Detox-punajuurikeitto

Detox-punajuurikeitto – kehon kevennykseen ja puhdistuksen tukemiseen

detox-punajuurikeitto Karita Tykkä

 

Tuntuuko siltä, että keho kaipaa kevennystä, mutta ajatus kylmistä salaateista ei kiinnosta? Silloin suosittelen kokeilemaan tätä maksan toimintaa tukevaa ja kehoa puhdistavaa ruokaa. Detox-punajuurikeitto lämmittää kehoa ihanasti, se on helppo valmistaa ja maistuu herkulliselta. Keitto on vegaaninen, gluteeniton ja hillitsee tulehduksiakin. Raaka-aineet löytyvät jokaisesta ruokakaupasta ja valmistus on todella helppoa.

 

detox-punajuurikeitto Karita Tykkä

 

Rakastan keittoja ja tämä detox-punajuurikeitto on yksi omista suosikeistani terveyskeittojen kirjossa. Soseutan keiton aina täysin sileäksi ja nautin milloin minkäkin lisukkeen kanssa tai sellaisenaa. Pinaatti tai tilli sopivat myös loistavasti detox-punajuurikeitton päälle – usein laitan myös valmistamaani kookosjogurttia, jonka lempeän hapan maku sopii täydellisesti keiton päälle. Kookosjogurtin reseptin voit kurkata täältä. Jos tykkäät punajuurista, saattaa detox-punajuurikeitto olla juuri sinulle. Kokeile reseptiä, nauti mieleisen lisukkeen kanssa ja nauti!

 

Iloa ja ihanaa sekä energistä viikkoa kaikille!

Karita

 

detox-punajuurikeitto Karita Tykkä

Detox-punajuurikeitto

1–1,5 l vettä
1,5–2 rkl luomukasvisliemijauhetta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyrettä
kaksi punajuurta
yksi porkkana
2 varsisellerin vartta
1 rkl tuoretta timjamia
yksi pieni fenkoli
laakerinlehti
mustapippuria maun mukaan
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl juustokuminaa
1/2–1 tl jauhettua kurkumaa
cayennepippuria maun mukaan
1–2 tl laadukasta suolaa
1–2 rkl kookosöljyä tai gheetä

 

 

Lisää kasvisliemijauhe veteen. Kuori ja pilko raaka-aineet. Lisää sipulit, porkkana ja punajuuri kattilaan, lisää mausteet ja kuumenna kiehuvaksi.
Anna poreilla noin 10 minuuttia ja lisää loput raaka-aineet, rasvaa lukuunottamatta. Jatka kypsennystä noin 10 minuuttia tai kunnes kaikki raaka-aineet ovat kypsiä.
Lisää rasva ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella.
Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa.
Nauti kuumasta keitosta sellaisenaan, ripottele päälle esimerkiksi paahdettuja siemeniä, pinaattia tai lusikoi päälle kookosjogurttia.

P.S. Paistan usein sipulia, sieniä ja lehtikaalia pannulla, maustan muun muuassa tamarilla ja annostelen keiton päälle. Ihanaa!

 

 

 

kuvat: Karita Tykkä / rakkaudella, Karita

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Ramen-sobanuudelikeitto

helppo ja nopea ramen-sobanuudelikeitto

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

kiitos!

treeni-ja-ravinto reseptit kasvisruoka dieetti
Kommentit (5)
  1. Tämä keitto tulee varmasti tehtyä, vesi herätti kielelle jo lukiessa. Keitot on ihan parhaita itse tehtynä ❤️

  2. Hei!

    Kuulostaapas hyvältä! Kiinnostaisi vain tietää tarkemmin näin ravitsemusalan opiskelijana, että mikä ainesosa tässä keitossa ja millä mekanismilla tukee maksan toimintaa? Usein kuulee puhuttavan maksan toimintaa tukevista ruoka-aineista, mutta edelleen hämärän peitossa mikä sen saa aikaiseksi? 🙂

    1. karitatykka
      22.1.2019, 14:03

      Hei Linda,

      Ja kiitos viestistä.
      En ole tämän alan spesialisti, mutta tässä muutamia ajatuksia.
      Mielestäni elimistömme kokonaisvaltaista puhdistusta ja maksaa voi tukea elintavoilla, tunteiden käsittelyllä sekä erilaisilla yrtti- ja rohdosvalmisteilla. Näiden lisäksi maksaa voi tukea suosimalla mahdollisimman tuoretta ja puhdasta ruokaa, joka tarjoaa puhdistusta tukevia ravintoaineita ja joka on myös ruoansulatukselle lempeää. Antioksidanttipitoinen ruoka on yksi maksan toiminnan edellytyksistä, jotta maksa jaksaa hoitaa tehtäväänsä. Antioksidanttien lisäksi punajuuresta löytyy betalaiinia, kuitua, rautaa, kaaliumia, betasyaania ja foolihappoa, jotka auttavat maksaa voimaan hyvin. Lisäksi maksa tarvitsee happea ja sitä voi, liikunnan lisäksi, tarjoilla lisäämällä lautaselle enemmän tumman vihreitä kasviksia ja yrttejä. Ymmärykseni mukaan punajuuren syöminen lisää myös hapensaantia kehossa ja saattaa siten auttaa myös maksaa toimimaan paremmin. Punajuuri saattaa auttaa etenkin rasvamaksan kanssa hajottaen rasvakertymiä. Happamat ja kirpeät maut tukevat myös maksan toimintaa, sillä ne lisäävät sappinesteen eritystä, jolla taas on tärkeä rooli ruoansulatuksessa, jonka vuoksi linkittyvät yhteen.

      Pitäisi kaiketi tutkia asiaa lisää, mutta tämä tällä erää. Keitto on kuitenkin herkullista, terveellistä ja helposti sulavaa – ja tuo kaivattua lämpöä kylmiin pakkaspäiviin. : )

      Iloa ja aurinkoista viikkoa!
      karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *