Digitaalinen detox

Digitaalinen detox on paikallaan melkein kaikille – onko sinulle?

 

digitaalinen detox Karita Tykkä

 

 

Informaatio ja erilaiset ärsykkeet tulvivat verkkokalvoillemme ja aistikeskuksiimme jatkuvalla syötöllä – lähes keskeytyksettä. En tiedä sinusta, mutta minusta olo tuntuu välillä sen myötä ylikuormitetulta. Jatkuva kuormitus ja digistressi ajavat meitä uupumuksen partaalle. Silloin on aika ottaa aikalisä ja ottaa hiukan etäisyyttä erilaisiin ärsykkeisiin – digitaalinen detox, jolloin laitteiden käyttöä tietoisesti rajoitetaan. Kehon puhdistamisen sijaan tällä kertaa puhdistetaan rasittunutta mieltä ja annetaan sille tilaa ja aikaa palautua.

 

 

digitaalinen detox Karita Tykkä

 

 

Joidenkin arvioiden mukaan aikuiset tarkistavat älypuhelimensa jopa noin 200 kertaa päivässä ja lapsilla taitaa pian olla sama tilanne. Itsekin olen PALJON somessa, mutta tietoisesti karsin osan pois aika ajoin ja pidän välillä myös digitaalisen detoxin. En myöskään esimerkiksi katso uutisia, sillä en välttämättä halua että minulle tuputetaan ulkoisesti informaatiota kuinka ajatella tai anna ajatusteni ohjautua ulkoapäin kauhukuvien saattelemana. Merkitykselliset uutiset kuulen kuitenkin aina ja voin sen jälkeen itse valita, haluanko perehtyä siihen lisää. Jatkuva yhteys verkkoon sekä erilaisten uutisten ja päivitysten aktiivinen seuraaminen voivat aiheuttaa väsymystä, ohjata ajatteluamme negatiivisten asioiden pariin ja edesauttaa jopa burnoutin tai masennuksen syntymistä.  Aivan oma vaikutuksensa on sitten vielä sähköisellä ja elektromagneettisella säteilyllä, johon en tällä kertaa mene lainkaan, mutta joka huolestuttaa minua valtavasti.

 

 

digitaalinen detox Karita Tykkä

 

 

Digitaalinen detox– FOMO

 

Moni on koukussa puhelimeen – niin osittain myös minäkin. Osa ilmoittaa pelkäävänsä menettävänsä jotakin… Toisaalta 90 prosenttia päivityksistä ja uutisista eivät ole kovinkaan tärkeitä. Välillä minusta myös tuntuu, että ihmisten on vaikea olla hiljaa ja ilman ärsykkeitä, jotka täyttävät tilan – silloin ei tarvitse kuunnella, mitä sisältä nousee ja mitä tuntemuksia tuntee. Hiljaisuus saattaa pelottaa ja tuntua vieraalta. Hiljaisuudella on todettu olevan paljon hyviä vaikutuksia, jopa aivojen kapasiteettia kasvattava vaikutus. Muunmuassa meditaation ja mindfulnessin harjoittamisen on huomattu lisäävän aivojen harmaata ainetta ja vahvistavan aivojen jo olemassa olevia yhteyksiä. Hiljaisuudessa on tilaisuus kuulla, miten itsellä todella menee. Jos ei kykene olemaan paikallaan ja hiljaisuudessa, on jo pahasti ylikuormitettu ja addiktio jatkuvaan aistien turruttamiseen on todellista. Ylistimulaatio addiktoi aivot ja vie tilaa tärkeämmältä tekemiseltä ja ajatuksilta. Hiljaisuus ja ”tyhjä tila” puolestaan tukevat luovuutta.

 

 

digitaalinen detox Karita Tykkä

 

 

Digitaalinen detox – hyödyt

 

Digipaaston hyödyt ovat moninaiset ja riippuvat käyttäjästä. Se helpottaa yhteen asiaan keskittymistä ja läsnäoloa vähentämällä laitteiden aiheuttamia keskeytyksiä. Oma puhelimeni on aina kirjoittaessani kauempana minusta ja äänettömällä, jotta huomioni ei jatkuvasti suntaudu vilkkuviin valoihin tai erilaisiin piippauksiin. Sähköposteille yritän antaa päivistä tietyn ajan, niin etten jatkuvasti olisi niitä lukemassa – tosin tämä on välillä hankalaa kun maileja tulvii viestiboksiin ja tuntuu helpommalta keventää taakkaa välittömästi. Keskittyessäni yhteen asiaan kerrallaan olen vahvasti läsnä hetkessä ja saan huomattavasti enemmän aikaan– oppimisesta puhumattakaan.

 

 

 

Digitaalinen detox – haaste ja giveaway

Tuntuuko sinusta, että pieni digitaalinen paasto olisi tarpeen? Jos, niin miten itse sitä toteutat ja mitä se sinulle tarkoittaa? Laitetaan hyvä kiertämään – kerro oma vinkkisi digipaastoon tai stimulaation vähentämiseen – palkinnoksi jaan jonkin pienen giveawayn perjantaina. Ilmoitan siis onnekkaan osallistujan nimen täällä blogissa 15.2.2019 perjantaina.

 

 

Ole läsnä, näe ja koe kaikilla aisteilla. Ota hetki ja kuuntele, mitä hilajisuudesta nouseen… : )
Karita

 

 

 

kuva: Emma Ronkainen
kuvauspaikka: Oitbacka gård

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Ketogeeninen ja vegaaninen puna curry

ketogeeninen puna curry Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

 

 

hyvinvointi tyouupumus mieli mindfulness
Kommentit (117)
  1. karitatykka
    11.2.2019, 12:02

    Maarit=> Hei,
    olen miettinyt paljon miten vähentää digitaalista tietotulvaa, oli siten mukavaa fb, insta tms tai ns virallista uutisvirtaa ja minkä mallin annan myös lapsille.
    Kuuntelen uutiset kerran päivässä esim seiskan uutiset ja se riittää. Työmatkat tai junassa/autossa istumiset käytin aiemmin kännykän selaamiseen kun se oli ns omaa aikaa ja selitin itselleni, että sitten en vilkuile viestejä iltaisin. Oli todettava, että huijasin vain itseäni. Eli päätin, että työmatkat yms kännykkä pysyy kiinni ja keskityn vaikka maisemien katseluun. Näin työpäivän jälkeen työasiat nollautuu ja mieli ei pyöritä kotona työ+someasioita vaan olen täysillä taas läsnä. Kun lähden ulos lenkille/kävelylle jätän kännykän kotiin tai laitan sen ainakin äänettömälle.
    FB/Instan jne katson tyyliin ’kun huvittaa’ enkä usko jääväni mistään jälkeen jos katson ne kun minulla on siihen aikaa.

    Kiitos Maarit!
    Upeasti olet oivaltanut kokonaisuuden ja kohdannut rohkeasti myös itsesi ja saanut kiinni… Tuttu tunne myös minulle – selityksiä löytyy moneen.

    Ihanaa, että tiedostat, mikä on sinulle parhaaksi juuri nyt.

    Iloa ja ihanaa viikkoa!
    Karita

  2. karitatykka
    11.2.2019, 12:08

    Mia=>
    Kiitos tärkeän aiheen nostamisesta!
    Itsellä on enemmän ja vähemmän some/ kännykkä kausia. Itselläni toimii parhaiten se, että hyvien yöunien takaamiseksi ei kännykkää klo 20 jälkeen. Inhimillistä, mutta tämä ei ihan aina toteudu, lähinnä viikonloppuisin. Arkisin toimii lähes aina. Mutta koska hyvin nukuttu yö ei ole itselle automaatio, tämä itselle asetettu tavoitetila toimii hyvin. Olen siis pääsääntöisesti klo 21 sängyssä, joskus jo huomattavasti aiemmin.
    Toinen itsellä toimiva keino vähentää varsinkin Facebookin käyttöä on se, että itseäni ärsyttää siellä käyminen Kerran tai kaksi vuodessa vähennän huomattavasti sen avaamisen puhtaasti päättämällä. Saatan venyttää jopa niin, että käyn kerran viikossa katsomassa mitä on ”tapahtunut”. (Kuulostaa sille, että koukussa ollaan…)Aloitan toki sillä, että kun käyn vaikka nyt, seuraavan kerran avaan sivuston vasta illalla, sitten seuraavana iltana ja niin edelleen koko ajan pidentäen välissä olevaa aikaa. Minulla tämä toimii, ja nyt, kun otit asian esiin, päätänpä ryhtyä jälleen tuumasta toimeen. Instsgramia selailen paljon enemmän, joten sen vähentämiseen täytyy myös nyt paneutua. Aloitankin siirtämällä sovelluksen pois aloitusnäytöltä.

    Hyvinvoivia päiviä!

    Kiitos Mia!
    Upeasti olet tutkinut mikä toimii sinulle ja ryhtynyt tuumasta toimeen… Olen samoilla linjoilla FB:kin kanssa – sen usein negatiivinen viba ajaa minua pois sieltä jo luonnostaan. Käyn työmielessä siellä enemmänkin – en juurikaan toisten päivityksiä tai muuta lukemassa. Huomaan, että sopii minulle hyvin.

    Ihanaa, että tarkkailet ja tiedostat, mikä on sinulle parhaaksi juuri nyt.

    Ihanaa viikkoa!
    Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *