Järjestystä elämään – stressitöntä tehokkuutta

Järjestystä elämään – stressitöntä tehokkuutta

 

järjestystä elämään Karita Tykkä

 

Tuntuu, että päässä kulkee miljoona ajatusta, vaikka todellisuudessa siellä on ainoastaan YKSI – YKSI KERRALLAAN… Ok, ajatukseni sinkoilevat ja vaihtuvat nopeasti, mutta tuntuu jotenkin lohdulliselta ymmärtää, että pystymme ajattelemaan vain yhtä ajatusta kerrallaan…

 

 

  Järjestystä elämään – rauhoittumalla itseni äärelle

 

Kun mielessä sinkoilevat ajatukset ottavat yliotteen, keskitän huomioni kehooni. Tulen pois päästäni ja keskitän huomioni kehoni tuntemuksiin ja aidosti pysähdyn itseni äärelle. Myös hengityksen rauhoittaminen ja syventäminen viestittävät aivoille ja koko keholle rauhasta. Helpoin tapa on ottaa tauko, kuullostella kehossa tapahtuvia tuntemuksia, tarkkailla hengitystä ja tietoisesti rentouttaa jännittyneet kehon osat. Myös hengitystä voi alkaa laskemaan – esimerkiksi hengittäen sisään neljään laskien ja ulos kahdeksaan laskien.

 

 

Järjestystä elämään – mutta miten?

 

Olen vuosia kirjoittanut kalenterini asiat, joita päivän aikan haluan saada tehdyksi. Suoritettujen asioiden kohdan ruksaaminen tuottaa valtavasti mielihyvää. Merkitsen kalenteriin myös niitä pienempiä “saavutuksia” – uinti, meditaatio, perheen kanssa vietetty laatuaika jne. Tovi sitten ryhdyin aloittamaan toimistopäivinä työpäivän kirjoittamalla kalenterini “lukujärjestyksen”. Mitä ja milloin tapahtuu päivän eri vaiheissa. Se on ollut hyvä ja toimiva tapa, joka antaa rauhan keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Aamun lyhyt suunnittelu tekee hyvää – mieli on rauhallisempi kun sen ei tarvitse mietiä mitä kaikkea olisi tärkeää saada päivän aikana saada tehdyksi.

 

 

Järjestystä elämään – suorittamatta

 

Tämä kaikki saattaa kuulostaaa suorittamiselta ja kurilta, mutta todellisuudessa se on itsensä johtamista – sisäistä rauhaa ja selkeyttä, joka vapauttaa myös luovuuden potentiaalin käyttööni. Joskus päivän suunniteltu lukujärjestys ei toimi, muuttuvat tekijät kääntävät suunnitelmat ylösalaisin ja asioita jää kokonaan tekemättä… Se on elämää. Silloin päivän päätteeksi noteeraan asiat, jotka jäivät tekemättä ja siirrän ne seuraavaan mahdolliseen ajankohtaan. En tunne epäonnistumista tai painetta – mieli rauhoittuu kun tehtävän ajankohta on merkitty, eikä tarvitse stressata milloin sen saa tehdyksi.

 

 

järjestystä elämään Karita Tykkä

 

 

 

Itseään ei kannata ruoskia tekemättä jääneistä tehtävistä. Sen sijaan hyväksyä oma inhimillisyytensä ja miettiä, mistä olisi apua. Mikä olisi paras tapa tehostaa toimintaa, mikä auttaisi viemään kohti tavoitteita ja mikä mahdollisesti estää/hidastaa etenemistä? Erilaiset häiriötekijät kannattaa myös karsia minimiin… Ymmärrän, että se on vaikeaa tässä somekylläisessä maailmassa, jossa itsekin olen todella aktiivinen, mutta se onnistuu jos niin haluaa. Itse pidän esimerkiksi puhelimen työpöydälläni, mutta käännettynä niin, etten näe ruudulla näkyviä valoja – lisäksi pidän myös merkkiäänet vaimennettuina. Työtila kannattaa myös optimoida motivoivaksi ja omaan työskentylytapaa motivoivaksi. Itselläni työtila on ollut puolen vuoden ajan kaukana motivoivasta, kun olen tehnyt töitä ikkunattomassa tilassa maan alla, työhuoneessani olevan remontin vuoksi. Onneksi siihen tulee pian muutos.

 

On hyvä ymmärtää, että luultavasti teet jo paljon – tekojen ja aikaansaannoksien huomioiminen tuo tunnetta onnistumisesta ja motivoi jatkamaan.

 

Kaunista viikkoa sinulle toivotellen,

Karita

 

P.S. Muista – sinä riität.

 

 

 

Järjestystä elämään – kolme vinkkiä

  1. Kun kaaos iskee – pysähdy, palaa kehosi tuntemuksien äärelle ja hengitä.
  2. Hyväksy ja arvosta itseäsi. Teet ja saat aikaan paljon – sinä riität.
  3. Mieti, mikä auttaisi sinua. Mikä olisi sopiva tapa tehostaa toimintaasi juuri sinulle? Mikä auttaisi viemään sinua eteenpäin ja mikä mahdollisesti estää/hidastaa sitä? Valitse sitten askeleet ja toimi!

 

 

 

kuvat: Emma Ronkainen

kuvauspaikka: Oitbacka Gård

 

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Ryppyjen ehkäisy – miten?

voiko ryppyja oikeasti ehkaista Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

hyvinvointi mieli stressi tyohyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *