HASSELBACKAN MYSKIKURPITSA
Hasselbackan myskikurpitsa – vegaanista ihanuutta
Myskikurpitsa ei ole koskaan maistunut näin hyvältä! Ainakin omaan makuuni tämä tapa ja nämä pienet mausteet tuovat ihanan lopputuloksen. Kumma juttu miten tekstuurin muuttuminen ja ulkonäkö muuttavat koko syömiskokemuksen. Tämä sopii loistavasti myös pääsiäisen vegepöytään tai lihaisamman ruoan lisukkeeksi. Ulkonäkö tekee siitä pöydässä huomion keskipisteen, niin kaunis se minusta on. Väri, tekstuuri ja leikkaus tuovat myskikurpitsasta esiin aivan uuden puolen…
Hasselbackan myskikurpitsa – kikka, jolla onnistut!
Hasselbackan myskikurpitsa on helppo tehdä. Varaudu kuitenkin terävällä veitsellä ja parilla leikkuulaudalla. Leikkuulaudat mahdollistavat melkein varman onnistumisen. Ilman niitä leikkaa helposti leikkuualustaan asti ja homma menee plörinäksi. Kuorittuasi myskikurpitsa, leikkaa se pituussuunnassa halki, poista siemenet ja laita se leikkuupinta alaspäin kahden leikkuulaudan väliin. Eli aseta kaksi leikkuulautaa vierekkäin noin 10 cm etäisyydellä toisistaan ja sen jälkeen asetat kurpitsan puolikkaan niiden väliin. Sitten terävällä veitsellä viipaloimaan. Leikkulaudat estävät terän menemisen pöytään asti. Leikkulautojen korkeus saisi olla noin 0,5 – 1 cm, mutta varmasti onnistuu hiukan korkeammillakin.
Leikkaustyyli ja kypsennys auttavat pintaa rapeutumaan ja makujen imeytymistä ihanasti koko kasvin ”lihaan”. Hasselbackan myskikurpitsa on oma suosikki tapani nauttia myskikurpitsaa ja makuja voi helposti muokata ja vaihdella oman mieltymyksen mukaan. Edullista, terveellistä ja herkullista – ja ah, niin kaunista! Oranssin kaveriksi suosittelen tarjoilemaan jotakin vihreää – väriloisto on taattu. Hasselbackan myskikurpitsa toimii loistavasti pääruokana erilaisten lisukkeiden kera tai sitten tarjoiltuna jonkin kasvi- tai liharuoan kaverina. Edullinen ja peruskasvis saa aivan uuden ilmeen kun sen valmistaa hasselbackan tyyliin.
Paljon aktiivista valmistusaikaakaan hasselbackan myskikurpitsa ei vaadi, sillä se tulee kuin itsestään uunissa. Toki kuoriminen ja tarkka viipalointi vie tovin (ehkä max 10 minuuttia), mutta sen jälkeen uuni hoitaa loput noin tunnissa tai reilussa tunnissa, riippuen kurpitsojen koosta ja uunista.Valkosipulinkynsiä ei kuorita, mutta niitä voi hiukan liiskata, jotta maku pääsee vahvemmin esiin. Paahtuneita valkosipulinkynsiä ei tarvitse syödä, ne tuovat hienovaraisesti aavistuksen makua myskikurpitsaan – itse kuitenkin rakastan niitä ja söin myös valkosipulit. Laakerilehdet olisivat täydellisiä tuoreena, mutta koska niitä ei ollut saatavilla, käytin kuivattuja laakerinlehtiä, joita ujutin osittain kurpitsan allekin.
Voit käyttää leivinpaperia tai voidella paistoastian. Itse voitelin vuoan ensin kookosöljyllä ja kurpitsan ja valkosipulien päälle käytin oliiviöljyä. Voi tuo ruokaan aivan toisenlaisen, täyteläisemmän maun ja kookosöljy taas tuo uutta twistiä ja aasiavivahdettakin ruokaan. Omaan makuuni rasvojen sekoitukset toimivat parhaiten… Suolaa ja mustapippuria voi ripotella oman tottumuksen ja maun mukaan, varo kuitenkaan peittämästä kurpitsan hienoa makua kokonaan.
Kokeile tätä ihanaa hasselbackan myskikurpitsaa ja maistele maistuuko se sinusta erilaiselta tähän tyyliin valmistettuna. Itse pidän tästä myös kylmänä, jos sitä sattuu jäämään! Siispä myös seuraavan päivän luonassalaatti saa hasselbackan myskikurpitsasta ihanan lisukkeen!
Jos päätät kokeilla, kerro mitä pidit!
Herkullista viikkoa!
Karita
Hasselbackan myskikurpitsa
yksi myskikurpitsa
oliiviöljyä tai voita (kookosöljyäkin voi halutessaan käyttää)
1 valkosipuli
muutama laakerinlehti
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja kuori kokonainen myskikurpitsa.
Leikkaa halki pituussuunnassa ja poista siemenet. Siivuta ohuesti niin ettei terä mene pohjaan saaka. Apuna voit käyttää kahta leikkuulautaa, jolloin veitsen terä ei vahingossa ulotu pohjaan saakka.
Voitele pannu tai pelti tai käytä leivinpaperia.
Laita myskikurpitsat pellille ja voitele öljyllä tai voisulalla. Rouhi päälle mustpippuria maun mukaan.
Laita kuorimattomat valkosipulinkynnet ja laakerinlehdet kurpitsan puolikkainen viereen ja pirskottele vielä oliiviöljyä pannulle.
Kypsennä uunissa noin 1 h– 1 h 15 minuutia tai kunnes pinta saa kaunista väriä, kurpitsat ovat kypsiä ja viipaleiden pinta rapeutuu.
Viimeistele suolaripauksella ja nauti sellaisenaa, paahdettujen kurpitsansiemenien, lehtikaalin tai inukä tahansa lisukkeena tai pääruokana.
Nam!
kuvat: Karita Tykkä / Rakkaudella, Karita
Herkullisia reseptejä, kauneutta ja terveyttä löydät alla olevista postauksista.
Pastakastike oliiveilla ja kapriksilla
Vartalo – ystävä vai vihollinen
Gluteeniton omena-banaanileipä
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
Kiitos
[…] Hasselbackan myskikurpitsa […]
[…] Hasselbackan myskikurpitsa […]