Energisoivat ja puhdistavat vihermehut

Energisoivat ja puhdistavat vihermehut ovat ihanaa! Se tuo välittömästi raikkaan, nesteytetyn ja elinvoimaisen olon koko kehoon. On totta, että mehustus vaatii hiukan vaivaa, mutta vaivannäkö palkitaan. Toisaalta, saatammehan tehdä erilaisia kahvijuomiakin samalla työmäärällä, eikä se tunnu meistä mitenkään vaivalloiselta, joten kysymys taitaa olla kuitenkin viitseliäisyydestä.

Tapoja mehun valmistukseen on monia. Kaikista nopein ja puhdistuksen kannalta helpoin on varmaankin tehokas blenderi ja pähkinämaitopussi tai tiheä siivilä. Oma suosikkini blendereistä on tällä hetkellä Blendtec, jonka design on kaunis ja kannu ihana käyttää.  Koneita on monenlaisia – nopeat mehulingot ovat käteviä suuren mehumäärän puristukseen, mutta niillä mehustettaessa ei kaikkia raaka-aineita saa hyödynnettyä tehokkaasti. Esimerkiksi vehnänorasta niillä ei voi mehustaa lainkaan. Hitaasti kiertäen mehustavat mehukoneet soveltuvat kiireettömiin hetkiin ja silloin kun mehustaa enemmän esimerkiksi yrttejä ja oraita. Nämä koneet puristavat raaka-aineista kaiken irti ja mehua tulee enemmän. Itselläni on ollut matkan varrella useita erilaisia mehukoneita, joista osa on jo hajonnutkin. Tämän hetkinen suosikkini on Philipsin pieni ja hitaasti kiertäen mehustava mehuprässi. Se on voittanut muotoilupalkinnon IF Design Awards 2016, eikä syyttä. Koneen osat on helppo irrottaa ja puhdistaa. Philips Slowjuicer * puristaa ainesosia hitaasti kovalla paineella. Paine avaa solut ja vapauttaa tärkeät vitamiinit, kuidut, antioksidantit ja entsyymit. Mutta tämän tekevät monet muutkin mehuprässit, ero onkin juuri puhdistuksessa – tämä mehuprässi on superhelppo ja nopea puhdistaa. Pienen kokonsa vuoksi se sopii parhaiten yhden ison lasillisen valmistukseen. Philipsiä edeltävä suosikkini oli Hurom-mehustin, joka oli todella hyvä, mutta oli hankala puhdistaa. Tärkein pointti valittaessa mehukonetta on kuitenkin se, että valitsee sellaisen laitteen, jota myös käyttää – sillä kone, joka ei jää kaapin perukoille pölyyntymään, on paras kone.

 

Energisoivat ja puhdistavat vihermehut

 

Joku voi heittää kysymyksen: “Eikö ole sama ostaa kaupan täysmehuja?” Kaupan mehut eivät ole sama asia, sillä ne on useimmiten iskukuumennettu säilyvyyden vuoksi. Niissä on usein myös lisättyjä raaka-aineita, jotka eivät edistä hyvinvointia. Iloksemme markkinoille on tullut myös kuumentamattomia raakamehuja, jotka ovatkin jo heti perusmehuja parempi vaihtoehto. Myös kahviloissa, etenkin pääkaupunkiseudulla, on usein tarjolla myös paikanpäällä tehtyjä mehuja. Erilaisia jauhemuotoisia valmisteita on myös markkinoilla, mutta jauheista ei koskaan saa samaa hyötyä kuin tuoreista raaka-aineista – elleivät ne sitten ole pakastekuivattuja mehujauheita. Yleisimmin käytetty spraykuivaus nostaa lämpötilan hetkellisesti todella korkeaksi, noin 200 asteeseen, jolloin arvokkaat ravinteet tuhoutuvat osittain. Siitä syystä kannattaakin suosia joko kokonaisia tuoreita tai pakastettuja vihanneksia, marjoja ja hedelmiä tai tuoreista raaka-aineista valmistettuja mehuja, aina kun mahdollista. Mehustus poistaa kuidun, mikä kannattaa ottaa huomioon mehuja valmistaessa ja nauttiessa. Verensokerit saattavat heilahtaa aika lailla jos nauttii pelkkää hedelmämehua. Lisäksi myös esimerkiksi rasvaliukoiset vitamiinit tarvitsevat hiukan rasvaa, jotta elimistö pystyy hyödyntämään ne. Jos siis ei ole tarkoitus vain puhdistaa kehoa, kannattaa samaan aikaan nauttia pieni määrä jotakin rasvaa, jotta saat hyödynnettyä mehun arvokkaat ravinteet.

 

Tänään jaan pari reseptiä omista suosikkimehuistani. Erilaiset mehut ovat kaikki ihania ja yhdistelmien kirjo loputon.

 

Raikasta ja herkullista viikkoa!
Iloa,Karita

 

Selleri–vihermehu, joka antaa nestepöhölle kyytiä
(yhdelle tai kahdelle)

1–2 omenaa
1 pieni kurkku
2 varsisellerin vartta
1 romaine-salaatti

Mehusta mehulingolla ja kaada lasiin jäiden päälle. Tai sekoita raaka-aineet blenderissä 1,5 dl vesimäärän kera, siivilöi ja kaada lasiin jäiden päälle.

Raikas basilika–kurkku–omenamehu
(yhdelle tai kahdelle)

kourallinen basilikanlehtiä
1/2 limetti, kuorittuna
1 kurkku
1 omena

Mehusta mehulingolla ja kaada lasiin jäiden päälle. Tai sekoita raaka-aineet blenderissä 1,5 dl vesimäärän kera, siivilöi ja kaada lasiin jäiden päälle.

Vihreä voimamehu
(yhdelle tai kahdelle)

4 kourallista tuoretta pinaattia
1–2 omenaa
1 sitruuna, kuorittuna (myös siemenet kannattaa poistaa jos mahdollista)
2 cm pala tuoretta inkivääriä
tuoretta minttua maun mukaan

Mehusta mehulingolla ja kaada lasiin jäiden päälle. Tai sekoita raaka-aineet blenderissä 1,5 dl vesimäärän kera, siivilöi ja kaada lasiin jäiden päälle.

* Mehuprässi saatu testaukseen Philipsiltä

Kommentit (4)
  1. Hei, olisiko mahdollista että kirjoittaisit omasta päiväsyömisestäsi tarkemmin, siis ruoka-ajoista, ruuan määrästä ja siitä mitä milloinkin syöt ja miksi, kuvia annoksista? Olen itse aika hukassa oikean ruokamäärän ja sen suhteen miten paljon mitäkin kannattaisi syödä. Yleensä iltaisin on aina hirveä nälkä sellaisina päivinä, kun olen syönyt “sopivasti”. Sitten kun syön lisää, olosta tulee raskas ja väsynyt, ja muutamassa päivässä myös turvonnut. Syön kuitenkin mielestäni terveellisesti, paljon kasviksia ja hedelmiä, itse tehtyä kotiruokaa, en sokeriherkkuja tms. Ehkä kyse on vain siitä että on tottunut syömään niin isoja annoksia, ja tilanne voisi helpottaa kun hetken jaksaisi vaan sitkuttaa vähemmällä että keho ehtii siihen tottua? Mutta en tiedä ollenkaan mikä olisi sellainen “normaali” määrä ruokaa. Haluaisin kuitenkin syödä kevyesti ja terveellisesti, kuten sinä tunnut tekevän, joten kuvaus omasta päivästäsi ja annoskoosta voisi auttaa. Kiitos ihanista kirjoituksista!

    1. karitatykka
      6.9.2016, 18:37

      Hei Jaana.

      Kiitos viestistäsi. Laitan juttuidean harkintaan. Jotakin syömisistäni ja elämästäni näkee kyllä Snapchatistä.
      On hyvä muistaa, että olemme kaikki yksilöitä ja se mikä sopii minulle ei välttämättä sovi sinulle. Olemme kaikki erilaisia, eri ikäisiä, erilainen geeniperimä, erilaiset haasteet ja tavoitteet, stressitekijät ja aineenvaihduntammekin voi olla hyvin erilainen. Siksi tuntuukin jotenkin väärältä että neuvoisin tarkalleen miten juuri sinun tulisi syödä. Ehkä minun tyylini ei sopisikaan sinulle… Mutta toki jokin sneakpeak minun ruokapäivääni voisi olla hauska ja suuntaa-antava.

      Pääasia olisi oppia kuunteleman kehoa, antaa sille ravintorikasta ruokaa, tiedostaa syömisen syyt (eli syötkö tunteen turruttamiseksi tai saadaksesi jonkin tuntee), hallita stressiä ja syödä oikeaa sekä puhdasta ruokaa. Myös vettä kannattaa nauttia riittävästi, jotta keho saa tarpeeksi nestettä. Myös suoliston hyvinvointi on tärkeää terveyden jokaisesta näkökulmasta katsottuna.

      Älä siis stressaa ruoasta ja syömisestä. Uskalla rohkeasti noudattaa ruokavaliota joka sopii juuri sinulle. Pysähdy kuunntelemaan mitä kehosi kaipaa ja tarvitsee. Onko se ruokaa vai kenties jotakin muuta? Rakasta kehoasi ja anna sille sen arvoista ravintoa. : )

      kiitos että seuraat!
      Iloa ja energistä viikkoa!
      Karita

  2. Hei Karita, innostuin kasvattamaan ohran oraita ja olen jo tehnyt orasmehuakin, mutta voiko sivutuotteena tulevaa viherkuitua käyttää esim leipomisessa ? Kysyy eräs aloittelija

    1. karitatykka
      3.4.2018, 20:11

      Hei Liisa,

      Orasmehu on ihanaa ja tujua kamaa. Oraiden kuituja en itse käytä koskaan, mutten osaa sanoa olisiko siitä haittaakan. En ole ainakaan koskaan kuullut sitä esimerkiksi Eryn yhdistyskumppaneittenikaan suosittelevan… Ainakaan se ei ole liukenevaa kuitua, jota ihmisen elimistö siis ei pysty sulattamaan.

      Iloa,
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *