Kauden parhaat kurpitsaruoat
Kauden parhaat kurpitsaruoat – mikä on oma suosikkisi?
Kauden parhaat kurpitsaruoat muokkautuvat moneksi – salaatissa, uunissa viipaloituna ja maustettuna ja tietysti myös keitoissa. Tänään aamu-uinnille mennessäni lämpötila oli jo laskenut miltei nollaan – pitkän lämpimän kesän ja alkusyksyn jälkeen lämpötin nopea lasku on tuntunut hurjalta. Huomaan kuinka kylmät ruoat eivät juurikaan enää houkuttele ja kaipaan enemmän täyteläisyyttä ruokiini. Siksi tänään kokosin tänne blogiini kolme kurpitsareseptiä, joita voitte valmistaa kauden ihanista raaka-aineista. Vinkkinä heitän myös yhden ihanuuden, jossa ei ole kurpitsaa, muttta joka sopii loistavasti myös tähän vuodenaikaan ja tämänhetkiseen raaka-ainetarjontaan. Löydät sen täältä.
Eli vilkaise reseptit läpi ja valitse suosikkisi tai valmista vaikka lähiaikoina näitä kaikkia!
Herkullista keskiviikkoa ja ihanaa syysviikkoa!
Karita
Kauden parhaat kurpitsaruoat – linssisalaatti
(kahdelle)
2 dl belugalinssejä
salottisipuli
pala kesäkurpitsaa (ei välttämätön)
1/2 pieni myskikurpitsa, kuorittuna ja uunissa kypsäksi paahdettuna
1/2 dl granaattiomenan siemeniä
noin 10 pientä kaprista
kastike:
2 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl omenaviinietikkaa
2–3 tl dijon-sinappia
1/2 tl suolaa
1/4 tl savustettua makeaa paprikajauhetta
+ tuoretta korianteria ja mieleisiä lehtivihreitä
Kuori, viipaloi ja kypsennä myskikurpitsa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Huuhtele linssit kylmässä vedessä ja valuta. Laita kattilaan ja lisää 4 dl vettä. Keypsennä linssit. Tarkista kypsyys noin 15 minuutin kohdalla ja jatka tarvittaessa vielä 5 minuuttia. Varo ylikypsentämästä. Linssien kyspyessä sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Pilko salottisipuli ja tarvittaessa myös kaprikset pieneksi ja erottele granaattiomenasta siemenet.
Kun linssit ovat kypsiä, huuhtele kylmällä vedellä, jotta kypsentyminen lakkaa. Jos nautit ruoan heti ja haluat lämpimän salaatin, voit jättää tämän vaiheen väliin. Sekoita lämpimien linssien joukkoon kastike, pilkottu kesä- ja myskikurptsa, salottisipuli, grabnaattiomenansiemenet ja kaprikset.
Vuoraa tarjoilulautanen mieleisillä lehtivihreillä. Pilko korianteri ja kääntele salaatin joukooon ja annostele linssisalaatti lautaselle.
Nauti!
Kauden parhaat kurpitsaruoat – kurkuma-kurpitsakeitto
(kahdelle-neljälle hengelle)
650 g kuorittua ja siemenetöntä myskikurpitsaa (ota siemenet säilöön)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 dl kookosmaitoa (noin 17 % rasvapitoisuus)
2,5 dl kasvislientä (tai vettä jos haluat)
pala raastettua tuoretta inkivääriä
pala tuoretta raastettua kurkumaa TAI iso teelusikallinen tai kaksi kurkumajauhetta
1 tl dijon- sinappia
suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan
+ cayennepippuria jos kaipaat lisää potkua
+ oliiviöljyä, lehtivihreitä, paahdettuja siemeni tai muuta keiton päälle laitettavaa
Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja kuori sekä pilko sipuli, valkosipuli ja kurpitsa. Sekoita oliiviöljy sipulin, valkosipulin ja kurpitsan sekaan ja levitä pellille. Voit paahtaa samaan aikaan myös siemenet, mutta tarkkaile etteivät pala. Siemenet valmistuvat noin vartissa.
Paahda kasviksia noin 30 minuuttia tai kunnes kypsiä.Annan jäähtyä hiukan ja kaada kaikki raaka-aineet kookosmaidon, kasviliemen ja mausteiden kanssa tehosekoittimeen. Sekoita silkkisen sileäksi ja tarkista maku.
Kaada kattilaan ja lämmitä.
Annostele lautasille ja ripottele päälle paahdettuja siemeniä, yrttejä, pinaattia, papuja, rukolaa tai vaikka paistettuja sieniä – myös kuutiotu omenasilppu toimii ihanasti keikon päällä.
Nauti!
Kauden parhaat kurpitsaruoat – hasselbackan myskikurpitsa
yksi myskikurpitsa
oliiviöljyä tai voita (kookosöljyäkin voi halutessaan käyttää)
1 valkosipuli
muutama laakerinlehti
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja kuori kokonainen myskikurpitsa.
Leikkaa halki pituussuunnassa ja poista siemenet. Siivuta ohuesti niin ettei terä mene pohjaan saaka. Apuna voit käyttää kahta leikkuulautaa, jolloin veitsen terä ei vahingossa ulotu pohjaan saakka.
Voitele pannu tai pelti tai käytä leivinpaperia.
Laita myskikurpitsat pellille ja voitele öljyllä tai voisulalla. Rouhi päälle mustpippuria maun mukaan.
Laita kuorimattomat valkosipulinkynnet ja laakerinlehdet kurpitsan puolikkainen viereen ja pirskottele vielä oliiviöljyä pannulle.
Kypsennä uunissa noin 1 h– 1 h 15 minuutia tai kunnes pinta saa kaunista väriä, kurpitsat ovat kypsiä ja viipaleiden pinta rapeutuu.
Viimeistele suolaripauksella ja nauti sellaisenaa, paahdettujen kurpitsansiemenien, lehtikaalin tai inukä tahansa lisukkeena tai pääruokana.
Nam!
kuvat: Karita Tykkä / Rakkaudella, Karita
Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!
Pastakastike oliiveilla ja kapriksilla
Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB
kiitos!