HELPPO JA NOPEA RAMEN-SOBANUUDELIKEITTO
Rakastan nopeaa, herkullista, helppoa ja ravintorikasta ruokaa. Tänään jaan reseptin, joka on sitä kaikkea: helppo ja nopea ramen-sobanuudelikeitto. Tämä keitto on täydellinen viileneviin syyspäiviin tai iltoihin. Se lämmittää kehoa ihanasti ja ravitsee kehoa jaksamaan pimevissä syyspäivissä.
Ruokaa on mukava valmistaa oikein ajan kanssa ja pitkän kaavan mukaan, slow food on ihanaa! Useimmiten kuitenkin omat päiväni ovat melko kiireisiä, täynnä puuhaa ja toimintaa. Ruoan on siis oltava helppoa ja nopeaakin, mutta samalla myös monipuolista ja ravintorikasta. Maanantaina minulle tuli lounasaikaan kotitoimistolla työskennellessäni himo soba- eli tattarinuudeleihin. Siispä päätin valmistaa lounaaksi keiton, siitä tuli helppo ja nopea ramen-sobanuudelikeito, joka sai mukaansa lehtikaalia terassikasvatuksistani ja mustia torvisieniä, jotka mieheni keräsi muutama päivä sitten. Ja koska on ihanaa käyttää kauden vihanneksi, päätyi keittoon myös serkkuni maalta haettuja porkkanoita ja myös kesäkurpitsaa, joka on yksi lemppariraaka-aineeni.
Blogaajakolleega Pirjo Toikkanen ehdotti Satokausikalenterille Instagramissa, että joku tovi sitten somessa olleet Jenni Häyrisen #kukkakaalitalkoot korvataan nyt #kesäkupitsatalkoilla. No, minäkin olen toki ihanassa haasteessa mukana ja tämä nopea ja helppo ramen-sobanuudelikeitto sopii myös tuohon kampanjaan. Jos kesäkurpitsaa löytyy oikein vaivaksi asti (voi lähettää minulle ; ) ), voit jättää porkkanan pois kokonaan ja lisätä kesäkurpitsan määrää tai käyttää soban sijaa spiraalikuorijalla tehtyä kesäkurpitsaspagettia. Täsä myös herkullinen kesäkurpitsa-avokaadopasta, joka vie kielen mennessään ja on superterveellinen!
Tämä resepti on kahdelle, riippuen valitsemistasi lisukkeista. Suosittelen kuitenkin valmistamaan tuplamäärän – ettei keitto lopu kesken… : )
Toivottavasti tämä keitto lämmittää sinua yhtä paljon kuin se lämmitti minua. Vatsani kehräsi ja mieli hyräili tämän kieton jälkeen.
Herkullista syksyä,
Karita
Helppo ja nopea ramen-sobanuudelikeitto
(2 annosta ja 30 min)
porkkana
pieni pala inkivääriä
1 pieni kevätsipuli varsineen
1/2 punainen chili
1/2–1 valkosipulinkynsi
pari–kolme kourallista lehtikaalia
1/2 (pienehkö) kesäkupitsa
pieni kourallinen dulce-merilevää pienemmäksi pilkottuna.
750 ml kana- tai kasvislientä (itse käytin luomukanalientä)
1 rkl misotahnaa
1 rkl tamaria
1 tl riisiviinietikkaa
100 g sobanuudeleita
1–2 tl paahdettu seesamiöljyä
+ 100 g mustia torvisieniä, jotka olin ennalta jo paistinpannulla kiehautettuja ja pakastettuja. Voit hyvin käyttää myös siitakesieniä tai vaikka herkkusieniä.
+ tofua, jos haluat (itse käytin marinoitua luomutofua)
+ auringonkukan versoja
Kuori porkkanat ja leikkaa kapeiksi suikaleiksi julienne kuorijalla. Kuori inkivääri, viipaloi ja leikkaa viipaleet ohuiksi suikaleiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja suikaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele lehtikaalin lehdet.
Kuumenna kanaliemi kattilassa ja lisää misotahna, sipuli, inkivääri, chili ja valkosipuli. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.
Lisää porkkanasuikaleet ja wakame liemeen. Sekoita joukkoon myös nuudelit ja keitä noin 6 minuuttia tai kunnes nuudelit ovat kypsiä..
Lisää sitten kesäkurpitsat ja torvisienet, mausta tamarilla ja riisiviinietikalla. Keitä vielä pari minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla.
Mausta lopuksi seesaminsiemenöljyllä.
Tarjoile auringonkukan versoilla jos haluat.
Nauti!
Lisää rehkullisia reseptejä löydät alta:
Voipapuhummus
Bataatti-lehtikaalicurry
Bataattileivät
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
kiitos!
Hei, käytätkö valmiita liemikuutioita vai teetkö liemet itse? Onko suositella jotain merkkiä? En ole viitsinyt enää valmiina ostaa kun kaikki ovat täynnä sokeria ym turhaa, mutta eipä niitä usein kerkeä itse keittelemäänkään, joten olen maustanut ilman. Mutta kyllä se kunnon liemi sopisi niin hyvin moneen eri ruokaan!
Moikka Sara.
Kiitos viestistäsi!
Riippuu tilanteesta. Teen itse luuliemiä, mutta se on aika homma… Tässä nopeassa ramenissa käytin valmista lientä. Käytän itse milloin mitäkin ja joskus teen liemen itse sekoittamalla mausteita, misotahnoja, tamaria, sitruunamehua ja kookosöljyä tai gheetä. Tällä kertaa käytin laimennettua Reformin luomu kanaliemikuutiota. Siinä on raakaruokosokeria, mutta määrä jää todella pieneksi. Yksi kuutio painaa 11 g, ja 100 G kuutiota on 5,6 g sokereita, joten jos lasken oikein sokerin määrä per kuutio jää 0,6 g. Siitä ei sii ole mitään haittaa, etenkin kun samaan aikaan tulee nautittua runsaasti kuituja. : )
On totta, että kuutioissa ja mausteliemijauheissa on usein paljon kaikkea kökköä, mutta kun lukee tuoteselosteen, vertaa ja käy esimerkiksi erikoiskaupoista hankkimassa astetta parempia vaihtoehtoja, ollaan jo melko turvallisilla vesillä. Toisaalta, satunnaiset ja pienet määrät mitää ns. “pahista” ei tuo katastrofia terveellisessä ravitsemuksessa. rennosti vaan ja intuitiivisesti valitsee parhaanmahdollisen vaihtoehdon juuri sillä hetkellä – riippuen ajasta, paikasta jne…
Iloa ja herkullista viikonloppua!
Karita
[…] Herkullinen ramen-sobanudelikeitto (gluteeniton) […]