Paras kesäkurpitsapitsa
Meidän perheessä on tapana nauttia italialaisista jauhoista valmistettua pitsaa jos ei joka viikko niin ainakin joka kuukausi. Sitä varten uunistamme löytyy 300 asteeseen lämpenevä paistokivikin. Minä valmistan taikinan, tomaattikastikkeen ja sitten perheen miehet käärivät hihat ja alkavat töihin. Itse en juurikaan syö vehnää, joten pitsapäivinä valmistan itselleni aina jotakin muuta. Tällä kertaa halusin nauttia pitsasta miesteni kanssa, mutta omalla tyylilläni ja niin syntyi paras kesäkurpitsapitsa. Olin toki aiemminkin tehnyt kesäkurpitsa- ja kukkakaalipitsaa ja laittanut pohjaan muun muassa parmesaania. Nyt halusin tehdä maidottoman ja suolistoystävällisen version, jotta se sopisi mahdollisimman monille ja olisi silti täynnä makua.
Käytin pitsassani raaka-aineita, joista nautin muutenkin. Kesäkurpitsaa, siitakesieniä, yrttejä, tummia luomuoliiveja, avokadoa, lehtikaalia ja kananmunaa. Kokonaisuus oli tuhtia kasvisruokaa parhaimmillaan. Toki voit valita täytteeksi mitä vain. Vaikkapa vuohenjuustoa, kylmäsavulohta tai vaikkapa jättiravunpyrstöjä. Omaan makuuni tämä pitsa oli täyteläinen, täynnä makuja ja nälkä pysyi pitkään loitolla. Kasvisruoan ei siis tarvitse olla ainoastaan papuja, linssejä, tofua ja salaatteja. Tässä hyvä esimerkki siitä. Käytin pohjassa yhden kanamunan, mutta jos haluat tehdä täysin vegaanisen pitsan, voit korvata kananmunan chia-munalla. Se valmistuu näin: Sekoita 1 rkl jauhettuja chiansiemeniä ja 3 rkl vettä. Sekoittele ja anna geeliytyä, kunnes koostumus muistuttaa raakaa kananmunaa. Koostumus ja maku muuttuvat kyllä, mutta voit muokata kokonaisuutta mausteilla ja täytteillä makusi mukaan. Ravintohiiva tuo kokonaisuuteen juustomaista makua.
Maku ei tietenkään muistuta perinteistä vehnäpitsaa, mutta on ihana!
Kokeile ja kerro, millaiset täytteet sinä valitsisit pitsaasi.
Energistä ja herkullista viikkoa!
Iloa,
Karita
Paras kesäkurpitsapitsa
Pohja
1 kesäkurpitsa (noin 6 dl raastettuna ja melko tiiviisti pakattuna)
1 tl hienoa laadukasta suolaa
1 dl mantelijauhoja
1/2 tl kuivattua oreganoa
1 tl sipulijauhetta
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 kananmuna
1–2 rkl ravintohiivaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria maun mukaan
1 rkl psylliumkuitua
Kastike
1/2 avokado
1 pieni punainen paprika
1 rlk ravintohiivaa
2 tl tuoretta timjamia
mustapippuria
suolaa maun mukaan
1 tl vaaleaa misotahnaa (ei välttämätön)
Päälle
150 g siitakesieniä paistettuna ja maustettuna tamarilla
kaksi lehtikaalin oksaa, lehtirunko poistettuna, pilkottuna ja pannulla sienten kanssa paistettuna
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä ja/tai parmesanjuustoa
muutama oliivi
tuoretta basilikaa (ja timjamia jos haluat)
Raasta kesäkurpitsa ja sekoita joukkoon suola. Laita siivilään itkettymään noin 40 minuutiksi. Puristele kaikki mahdollinen neste pois joko käsin tai pähkinämaitopussia tai harsokangasta apuna käyttäen.
Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Paista 10 minuuttia ja valmista sillä välin kastike, lehtikaali ja sienet. Valmista kastike prosessoimalla sen kaikki raaka-aineet tasaiseksi monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Käännä pitsapohja 10 minuutin kuluttua ja paista myös toiselta puolelta noin 5–8 minuuttia.
Levitä paprikakastiketta pohjan päälle ja ripottele täytteet päälle. Nauti.
kuvausalusta: Timberwise
Valmistuuko kastike vain sekoittamalla tavarat keskenään? 🙂 Paprika ilmeisesti vain mahdollisimman pieneksi kuutioksi?
Hei.
Hyvä tarkennus.
Kastike sekoitetaan blenrissä, sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa sileäksi.
Kiitos!
Aurinkoa!
Karita
Okei 🙂 Kiitos 🙂
Tämä menee ehdottomasti pian kokeiluun! Näyttää ja kuulostaa aivan ihanalta 🙂
Kiitos. Kokeile ihmeessä. Ainakin omaan makuuni toimii loistavasti ja täyttää tuhdisti. : )
Iloa ja hyvää oloa!
Karita
[…] ammattikaappi olisi omiaan. Ruoissani on aina jotakin tuoretta vihreätä, niin kuin esimerkiksi kesäkurpitsapitsassa, bataattileivissä tai tomaatti-avokadosalaatissa. Nautin, että minulla on tuoreita yrttejä aina […]