Kesäkurpitsaleipä – ketogeenisen ruokavalion tyyliin
Kesäkurpitsaleipä – ketogeeninen, vähähiilihydraattinen, gluteeniton, maidoton
Aikamoinen ketogeeninen ruokavalio-buumi on ollut valloillaan jo tovin niin suomessa kuin ulkomaillakin. Siinä on mielestäni hyviä puolia, mutta se ei missään nimessä sovi kaikille – niin kuin ei moni muukaan ruokavalio. Meillä jokaisella on oma geeniperimämme, aktiivisuus- ja stressitasomme, hormonaaliset tekijät, ikä, sukupuoli… – elämä, joka vaikuttaa kokonaisuuteen, eikä siksi se, mikä sopii toisille tuo onnea toisille. Ja jos ruokavaliosta, oli se sitten mikä tahansa, tulee uskonnonkaltainen asia tai elämää rajoittava tai ohjaava tekijä, ei se mielestäni ole sen arvoista.
Itse en ketoruokavaliota noudata, mutta menee päiviä, jolloin nautin todella niukasti hiilihydraatteja ja saatan olla ketoosin puolella – ruokavalioni vaihtelee paljon. Turhat hiilihydraatit ja etenkin nopeasti imeytyvät hiilihydraatit ovat kaikille meille haitaksi ja sotkevat monia elimistön toimintoja. Siksi jätänkin useimmiten kaikki höttöruoat nauttimatta ja keskitys energia- tai paremminkin ravintotiheisiin ruokiin. Vuodenaika vaikuttaa ruokavaliooni vahvasti, kuten myös kehoni tuntemukset. Aamupaasto on joskus myös osa elämääni, sillä saatan syödä liian myöhään ja haluan antaa ruoansulatukselleni riittävän levon. Iltasyöminen häiritsee unta ja sotkee kehon toimintoja, mutta minkäs sitä itselleen voi… : ) Rasvaa nautin ruokavaliossani runsaasti, mutta paljon muutakin! Käyn ravintoloissa ja haluan elää elämääni ilman tiukkoja rajoitteita – siksi syön sitä, mikä milläkin hetkellä palvelee minua parhaiten, ja mikä tuntuu hyvältä. : )
Tänään reseptinä on kesäkurpitsaleipä, joka sopii vähähilihydraattista ja myös ketoosi ruokavaliota noudattaville. Se on myös terveellisempi valinta höttöleipiin verrattuna. Päälle voit sipaista voipapuhummusta, avokadotahnaa, voita tai vaikka laadukasta juustoa. Tein taikinan monitoimikoneessa, s-terää käyttäen, mutta tämä onnistuu mainiosti myös käsin kulhossa vaivaten. Sileämpi lopputulos tulee koneella, eikä kesäkurpitsaraaste jää ikävän suuriksi suikaleiksi. Maku on varmasti hyvä molemmissa. : )
Kokeile tätä ihanaa leipää ja nauti herkullisesta leivästä. Pakasta viipaloituna hyvän päivän varalle ja nauti aina kun leipähimo iskee. Päällisiä vaihtelemalla et kyllästy tähän koskaan – taikinaa voi myös maustaa erilaisia kuivayrttejä käyttämällä.
Kerro, mitä pidit ja minkä kanssa nautit siitä eniten.
Iloa ja herkullista kesää!
Karita
Kesäkurpitsaleipä
3 dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
3 rkl psylliumkuitua
1, 5 dl pellavansiemeniä
1/2 – 1 tl suolaa
3 tl ruokasoodaa
1 tl valkosipulijauhetta (ei välttämätön)
1,5 dl saksanpähkinöitä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
neljä kananmunaa (myös chia-munat saattavat toimia)
1 dl oliiviöljyä
2 1/2 dl raastettua kesäkurpitsaa
+ voita tai muuta mieleistäsi rasvaa vuoan voiteluun tai käytä leivinpaperia
(24 x 10 x 6 vuoka)
Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Paahda kurpitsansiemenet ja auringonkukansiemet kevyesti pannulla tai uuninpellillä. Anna jäähtyä.
Voitele vuoka voilla tai muulla mieleisellä rasvalla tai käytä leivinpaperia.
Sekoita kuiva-aineet ja pellavansiemenet keskenään (itse käytin monitoimikonetta). Sekoita sitten toisessa kulhossa kananmuna ja oliiviöljy keskenään.
Sekoita joukkoon kuiva-ainesseos ja sekoita huolellisesti. Lisää joukkoon kesäkurpitsaraaste, rouhitut saksanpähkinät ja paahdetut auringonkukan- ja kurpitsansiemenet. Sekoita.
Kaada voideltuun vuokaan ja kypsennä uunissa 50–60 minuuttia.
Nosta vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan.
Nauti päällä voipapuhummusta, avokadotahnaa, kananmunaa, kasvilevitettä tai vaikka laadukasta juustoa.
Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista – selaile siis myös niitä!
Paras jääkahvi
Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB
kiitos!
Moi nam testiin menee tämä leipä . Mielenkiinnosta kysyn, että miten koet ruokavalio suuntauksen noudattamisen lapsen kanssa? Itselläni on 1 ja 3v lapset enkä aina haluaisi tehdä esim useampaa iltaruokaa, mutta lapsille ei esim ruokaisat salaatit niin maistu yms ja varsinkin 3v on tarkka että kaikilla olisi samaa ruokaa
Aurinkoa Anna!
Ymmärrän sinua oikein hyvin, hyvä kysymys. Meillä menee niin että kun perheen miehet syövät vaikka pitsaa, syön itse jotakin muuta, mitä itse haluan. Lucalle opetin jo pienestä pitäen että kaikille ei sovi sama ruoka ja esimerkiksi itselleni ei pitsa tuo hyvää oloa ja siksi valitsin toisin. Toisaalta ymmärrän oikein hyvi ette halua tehdä useampia ruokia. Meillä menee usein niin, että pääraaka-aine on sama, mutta lisukkeet vaihtuvatsyöjän mukaan. Esimerkiksi kalaa kaikille, mutta itse nautin sen kasviksilla ja avokadolla – miehet haluavat niiden lisäksi vielä perunamuussin ja leipää. Kaikki ottavat samasta pöydästä, mutta aavistuksen erilailla. : )
Lapset myös tottuvat siihen ruokaan, jota heille tarjoilemme, joten me vanhemmat voimme itse päättää mitä haluamme tarjota ja mikä olisi heille hyväksi. Olen kuitenki sitä mieltä ettei lasten ruokavaliota kannata ilman painavaa syytä liiaksi rajoittaa, vaikka itse joitakin ruoka-aineita välttelisikin. ( Sokeri nyt ei tietenkään ole kenellään hyödyllistä… )
Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi.
Iloa ja aurinkoa!
Karita
Heti paistoin ja maistoin!(en malttanut kovin edes jäähdyttää…) Erinomainen ohje.
Tosi hyvän makuinen
Ja onnistui erittäin hyvin chia ”munilla”
Nyt saa muna allerginen taaperokin syödä.
Kiitos!!! ❤️
YES!!!
Kiva kuulla, ihanaa että koko perhe nauttii.
Iloa!
Karita