa aina lujaa ja saa meidät tuntemaan, että oma väsymys on laiskottelua ja niin edelleen.

 

 

Me tämän päivän naiset saamme pienestä pitäen kuulla kaikenlaista ravintoon ja ruokailuun, suorittamisen, ahkeruuteen, lahjakkuuteen ja lahjattomuuteen liittyviä uskomuksia. ”Totuuksia” toisille ja sanan helinää toisille. Mikä on sitten oma totuutemme – kuinka kuunnella kehoa kaiken informaatiotulvan keskellä? Olen saanut viestejä jopa 12 vuotiailta tytöiltä, joissa kysytään laihdutusvinkkejä ja puhutaan ikävästi omasta vartalosta. Miksi ja minne on hävinnyt sisäinen ääni, joka tukee hyvinvointia ja terveyttä? Meille kerrotaan liian varhain miltä meidän tulisi näyttää ja miltä meistä pitäisi tuntua, joko tietoisesti mainoksilla tai tiedostamatta vaikka kavereiden suusta…

 

 

kuinka kuunnella kehoa Karita Tykkä

 

 

Kaikkien pinnallisten viestien viidakossa mieli menee helposti sekaisin, emmekä enää kuule kehon todellisia viestejä – tilalle tulee ulkoapäin saneltu ”totuus”, joka tekee oman kehon kuuntelemisen hankalaksi. Kuuntelemme ja ajattelemme liikaa mitä joku toinen meistä ajattelee ja miltä minun ”pitäisi” näyttää. Ja kun keho koittaa viestittää pahasta olostaan, turrutamme sen jollakin keinolla ja useimmiten ikävillä seurauksilla. Nuorempana itsekin luulin olevani kuolematon, eikä kehon tai mielen tulevaisuus pitkällä tähtäimellä juuri kiinnostanut – ainoastaan kyseinen hetki kiinnosti ja pikaratkaisut… Toisin on nyt kun ikää on tullut ja tulee jatkuvasti lisää, ylimääräiset ”kuoret” on kuorittu pois, armollisuus itseään kohtaan on lisääntynyt ja tiedostan halun elää terveenä myös tulevaisuudessa.

 

Hyvä uutinen on, että vaikka olisit laiminlyönyt kehosi kuuntelua kauan, on se edelleen siinä ja jos olet halukas kuuntelemaan sitä, kertoo kehosi sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää. Mikään ulkoaohjattu ruokavalio ei ole niin hyvä kuin se, jota kehosi sinulle viestittää. Eikä kukaan voi tietää sinua paremmin, miten juuri sinun olisi hyvä treenata, nauttia kahvia tai vaikka miten paljon nukkua. Tietysti kehon kanssa on tultava uudellen tutuiksi, jotta sen viestit on helpompi ymmärtää ja niitä kuulla. Tässä muutama keino yhteyden löytämiseen.

 

 

kuinka kuunnella kehoa Karita Tykkä

 

 

 

Kuinka kuunnella kehoa –varaa aikaa itsellesi

 

Kiireessä emme ehdi kuuntelemaan, mitä kaipaamme tai edes miltä meistä tuntuu – itselleen on syytä varata aikaa. Minulle se näyttäytyy päivittäisinä meditaatioharjoituksina, jotka auttavat minua kuulemaan itseäni paremmin. Itseni äärelle säännöllisesti pysähtyminen auttaa kuulemaan, miten menee, miltä tuntuu ja mitä kaipaan. Jos oman ajan ottaminen tuntuu hankalalta ja ”unohtuu”, voit laittaa päivittäisen hälytyksen kalenteriin, joka muistuttaa pysähtymään, tulemaan läsnä kehoon ja kuuntelemaan sen viestejä.

 

Kuinka kuunnella kehoa – armollisuus

Jos sisäinen puhe on ruoskivaa ja vaativaa, jäävät kehon viestit helposti sen alle. Armollisuuden kautta ja itseään rakastaen kannattaa kysellä ja tarkistella mitä keho todella kaipaa. Millaista ruokaa, lepoa vai liikettä, raitista ilmaa, rakkautta, kosketusta, nestettä, yksinoloa, voimatreeniä jne… ja miten. Mitä parempia kysymyksiä esittää, sen parempia vastauksia saa. Kuuntele omaa viisautta, sen sijaa, että odotan vastausta ulkopuolelta.

 

 

Kuinka kuunnella kehoa – läsnäolo

Läsnäolo on avain kehon kuuntelussa. Sitä voit harjoitella jatkuvasti ja kaikkialla. Kuuntele, tarkkaile, aisti ja tee yksi asia kerrallaan. Maistele miltä ruoka suussasi maistuu, miltä se rakenne tuntuu, onko se kuuma tai kylmä ja millaisen olon se saa aikaan. Rentouta keho, etenkin vatsa – tee se myös nyt, sillä luultavasti vatsasi on tälläkin hetkellä jännittynyt… Voit kiinnittää huomiosi kehon eri osiin ja tunnustella miltä niissä tuntuu. Liiku ja tunnustele, miltä treeni tuntuu, missä se tuntuu ja miltä keho tuntuu sen jälkeen. Jätä kuulokkeet kotiin ja lähde vaikka juoksemaan – tee lenkistä läsnäoloharjoitus. Erilaisia harjoituksia on paljon ja ne kaikki auttavat kohti vahvempaa läsnäoloa ja kuulemaan itseään paremmin.

 

 

kuinka kuunnella kehoa Karita Tykkä

 

 

Kuinka kuunnella kehoa – päästä irti

Liian usein leimaamme mielessämme jonkin asian pahaksi – olemme laiskoja, epäonnistujia, heikkoja houkutuksille tai luusereita halutessamme jotakin hyvää tai kaivatessamme viikonloppua kotisohvan nurkassa viltin alla tekemättä mitään. Niin, ja kuinka usein olemmekaan syöneet ruokaa, jonka syöminen ei ole ollut nautinto, mutta olemme syöneet sen, sillä meidän ”kuuluu” tehdä niin – se on terveellistä tai se on ”in” juuri nyt. On hyvä päästää irti ulkoapäin annetuista vaatimuksista, ohjeista tai totuuksista ja elää kuten tietää itselleen olevan parhaaksi – kun kehoa kohtelee kauniimmin, huomaa eron kokonaisvaltaisesti ja paremmat valinnat alkavat tulla automaattisesti. Koska elämämme muodostuu valinnosta, ovat päivittäiset valintamme ovat merkityksellisiä. Voima ja valta on meissä itsessämme, sillä kukaan muu ei valitse puolestamme. Millaista valintoja sinä haluat tehdä?

 

 

 

Anna aikaa itsellesi, huomio ja helli kuin rakkaintasi, kohtele hyvin, kysy ja kuuntele.
Aloita jo tänään.

 

Ihanaa viikkoa kaikille,
Karita

 

 

 

 

kuvat: Emma Ronkainen

 

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

 Uunikukkakaalia parmesaanilla

paahdettua kukkakaalia parmesaanilla Karita Tykkkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

 

 

 

hyvinvointi mielenterveys mieli onnellisuus
Kommentit (2)
  1. LauraKatarooma
    28.11.2018, 21:30

    Kehon kuuntelu on kyllä haastavaa ja jopa pelottavaa. Mun tavoite on, että jonain päivänä oman kehon kuuntelu sujuu suht kitkattomasti.

    1. Harjoittelemalla hiljalleen eteenpäin… : )
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *