Erilainen joulumenu
Erilainen joulumenu ja joulun tunnelmointia
Olen jouluhullu! En niinkään koristeluissa tai hirmuisissa järjestelyissä, vaan Joulun tuomasta rauhasta, kiireettömyydestä, läsnäolosta, perhekeskeisyydestä, tunnelmasta, kiitollisuudesta ja tottakai – herkullisista ruoista! Aattoaamu alkaa joulupuurolla, johon tottakai sujautan mantelin tuomaan saajalleen hyvää onnea tulevalle vuodelle. Tänä vuonna joulupuurolle saapuu koko perhe ja yhteensä meitä taitaa olla kymmenen pöydän äärellä.
Erilainen joulumenu
Aaton juhlapöytämme on moninainen – erilaisia kaloja ja muita merenherkkuja, runsaasti kasviksia, salaatteja, runsaasti erilaisia juustoja, erilaisia tahnoja ja uunijuureksia sekä alkuun täyteläistä keittoa. Useimmmiten pöytään kuuluun myös hiukan poroa tai muuta riistaa. Makeat herkut kuuluvat jouluuni ilman muuta! Raakasuklaita on jos jonkinmoisia, kakkuja, piparkakkuja ja muita joulun makeita herkkuja löytyy joka joulu. Laadukas samppanja, puna- javalkoviinit, kuumat viini ja glögi kuuluvat myös joulun herkkuihin. Ne kuuluvat jouluumme, lämmittävät ihanasti ja maistuvat ihanilta herkullisten ruokien rinnalla.
Meillä on erilainen joulumenu myös siinä mielessä, että laatikkoruoat ja kinkku jäävät meidän perheeltä väliin, niistä kun ei meillä nauti oikeastaan kukaan. Rohkaisen tekemään joulupöydästä sellaisen, joka sopii juuri teidän jouluun parhaiten. Ei tarvitse mennä vanhan kaavan mukaan ja syödä totuttuja ruokia ainoastaan koska ”aina on tehty niin”. Oikeaa tai väärää joulupöytää ei ole – on vain erilaisia makuja ja mieltymyksiä. Tänään jaan teille joitakin reseptejä, joita joulupöydästämme löytyy – en ehtinyt niitä kuvaamaan, joten mennään vanhoilla kuvilla. : )
Isoisäni sanoi aikoinaan ”Voi kun tulisi jo joulu niin saisi yölläkin syödä”. Sama pätee meillä edelleen – äidin kanssa usein istumme myöhään yöhön keittiönpöydässä tai takkatulen ääressä nautiskellen, jutellen, pelaten tai vaan ollen – ihanaa!
Toivotan sinulle ihanaa, herkullista ja rakkauden täyttämää joulua!
Iloa, valoa ja rakkautta,
Karita
Erilainen joulumenu ála Karita
Vegaaninen riisipuuro
(kolmelle–neljälle)
9 dl vettä
3 dl puuroriisiä
4–5 dl kookosmaitoa (täysirasvainen ja mielellään luomulaatuinen)
1/2–1 tlsuolaa.
Kiehauta 6 dl vettä ja lisää riisi. Keitä hiljalleen, kunnes vesi on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää 3,5 dl kookosmaitoa ja loput vedestä.
Hauduta kannen alla hitaasti reilun tunnin ajan tai kunnes puuro on valmis. Mausta suolalla ja jos haluat koostumuksesta löysempää, lisää kookosmaitoa makusi mukaan.
Nauti kanelin, maustetun hunajan, uunipäärynöiden tai maus- tettujen pekaanipähkinöiden kera.
P.S. Puuro maistuu ihanalta myös kylmänä! Tee siitä seuraavana päivänä vaikka jouluinen jälkiruoka.
+ Mausteiset pekaanipähkinät
4 dl pekaanipähkinöitä
4 rkl vaahterasiirappia
3 tl kanelia
1,5 tl jauhettua vaniljaa
Lämmitä uuni noin 160 asteeseen.
Sekoita huolellisesti pekaanipähkinät, siirappi, vanilja ja kaneli keskenään. Levitä seos leivinpaperin päälle ja paista noin 10–20 minuuttia. Älä polta niitä. TAI paista pannulla muutaman minuutin ajan. Laita sivuun jäähtymään. Jäähtyessään ne tulevat rapeiksi.
Vin chaud – kuuma viini
(noin kahdeksalle)
Yksi luomuappelsiini, siemenet poistettuina ja viipaloituna
1/2 luomusitruuna, siemenet poistettuina ja viipaloituna
5 dl vettä
3/4 dl kookossokeria, vaahterasiirappia tai hunajaa (makeuden määrää voit itse muokata makusi mukaan)
2 tl jauhettua kanelia
1 ,5 tl neilikoita
aavistus muskottipähkinää
1 pullo luomupunaviiniä (myös alkoholiton käy)
+ granaattiomenansiemeniä, jos haluat
Yhdistä vesi, appelsiini, makeutus ja mausteet kattilassa.
Nosta hitaasti lämpötilaa ja anna porista noin 10–15 minuuttia.
Lisää viini ja lämmitä, mutta älä enää kiehauta.
Tarjoile lämpimänä mieleisistä mukeista ja nauti.
Erilainen joulumenu – suolaiset
Juures-kvinoa-ceviche
(neljälle)
2 dl kypsennettyä kvinoaa
1/2 rkl omenaviinietikkaa
1/2 rkl oliiviöljyä
2 isoa porkkanaa
1 dl retikkaa
Marinadi
2 limetin mehu
2 rkl vettä
1 tl vaahterasiirappia
1-2 rkl tamaria
2 rkl seesamiöljyä
1 punainen chili siemenet poistettuna ja pieneksi pilkottuna
2 rkl tuoretta minttua silputtuna + koristeluun
(+ granaattiomenan siemeniä)
Keitä kvinoa ohjeen mukaan. Lisää siihen omenaviinietikka ja oliiviöljy. Anna jäähtyä.
Sekoita marinadiainekset ja lisää joukkoon tikuiksi suikaloitu porkkana ja kuutioitu sekä huuhdeltu retikka. Anna marinoitua noin 30 minuuttia.
Lisää granaattiomenan siemeniä, jos haluat. Koristele yrteillä.
Beet It – Punajuurisalaatti
(neljälle–kuudelle)
1 kg punajuuria
Puntti vahvaa minttua, pieneksi hienonnettuna
Appelsiinin mehu
1,5 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
Kevätsipuli, varsineen ja pieneksi pilkottuna
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Keitä tai höyrytä punajuuret ja kuori jos käytät vanhoja punajuuria. Uudensadon ohutkuoriset punajuuret voi hyvin jättää myös kuorimatta. Anna jäähtyä ja viipaloi mieleisiksi viipaleiksi tai kuutioiksi.
Sekoita kaikki salaatin ainekset sekaisin ja anna maustua hetki.
Nauti.
P.S. Salaatti säilyy hyvin jääkaapissa myös seuraavaan päivään ja maustuu vielä lisää, joten sen voi hyvin valmistaa myös ennakkoon.
Gluteeniton ja vegaaninen siitakesienikeitto
(neljälle)
Marinoidut sienet
3 dl siitakesieniä ohueksi viipaloituna
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tamaria
1 rkl sitruunan mehua
Keittopohja
5 dl vettä
3 rkl vaaleaa misotahnaa (löytyy muun muassa Ruohonjuuresta ja hyvin varustetuista ruokakaupoista)
2 dl pinjansiemeniä (tai lisää cashewpähkinöiden määrää)
3 rkl cashewpähkinöitä (liotettuina noin 4 tuntia, jos mahdollista)
1/2 rkl hunajaa TAI muuta makeuttajaa (ei välttämätön)
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
1 tl kuivattua sipulijauhetta
2 rkl ravintohiivaa
1 tl tryffeliöljyä, jos haluat
koristeluun mustia seesaminsiemeniä
Sekoita ensin siitakesienet, oliiviöljy, tamari ja sitruunan mehu yhteen ja anna marinoitua peitettynä vähintään 30 minuuttia.
Tee keitto sekoittamalla kaikki raaka-aineet tehokkaassa tehosekoittimessa, kunnes keitto on täysin sileää ja kermaista.
Tarkista maku. Lisää marinoidut sienet keittoliemeen ennen tarjoilua ja halutessasi koristele keittoruohosipulilla, seesaminsiemenillä ja öljyllä tai marinadikastikkeella.
Herkullinen lehtikaalisalaatti
(kahdelle tai lisukkeena useammalle)
4 isoa lehtikaalen lehteä, julienne suikaloituna (eli kapeiksi suikaleiksi leikattuna)
1/2 tl suolaa
pienen sitruunan tai ison limetin mehu
4 dl kypsennettyä kvinoaa (keitin kasvisliemessä)
kourallinen minttua, julienne suikaloituna
kevätsipuli
granaattiomenan siemeniä
kaksi (luomu)päärynää, siemenkodat poistetuina ja kuutioituna
reilu loraus extra-neitsytoliiviöljyä
ripaus vastarouhittua mustapippuria
Kypsennä ensin kvinoa ohjeen mukaan. Huom. Muista huuhdella kvinoa huolellisesti ennen keittämistä lämpimässä vedessä, sillä silloin se ei klimppiinny.
Poista lehtikaalista lehtiruoti, rullaa lehdet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Hiero lehtikaalia suolan kanssa, kunnes siitä alkaa irtoamaan nestettä. Tässä menee tovi, mutta huolellinen soluseinämien rikkominen vaikuttaa merkittävästi makuun ja teksuuriin. Laita sitten paino (esimerkiksi lautanen, jonka päällä joku paino) lehtikaalin päälle ja Siirrä sivuun.
Pilko sitten loput raaka-aineet. Sekoita lehtikaalisilpun joukkoon kvinoa, päärynä, minttu, kevätsipuli, sitruunan mehu, mustapippuri ja sekoita.
Laita sitten salaatin joukkoon granaattiomenan siemenet ja oliiviöljy – möyhi raaka-aineet sekaisin .
Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Nauti sellaisenaan tai vaikka lihan, kasvisten tai kalan kaverina.
Voipapuhummus
(iso annos)
noin 5 dl kypsiä voipapuja, joko tölkistä tai itse valmistettuina
sitruunan mehu
1/2 dl vettä, määrää voi lisätä koostuksen mukaan
1–2 valkosipulinkynttä
1/2–3/4 dl tahinia
1 tl juustokuminaa
ripaus cayennepippuria
1/2 dl oliiviöljyä + päälle
suolaa ja mustapippuria maun mukaan (itse laitoin melko reilulla kädellä)
1/2 tl savustettua paprikajauhetta + päälle
Valmista voipavut ohjeen mukaan tai käytä valmiita purkkipapuja. Jos valmistat pavut itse, annan niiden jäähtyä kokonaan ennen soseuttamista. (Itse myös kuorin valmistamani pavut, mutta se ei ole välttämätöntä.)
Sekoita sitten kaikki raaka-aineet yhteen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella, monitoimikoneessa tai blenderissä. Veden määrää säätelemällä voi muokata koostumusta mieleisekseen.
Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Anna voipapuhummuksen maustua hetki jääkaapissa ja tarjoile dippinä, kastikkeena, uunijuuresten kera, sosekeittojen kaverina tai levitteenä kräkkereiden päällä – tahna sopii moneen!
Nauti!
Punajuurilevite
(4-5 dl)
2 punajuurta (raakana )
2 dl cashewpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä (liota neljä tuntia, huuhtele ja valuta)
1/2-1 tl suolaa mustapippuria
1 rkl tuoretta timjamia tai maun mukaan
Ohje
Raasta punajuuri ja prosessoi cashewpähkinät tai auringonkukansiemenet monitoimikoneessa, lisää punajuuri ja muut raaka-aineet. Tarkista maku.
Rosmariini-cashewtuorejuusto
1 dl mantelijauhoa
2 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään tunti, mielellään yön yli)
5–6 rkl vettä
3 rkl sitruunan mehua
3 rkl ravintohiivaa
½–1 tl laadukasta suolaa
ripaus mustapippuria tai maun mukaan
1 rkl tuoretta pieneksi pilkottua tuoretta rosmariinia
½–1 tl kuivattua rosmariinia
Huuhtele ja valuta liotetut pähkinät. Laita pähkinät, mantelijauho, vesi, sitruunamehu, ravintohiiva ja suola tehosekoittimeen, jauha tasaiseksi massaksi ja lisää rosmariini.
Sekoita vielä ja tarkista maku. Juusto säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa vajaan viikon ja sen voi myös pakastaa.
Voit nauttia itse valmistettujen tai kaupan kräkkereiden kera tai vaikka vaalean leivän päällä.
Maa-artisokkasosekeitto
4–6 annosta
500 g maa-artisokkia
5 jauhoista perunaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 l kasvislientä
2 dl kaura- tai soijakermaa (tai kermaa)
½-1 tl suolaa
¼ tl muskottipähkinää
Tarjoiluun:
kurpitsansiemeniä
tuoretta timjamia
Kuori maa-artisokat huolellisesti ja paloittele pienemmiksi. Laita kylmään veteen odottamaan, etteivät ne tummu. Kuori perunat sekä sipulit ja paloittele. Keitä paloitellut kasvikset kasvisliemessä täysin kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Lisää kerma. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Tarjoa lisäksi leipää, kuivalla pannulla paahdettuja kurpitsansiemeniä ja tuoretta timjamia.
Resepti Ruokakirjasta Jati Nieminen kuva Riikka Kantinkosken.
Erilainen joulumenu – makeat
Viikuna-omenahillo
5 dl kuivattuja viikunoita
5 dl omenamehua, tuorepuristettua tai kaupan
3 rkl chian siemeniä
1 rkl limetinmehua
hunajaa tai vaahterasiirappia maun mukaan
aavistus suolaa
Laita paloitellut viikunat, makeutus, suola, limetin- ja omenamehu monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Hurauta karkeaksi soseeksi.
Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa. Siirrä puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin ja sekoita chiansiemenet
huolellisesti joukkoon.
Sulje kansi ja pane jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi. Sekoita ja tarkista maku. Muokkaa tarvittessa.
Säilytä jääkaapissa.
Paremman piparkakut
(Noin viisi pellillistä herkullisia, gluteenittomia, pähkinättömiä ja ilman valkoista sokeria valmistettuja piparkakkuja)
150 g luomuvoita tai gheetä
3 dl kookossokeria
1,5 dl hunajaa
1,5 dl taatelisiirappia tai vaahterasiirappia
1 luomukananmuna
250 g täysjyväriisijauhoa
2 rkl raakakaakaojauhetta
300 g tattarijauhoa
4 tl piparkakkumausteseosta (tai oman maun mukaan sekoitus jauhettua kanelia, tähtianista, neilikkaa ja vaniljaa)
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
aavistus vastaraastettua muskottipähkinää (ei pakollinen)
ripaus kuivattua inkiväärijauhetta (jos haluat)
Sulata voi ja sekoita joukkoon kookossokeri, hunaja ja taatelisiirappi. Jätä pienellä lämmöllä liedelle ja sekoita välillä.
Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa huolellisesti sähkövatkaimella voi-sokeriseoksen joukkoon kananmuna.
Yhdistä kuiva-aineet ja voi-sokeriseos monitoimikoneessa, jossa on taikinan vaivausterä tai vaihtoehtoisesti yleiskoneessa. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Laita kulhoon, peitä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.
Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Kaulitse kylmä taikina kaulimella perunajauhoa apuna käyttäen ohueksi ja painele muoteilla mieleisiä piparkakkuja. P.S. Älä ujostele perunauhon kanssa, vaan pyyhkäise sillä taikin pintaa, pöytää ja kaulinta aikaajoin, jotta taikina ei tartu kiinni. Muista myös, että taikinaa on helpompi työstää viileänä.
Kypsennä leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunissa noin 8–12 minuuttia, riippuen piparkakkujen koosta ja taikinan paksuudesta. Anna jäähtyä ja nauti sellaisenaan tai puurojen päälle murusteltuina!
Lisää terveellistä, gluteenitonta, maidotonta ja ilman valkoista sokeria valmistettua ruokaa ja herkkuja löydät
Raakasuklaaviikunat
Noin 10 tuoretta viikunaa, pestyinä ja huolellisesti kuivattuina
150 g raakakaakaomassaa
70 g raakakaakaovoita
kookossokeria maun mukaan
1/2 tl Vaniljaa
ripaus suolaa
Sulata raakakaakaomassa, -voi ja kookospalmusokeri hellävaroin vesihauteessa. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.
Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa. Temperoi suklaa halutessasi. Ohje temperointiin löytyy verkkosivumme reseptit osion valmistusvinkeistä.
Kasta sitten viikunat sulaan raakasuklaamassaan, valuta ylimääräinen suklaa pois ja aseta leivinpaperilla vuoratulle tasolle. Mikäli suklaa ei heti jähmety viikunan päälle, siirrä ne hetkeksi pakkaseen.
Suklaata jää aina hiukan yli. Loppusuklaan voit halutessasi maustaa tai kaataa muottiin sellaisenaan, viilentää ja nauttia myöhemmin ihanasta raakasuklaasta.
P.S. Laita viikunat viilentymään hetkeksi pakastimeen tai pidemmäksi aikaa jääkaappiin, niin sula suklaa jähmettyy nopeasti viileän hedelmän päälle.
Mausteinen porkkanakakku
(kaksi 15 cm kakkua tai yksi isompi, noin 10–12 palaa)
500 g raastettuja porkanoita
3 luomumunaa tai kolme chia-munaa ( 3 rkl chian siemeniä ja 9 rkl vettä, sekoita ja anna geeliytyä )
350 g mantelijauhoa
2 rkl peruna- tai tapiokatärkkelystä
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl sirtuunanmehua
1/2–1 tl rouhittua kardemummaa
3 tl vaniljauutetta
4 tl kanelia
1/2 tl raastettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua neilikkaa
ripaus suolaa
3 tl gluteenitonta leivinjauhetta
2 dl rusinoita, vedessä liotteuina noin 30 min
100 g taateleita, kivet poistettuina ja pienemmiksi pilkottuina
( + 3 rkl vaahterasiirappia jos haluat kakusta extra makean )
+ koristeeksi maustettuja tai maustamattomia pekaaninpähkinöitä, granaattiomensimeniä tai jotakin muuta
Esilämmitä uuni 160 asteeseen, kiertoilmatoiminnolla.
Sekoita kaikki raaka-aineet huolellisesti joko monitoimikoneessa tai käsin kulhossa keskenään.
Kaada kahteen 15 cm tai yhteen isompaan esivoideltuun vuokaan, itse käytin kahta 15 cm keraamisella pohjalla ja silikonisilla reunoilla varustettua silikonireunaista vuokaa. Kypsennä uunissa 1 h 15 min – 1,5 tuntia tai kunnes kakku on täysin kypsä.
Ota uunista ja anna jäähtyä kokonaan ennen vuoan irroittamista ja kuorruttamista!
Tarjoile sellaisenaan tai kookosjogurtilla ja maustetuilla pähkinöillä kuorrutettuna.
Kookosjogurttti + kuorute
kotitekoine kookosjogurtti:
1 tölkki luomukookosmaitoa (á 400 ml)
1 rkl tapioka- tai perunatärkkelys (käytin tällä kertaa 1 rkl molempia)
2 probioottikapselia
+ lopuksi vaahterasiirappia tai hunajaa makusi mukaan
Huom! Voit käyttää myös kaupan vegaanista kookosjogurttia TAI tehdä vaikka kookoskermavaahtoa
Sekoita tehosekoittimessa kaikki kookosjogurtin raaka-aineet, probiootteja lukuunottamatta sekaisin ja tarkista maku. Avaa probioottikapselit ja sekoita huolelleisesti kookosmaidon sekaan, käytä mieluiten puista välinettä sekoittamiseen.
Kaada steriloituun lasipurkkiin. Päällystä purkin suu harsoliinalla, jonka tiivistät kuminauhalla purkin suulle. Anna jogurtin seistä huoneenlämmössä noin 24–48 tuntia – mitä happamampaa haluat, sitä pidempi aika.
Kun happamuusaste on sopiva, siirrä kylmään ja myös säilytä jääkaapissa.
Kuorruta kakku vaahterasiirapilla tai hunajalla maustetulla kookosjogurtilla.
Nauti ystävien ja rakkaiden kanssa!
P.S. Kakku säilyy jääkaapissa noin viisi päivää ja kestää hyvin pakastamista (ilman kuorrutusta).
Suussasulavat minttusuklaat
(noin 15 kpl)
250 g kookoshiutaleita
3 rkl vaahterasiirappia (tai koivusokeria tai muuta makeuttajaa)
ripaus suolaa
15–20 tippaa minttuöljyä (Japol, japanin minttuöljy)
2 tl kookosöljyä
130 g raakasuklaata tai raakakaakaomassaa ja kookossokeria
Prosessoi kookoshiutaleet monitoimikoneessa kunnes massa alkaa muodostua. Lisää vaahterasiirappi, suola ja piparminttuöljy.
Proseesoi kunnes saat aikaa taikinan. Lisää 1 tl kookosöljyä ja laita mukaan myös toinen jos tarve. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja tee kämmenien välissä pieniä kakkusia. Taikinaa kannattaa käsitellä varoen, jotta saat aikaan kauniita kakkusia. Halutessasi voit käyttää myös silikonimuotteja, jolloin homma on huomattavasti helpompaa. : )
Laita kookoskakut pakkaseen kunnes ne ovat täysin jäässä, noin 30 min.
Sulata raakasuklaa tai kaakaomassa hellävaroin vesihauteessa. Temperoi suklaa halutessasi. Temperoinnin ohjeen näet täältä.
Kasta kookoskakut yksitellen sulaan suklaaseen, valuta ja laita takaisin kylmään kunnes suklaa on jähmettynyt täysin.
Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!
Hehkuva meikki
Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB
kiitos!
Tein maa-artisokkakeiton ekaa kertaa elämässä ja tällä ohjeella, tuli täydellistä! Kasvisliemikuutiota ei ollu kaapissa, joten korvasin makealla valkoviinillä. Punajuurilevitettä tein myös -enkä ole ennen edes ajatellu, että punajuuren voi raastaa ja syödä sellasenaan- ilman kypsennystä! Ihania ohjeita ja piristyksiä perinteiseen jouluruokaan! Ihanaa joulun aikaa Karita ja kaikkea hyvää tulevalle vuodelle! <3
<3 Se on loistava resepti Kati Niemisen Ruokakirjasta.
Iloa ja ihanaa pian koittavaa vuodenvaihdetta!
Karita