Gluteeniton kuningatarpiirakka
Gluteeniton kuningatarpiirakka – kesän makuja
Rakastan marjoja! Pian tulee taas kesä ja saamme nauttia makeista ja ravintorikkaista ihanuuksista – tuoreena ja suoraan pensaista. Toistaiseksi on tyydyttävä vielä pakastemarjoihin ja esimerkiksi viljeltyihin pensasmustikoihin. Niistä koostui vappuna valmistamani herkullinen ja sokeriton gluteeniton kuningatarpiirakka. Tämä herkku maistui koko perheelle ja hupeni nopeasti lautasilta.
Kevään juhlassa gluteeniton kuningatarpiirakka toi ihanasti kesän maut huulilleni ja vei makumatkalle rentoihin kesäpäiviin. Herkku on luonnollisesti gluteeniton, maidoton, vegaaninen, ilman valkoista sokeria valmistettu, eikä pähkinöitäkään ei tässä kuningatarpiirakassa käytetä – niinpä se sopii monille herkkusuille. Huonoa omaatuntoa ei myöskään tämän nauttimisesta kokea, sillä se sisältää ainoastaan supermarjoja, puhdasta, kuitupitoista ja terveellistä kotimaista kauraa sekä muita luonnon omia ihanuuksia.
Gluteeniton kuningatarpiirakka on hyvää selaisenaan, mutta juhlan kunniaksi kuorrutin sen vielä kookoskermavaahdolla. Tämä ihana marjojen, kauran ja kookoskerman yhdistelmä on esiintynyt resepteissäni aiemminkin… esimerkiksi tässä ihanassa marjapiiraassa. Jos kookoksen maku ei miellytä gluteeniton kuningatarpiirakka maistuu mainiosti ilman kookoskermaakin tai vaikka mieleisesi jäätelön kera nautittuna. Miehelleni gluteeniton kuningatarpiirakka maistuu parhaiten sellaisenaan, ilman mitään lisukkeita, itse taas rakastan kookoskerman ihanaa kermaisuutta marjojen kaverina.
Gluteeniton kuningatarpiirakka on helppo valmistaa ja raaka-aineet löytyvät joka kaupasta. Monesti parhaat reseptit syntyvätkin juuri hetken mielijohteesta ja niistä raaka-aineista joita käsillä sattuu olemaan. Täyte sai ihanan koostumuksen luomuperunatärkkelyksen ansiosta. Perunatärkkelys ruokkii suoliston tervettä bakteerikantaa, joten myös suolistosi rakastaa tätä gluteenitonta piirakkaa. Kuinka ihanaa onkaan nauttia herkullista jälkiruokaa, joka on samaan aikaan myös suoliston terveyden hyväksi. Kohtuus kuitenkin tämänkin herkun kanssa… ; )
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä terveellistä ihanuutta – saatat ihastua!
Iloa ja herkullista viikkoa!
Karita
kuvat: Karita / rakkaudella, Karita
Gluteeniton kuningatarpiirakka
(halkaisijaltaan noin 25 cm vuoka)
pohja:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1,5 dl tattarijauhoa
2 dl kivettömiä tuoreita taateleita
ripaus suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1–2 rkl vettä, riippuen taateleiden mehukkuudesta
1 rkl sulatettua kookosöljyä tai luomuvoita
täyte:
600 g mieleisiäsi pakastemarjoa (itse käytin mustikoita, pensasmustikoita ja vadelmia)
vaahterasiirappia maun mukaan
1/2 tl jauhettua vaniljaa (ei välttämätön)
ripaus suolaa
1 dl vettä, johon sekoitettuna 1,5 rkl perunatärkkelystä
Esilämmitä uuni, kiertoilma 180 asteeseen tai tavallinen noin 200 asteeseen. Valmista pohjataikina sekoittamalla kaikki pohjan raaka-aineet keskenään monitoimikoneessa kunnes saat tasaisen ja muotoiltavan taikinan.
Levitä kookosöljyllä tai luomuvoilla voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Pistele haarukalla reikiä pohjaan ja laita uuniin noin 10 minuutiksi kun valmistat täytteen.
Sulata ja kiehauta pannulla marja ja sitten lisää joukkoon mausteet ja makeutus. Anna porista muutama minuutti ja tarkista maku. Sekoita perunatärkkelys kylmään veteen huolellisesti, lisää marjojen sekaan ja hämmennä huolellisesti, jotta tärkkelys sekoittuu tasaisesti marjoihin.
Ota vuoka uunista ja kaada marjaseos piirakkapohjan päälle. Jatka kypsennystä kunnes piirakan reunat saavat kauniin värin.
Annan jäähtyä hetki ja nauti.
TAI
Anna piirakan jäähtyä kokonaan, valmista kookoskermavaahto, kuorruta ja nauti.
Kookoskermavaahto
2 tölkkiä täysirasvaista luomukookosmaitoa HUOM! Pitää vähintään yön yli jääkaapissa!
1–2 tl juoksevaa vaaleaa hunajaa tai muuta makeuttajaa (esim vaahterasiirappi tai stevia)
ripaus suolaa
Ota tölkit jääkaapista ja käännä ylösalaisin. Avaa ja valuta neste pois kokonaan. Lusikoi paksut rasvaiset kookoskermat kulhoon ja lisää suola ja hunaja ( tai muu makeutus ). Vatkaa vaahdoksi. Laita kylmää odotamaan tai lusikoi jäähtyneen piiraan päälle ja koristele marjoilla.
Lisää herkullisia reseptejä löydät alla olevista postauksista.
Kolmen raaka-aineen pikkuleivät
Pastakastike oliiveilla ja kapriksilla
Gluteeniton omena-banaanileipä
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
Kiitos
Voisikohan marjapiirakan perunatärkkelyksen korvata tapiokatärkkelyksellä?
Aurinkoa Tiina,
Voit! Se sopii oikein hyvin. : )
Iloa,
Karita
Miten saan oikeesti onnistumaan kookoskermavaahdon? Kerran kokeilin ja mulla meni ties kuinka monta kookostölkkiä kun jäi ihan vetiseksi koko ajan. Ja hermo meni.Oli ihan täysirasvaista kookosmaitoa.
Onko perunatärkkelys sama kuin perunajauho?
Moikka Heini.
Ikävä kuulla ettei ole vielä natsannut.
Kyllä, täysirasvainen kookosmaito ja siitä äytetään ainoastaan paksu rasvainen ja kermainen osa. Kookosmaidoissa aon eroja ja jotkut toimivat paremmin kuin toiset… Kookoskerman voi myös vatkata yli, jolloin se muuttuu kokkareiseksi. En osaa oikein enempää auttaa kun siinä ei ole mitään erityiskikkoja. Viileässä olleen kookostölkin kookoskermaosa vatkataan vatkaimella. Ihan perinteisen kermavaahdon kaltaista siitä ei koostumukseltaan tule, sillä sen tekstuuri on täyteläisempi. Kyllä se vielä varmasti onnistuu. : )
Kyllä, perunatärkkelys on sama asia kuin perunajauho.
Toivottavasti vielä onnistut kermavaahdossa – minusta sitä on ihana nauttia monen herkun ja vaikka marjojen kaverina.
Iloa ja ihanaa alkavaa viikonloppua!
Karita