Itse tehty kauramaito

Itse tehty kaurahiutaleita

 

Itse tehty kauramaito, kookosmaito, matelimaito, kaupasta saatava valmissoijamaito, mantelimaito, hamppumaito jne… Käytätkö sinä erilaisia kasvikunnan maitoja vai onko käytössäsi lehmänmaito? Käytän satunnaisesti kasvikunnanmaitoja, joskus myös lehmänmaitoraakamaitoa, etenkin kokkaillessa ruokaa perheeni miehille. Iselleni eniten kuitenkin kasvipohjaisia maitoja, sillä etenkään partöroitua  ja homogenoitua maitoa en kaipaa mihinkään. Yleensä valmistan kasvipohjaiset maitoni mieluiten itse. Syy on yksinkertainen: en halua valmismaitojen lisä-, väri-, täyte-, maku- ja makeutusaineita enkä lisättyjä kasviöljyjä. Satunnaiset poikkeukset eivät tee mitään, mutta jatkuvassa käytössä voi miettiä miten paljon viikossa, kuukaudessa tai vuodessa niistä kertyy erilaisia aineita elimistöösi… Paksua luomukookosmaitoa käytän viikoittain ja sen saa vain tölkistä, joten minun siksikin on hyvä karsia muista purkeista.

 

Itse tehty kauramaito

 

Onneksi kasvimaitoja on helppo valmistaa itse. Kookosmaitoreseptini voit kurkata täältä. Tänään vuorossa on kauramaito, jonka gluteenitonta versiota ei useimmiten löydy peruskaupoista, vaan joudut noutamaan sen valikoiduista erikoiskaupoista, kuten Ruohonjuuresta. Tosin näissäkin valmiissa kauramaidoissa on aina mukana auringonkukkaöljyä, jota en itse mielelläni käytä, muun muassa sen sisältämien omega 6-rasvojen vuoksi. Mutta kuten jo aiemmin totesin, mennään tilanteen mukaan – liika rajoittuneisuus lisää stressiä, joka puolestaan pitkään jatkuvana ja kroonisena vahingoittaa suuresti elimistöämme. Eli jos joskus haluan kahvilassa ottaa kauramaitocappuccinon, teen sen hyvillä mielin. Tosin juuri nyt en nauti kahvijuomia, sillä kofeiini on nyt paussilla ja olenkin ollut ilman kahvia tai kofeiinillista teetä noin kolmen viikon ajan. Miksi, siitä voin kertoa toisessa postauksessa enemmän, jos asia kiinnostaa…

 

Itse tehty kauramaito

 

Itse tehty kauramaito valmistuu nopeimmillaan muutamassa minuutissa ja säilyy jääkaapissa kahdesta neljään päivää. Maidon voi maustaa mielensä mukaan esimerkiksi mieleisillään makeuttajilla, mausteilla tai vaikka marjoilla. Yksi esimerkki omista suosikeistani ja oikea ihanuus on mustikkamaito, jossa lisään kauramaitoon mustikoita, jauhettua vaniljaa, tipan vaahterasiirappia, kanelia ja kardemummaa. Yummy! Tämän resepti ja monia muita ihanuuksia löytyy kirjoistani, Raakaa ja makeaa, Hyvää huomenta, Lautasellinen kauneutta ja Sokeriton. Löydät nuo kaikki täältä.

 

Käytätkö sinä kasvikunnan maitoja? Jos, niin mikä on suosikkisi? Entä onko sinulla suosikkirseptiä, jos niin vinkkaa ihmeessä minullekin. : )

Iloa, energiaa ja hyvää oloa!

Karita

 

Itse tehty kauramaito

 

3 dl kaurahiutaleita, gluteenittomia jos haluat
2 rkl kookoshiutaleita
8–10 dl vettä
2 kivetöntä taatelia
1 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa, ei välttämätön
ripaus laadukasta suolaa

 

Liota kaurahiutaleet vedessä noin puolen tunnin ajan tai vaikka yön yli. Voit jättää liotuksen myös pois, mutta maku on silloin erinlainen. Jos liotat hiutaleet, valuta vesi pois siivilää apuna käyttäen.
Laita kaura- ja kookoshiutaleet blenderiin ja kaada vesi päälle. Jos haluat maidosta huikan makeaa, lisää joukkoon myös kivettömät taatelit, vanilja ja suola. Jos käytät suolaisissa ruoissa, jätä taatelit ja vanilja pois. Sekoita aineksia blenderisi tehosta riippuen tehosekoittimessa minuutista kahteen minuuttiin. Siivilöi maito harsokankaan, siivilän tai pähkinämaitopussin läpi. Siivilöinti kannattaa tehdä ison kulhon päällä, jolloin puuha on huomattavasti helpompaa ja siistimpää.
Siivilöinnin voi toistaa tarpeen mukaan ja lisätä väliin harsokankaan, joka auttaa kuidun siivilöimisessä pois. Jos käytät maidon johonkin muuhun kuin esimerkiksi juomiin, voit hyvin jättää siivilöinnin myös väliin. Silloin maito on paksua ja saat nauttia myös kauran kuidusta. Kahviin tai muihin juomiin suosittelen lämpimästi siivilöimään maidon huolellisesti, ehkä pariin kertaankin. : )

Kaada maito suljettavaan lasiseen pulloon ja säilytä jääkaapissa. Maito säilyy jääkaapissa 2–4 päivää.
Nauti!

kuvat: Viola Virtamo / Cozy Publishing / Hyvää huomenta

treeni-ja-ravinto reseptit gluteeniton kasvisruoka
Kommentit (12)
  1. Hei Karita!
    Miksi et suosi auringonkukka öljyä ja sen sisältämiä omega 6-rasvoja? Onko niillä jotain haittavaikutuksia, olisi mielenkiintoista tietää, sillä käytän auringonkukkaöljyä paistorasvana. Osaatko suositella jotain muuta öljy paistorasvaksi, kookosöljyä käytän makeisiin ruokiin!

    1. karitatykka
      26.4.2017, 16:56

      Moikka Eleonoora.

      Ensinnä, ihana nimi sinulla!
      Tarvitsemme omega 6 rasvahappoja, saamme niitä useimmiten paljon – yleensä liikaakin. Liallisesti nautittuna ne muun muassa edistävät tulehduksia.
      Tästä Antti Heikkilän postauksesta voit kurkata lisää. http://www.anttiheikkila.com/blogi/miksi_en_kayta_rypsioljya/

      Itse käytän luomuvoita tai gheetä useimmiten. Kookosöljyä käytän myös, sillä kun tuote on laadukas, ruoka maustetaan, eikä sitä lotrata hullun lailla, ei sen maku tule liiaksi läpi.

      : ) Karita

      1. Hei Karita!

        Aion kokeilla tehdä kauramaitoa ohjeellasi kookoshiutaleiden kanssa, jospa siitä tulisi maistuvampi maito (olen tehnyt aikaisemmin kaurahiutaleista, mutta siitä ei ole tullut niin hyvää).

        Luin mielenkiinnolla noista Omega 6:sta. Heräsi kysymys, entäs auringonkukan- ja kurpitsansiemenet? Niitähän käytetään esim. mysleissä ja joissain herkuissa (monissa terveellisten herkkujen ohjeissa ne ovat myös käytössä). Itse en käytä auringonkukkaöljyä. Ja toki ymmärrän, että kaikkea kohtuudella. Mutta ei sitten ole kovin hyväksi käyttää siemeniä desilitrakaupalla esim. siemenleipiin?
        Kiitos mielenkiintoisista teksteistä ja hyvää kevättä!

        1. karitatykka
          11.5.2017, 14:24

          Moikka Mia.

          Siemenet ovat parempia niistä eristetty rasva, vaikka siemenet sisältävätkin samoja rasvoja. Tämä ei kuitenkaan ole niin paha, sillä siemeniä tulisi syödä valtava määrä, jotta määrä vastaisi kohtuullista määrää pelkkää öljyä. Uskon, että kokonaiset ruoat ovat aina parempia kuin niistä eristetty tuotteet. Öljyä puristettaessa se lähtee myös heti hapettumaan eli härskiintymään ja siksikin se on jo pöytään saapuessaan usein pilalla.
          Siemeiä voi syödä niiden ravinteidenkin vuoksi, mielellään liotettuina. Mutta on hyvä muistaa kuitenkin määrä ja se ettei syö samaa koko ajan. Itse teen harvoin siemenleipiä ja käytän siemeniä yleensä vain lisukkeena vaikkapa salaateissa, keittojen päällä tai kastikkeissa. Fanaattisuus, minkä tahansa asian kanssa on mielestäni huono ja rentous vaikuttaa myös siihen, mitä ruoka elimistössämme aiheuttaa ja miten se siihen reagoi.

          Toivottavasti kauramaito maistuu paremmalta kuin aiempi kokeilu. On hyvä muistaa, ettei maku ole samanlainen kuin kaupan, mutta se on ymmärrettävää raaka-aineiden ja muiden aspektien vuoksi. : )

          Kiitos, että seuraat!
          Iloa ja energistä oloa!
          Karita

  2. Hei
    Ihana ohje, täytyy testata. Miksi hiutaleiden liotus vesi heitetään pois?
    Aurinkoista kevättä 🙂

    1. karitatykka
      27.4.2017, 09:35

      Moi Keiju.

      Kiitos viestistäsi.
      Liotusveteen liukenee aina liotettavan raaka-aineen epäedullisia ainesosia ja raaka-aineiden huuhtelun myötä myös maku puhdistuu. Kauran kohdalla voisi varmasti käyttää myös veden, mutta mausta tulee tunkkaisempi. Maidon tekoon kannaattaa käyttää isoja kaurahiutaleita, ei pikaversioita, joita on prosessoitu enemmän…

      Aurinkoa ja iloa!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *