Karitan pesto
En ole pastaihminen, sillä minulle ne eivät tuo hyvää oloa eikä siinä ole ravinteita joista kaipaisin. Valmistan kuitenkin säännöllisesti pastaruokia elämäni miehilleni, sillä he rakastavat hyviä pastoja. Ostan italialaiset pastat useimmiten Helsingissä Korkeavuorenkadulla sijaitsevasta ihanasta pikkukaupasta nimeltään Eiring. Itselleni teen yleensä “pastan” kasviksista, spiraalikuorjialla ja sen rinnalle kastikkeen, joka toimii molemmille. Yksi sellaisista kastikkeista, joka toimii niin vehnäpastan kuin kesäkurpitsapastankin kanssa, on pesto. En koskaan osta valmista pestoa, sillä siinä olevat rasvat ovat mitä luultavimmin jo härskiintyneet ja ravintoaineet vaurioituneet. Puhumattakaan sitten mausta – tuorepesto on parasta! Tänään jaan Karita pesto -reseptin, joka on ihana ja taipuu moneksi.
Pesto sopii monelle, sillä se on gluteeniton, sokeriton ja jos haluat, myös maidoton ja vegaaninen. Jos haluat valmistaa vegaanisen version voit kurkata myöhemmin jutussa olevan reseptin tai korvata parmesaanin muutamalla lusikallisella ravintohiivaa. Silloin kannattaa laittaa reilummin suolaa, sillä ravintohiiva ei tuo pestoon suolaisuutta. Raikkaat tuoreyrtit tuovat kauniin ja raikkaan vihreän värin ja myös hoitavat kehoa. Korianteri esimerkiksi auttaa kehoa puhdistumaan raskasmetalleista ja basilika muun muassa poistaa tulehduksia kehosta. Yrttejä kannattaa mielestäni käyttää rohkeasti ja reilusti päivittäin.
Voit käyttää tätä pestoa pastoissa, vedellä ohennettuna salaattien kastikkeena, kräkkereiden tai leipien päällä, vihannestikkujen kera tai vaikka kanan kanssa. Tästä on moneksi. Jos et halua käyttää parmesaania, voit kurkata vegaanisen version täältä. En käytä juurikaan maitotuotteita, mutta hyvälaatuiset juustot kuuluvat ruokavaliooni. Rakastan hyviä juustoja. Tämä pesto on kermainen, raikas, ravintorikas ja täynnä makua. Se säilyy jääkaapissa pari päivää ja sen voi hyvin myös pakastaa. Liotan aina pähkinät ja siemenet ennen käyttöä niiden sisältämien antiravinteiden vuoksi. Vinkki: Liota pähkinöitä ja siemeniä (vaikka yön yli) isompi määrä, valuta hyvin ja pakasta – näin sinulla on aina valmiiksi liotettuja pähkinöitä kokkailuja varten.
Nopeaa, helppoa ja maukasta. Ravintorikasta pikaruokaa! Kokeile ja nauti.
Iloa ja herkullista viikkoa!
Karita
Karita pesto
puntti basilikaa
1/2 punttia korianteria
50 g raastettua parmesaanijuustoa
30 g cashewpähkinöitä, mielellään väh. 4 tuntia liotettuna
30 g pinjansiemeniä, mielellään väh. 4 tuntia liotettuna
2 valkosipulinkynttä, pieneksi pilkottuna
1 dl kylmäpuristettua extra virgin oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Sekoita kaikki sauvasekoittimella, nimisilppurissa tai tehosekoittimessa. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan. Nauti italialaisen pastan tai kesäkurpitsapastan kera.
Ylimääräisen peston voi myös pakastaa tai nauttia vaikkapa vihannesten, kanan tai salaatin kanssa.
Pesto on kerrassaan ihanan makuista ja monikäyttöistä! Itse en myöskään oke käyttänyt maitotuotteita noin vuoteen, mutta juustojen käyttöä olen harkinnut (vuohen- ja lampaanmaitojuustoja olen välillä käyttänyt).. Juurikin laadukkaat juustot vaan ovat huippu hyviä! Tämä pestoresepti menee testiin viikonloppuna 🙂
Todella herkullisen ja freesin oloisia nämä jakamasi reseptit! Kauniit Kuvat tietysti myös houkuttelevat kokeilemaan..
Menee nyt asiasta aivan toiseen, mutta oisko sinulla suositella jotain toimivaa meikkivoidetta luonnonkosmetiikkasarjasta? Mikä peittäisi, mutta antaisi kuitenkin luonnollisen lopputuloksen?
Hei Elina.
Kiitos viestistäsi! Ihanaa että seuraat.
Mieheni ja minä ainakin tykästyimme kovin tähän pestoon. Loistava lisäke monelle ruoalle… Toivottavasti tykkäät!
Oma ykkösuosikkini meikkipohjana on Everyday minerals pohjat. Sieltä löytyy kolmelle eri ihotyypille sopivat mineraalipohjat. Ihan huippuja ja käytän tällä hetkellä ainoastaan tuon merkin pohjia. Olen ostanut niitä Ruohonjuuresta ja verkkokaupasta, osoitteesta everydaymineralssuomi.fi. Myös rms -sarja on ihana, mutta se on todella ohut ja voidemainen eikä peitä kovinkaan paljon.
Toivottavasti tämä auttoi.
Iloa jahyvää oloa!
Karita
P.S. Olisi ilo jos kertoisit muillekin blogistani. : )
Uskon, että meilläkin tykätään… Ajattelin kokeilla pestoa viikonlopun gluteenittomassa pizzassa kastikkeena 🙂
Kiitos vinkeistä. Turkuun on juuri avattu Bidellyn myymälä, joten taidan poiketa siellä…
Kerron mielelläni blogistasi muillekin. 🙂
Ihanaa, kiitos!
Muistathan, että peston maku ei ole parhaimmillaan kuumennettuna. Joten jos laitat pitzaan niin laita vasta kun otat sen pois uunista. Silloin rasvat säilyvät vaurioitta ja yrtitkin pysyvät elinvoimaisina. : )
(Kerron tämän myös siksi että mieheni lämmitti sitä seuraavana päivänä pastan kanssa höyryuunissa ja mausta tuli kamala.)
Iloa ja herkullisia hetkiä!
Karita
Hyvä huomio, kiitos! En tiedä, miksi en ajatellut asiaa.. Selväähän tuo, että tuoreiden yrttien maku kärsii kuumennuksessa. Aiemmin pizzan teossa olenkin laittanut uunin vain kastikkeen ja juuston lisännyt vasta loppuvaiheessa sekä varsinaiset täytteet esim. kylmäsavulohen ja rucolan vasta valmiin pizzan päälle 🙂
Laittanen pohjalle kuitenkin tomaattikastikkeen ja lisään täytteiden päälle herkullista pestoa ikään kuin loppusilaukseksi 🙂
Sounds good! 🙂