KEVÄINEN LIMETTIPIIRAS – pähkinätön
Keväinen limettipiiras
Raikas, kermainen, helppo ja herkullinen – sellainen on keväinen limettipiiras. Hetki sitten jaoin reseptin pähkinättömään mokkasuklaapiiraaseen, jonka jälkeen sain toiveita pähkinättömistä resepteistä – tässä tulee heti toinen kokeiltavaksi. Olen jakanut sen aiemminkin, mutta siitä on jo pari vuotta, joten se on saattanut mennä ohitsesi. Limettipiiraat ovat kermaisia ja suussa sulavia, eivätkä siis sisällä pähkinöitä tai siemeniä. Avokado tuo kauniin värin ja ihanan koostumuksen kun taas limetti raikastaa ja maustaa herkun. Aavistus raakakaakaota pohjassa tekee pohjasta ihanan, mutta sen voi jättää myös yhtä hyvin poiskin ja lisätä kookoshiutaleiden määrää.
Keväinen limettipiiras on raikas, kevyt ja sopivasti makea. Voit koristella piiraat kookoslastuilla, vaikka limetinkuoriraasteella tai vaikka syötävillä kukilla. Piiraat ovat gluteenittomia, maidottomia, munattomia ja valmistuvat ilman valkoista sokeria. Vegaanisen siitä saat vaihtamalla hunajan esimerkiksi vaahterasiirappiin – loistava tarjottava myös monille vieraille! Eikä erikoislaitteitakaan tarvita. Itse tykkään aina prosessoida raakakakkujen pohjan monitoimikoneessa, mutta voit tehdä sen myös vaikka käsin kulhossa. Käytä siinä tapauksessa pehmeitä ja tuoreita taateleita ja pilko ne hyvin pieniksi ennen sekoitusta. Täytteeseen voit käyttää tehosekoitinta, sauvasekoitinta tai vaikka sähkövatkainta, jos avokadot ovat oikein pehmeitä.
Täytteen pääraaka-aine on ihoa ja kehoa hellivä avokado! Avokadojen tulee olla kypsiä, ei lainkaan ruskeita. Ruskeat, ylikypsät avokadot tekevät mausta tunkkaisen, eikä piiraan raikas maku pääse esiin. Makeutukseen voit käyttää monia makeuttajia. Itse valitsin tällä kertaa hunajan ja kotimaisen koivusokerin, mutta yhtä hyvin voit valita vaikka vegaanisen vaahterasiirapin hunajan tilalle ja/tai jättää koivusokerin kokonaan pois. Limetit kannattaa valita luomuna, jolloin voit raastaa täytteen sekaan kuorta tuomaan makua ja syvyyttä ihanaan täytteeseen. Tehoviljellyistä limeteistä kannattaa puolestaan käyttää vain sisus. Pieni ripaus laadukasta suolaa tuo makuja esiin ja tasapainottaa kokonaisuuden.
Keväinen limettipiiras on helppo valmistaa. Voit tehdä sen pieniin irtopohjaisiin tai silikonisiin vuokiin (halk. noin 12 cm cm) tai yhteen suureempaan (halk. 27 cm) piirakkavuokaan. Koska pähkinöitä tai siemeniä ei käytetä ei tarvita etukäteen tehtyä pähkinöiden liotusta ja voit valmistaa näitä milloin vain hetken mielijohteesta. Hiukan malttia tulee kuitenkin olla, jotta täyte ehtii hiukan tekeytyä – pikku odotus palkitaan kyllä herkullisella makukokemuksella ja tyytyväisellä vatsalla.
Ainakin omassa herkkupöydässäni on helppo ja keväinen limettipiiras vakiopaikalla – pohjan raaka-aineita vaihdellen. Toivottavasti sinäkin kokeilet ja nautit sen raikkaudesta yhtä paljon kuin minäkin.
Herkullista kevätviikkoa ihanat!
Iloa ja valoa,
Karita
Keväinen limettipiiras – pähkinätön, vegaaninen ja gluteeniton
(kolme pientä piirasta)
Pohja:
3,5 dl kookoshiutaleita (Urtekram)
1 dl raakakaakaonibsejä
10–12 medjool-taatelia
2–3 rkl vettä tai sulatettua kookosöljyä
1/2 tl jauhettua vaniljaa
Ripaus laadukasta suolaa
Täyte:
3–4 kypsää avokadoa koosta riippuen (poista kivi)
3 rkl kookosöljyä tai kaakaovoita sulana
3–4 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
2 limetin mehu (jos käytät luomulimettejä, voit myös raastaa hiukan kuorta mukaan)
1/2 dl koivusokeria
Ripaus suolaa
Valmista ensin pohjan taikina prosessoimalla kaikki pohjan raaka-aineet monitoimikoneessa. Lisää vettä taateleiden kosteuden mukaan, eli jos ovat kuivia niin sitten hiukan enemmän – varo kuitenkin laittamasta liikaa vaan aloita yhdestä ruokalusikallisesta ja lisää tarpeen mukaan. Taikinan tulisi tarttua puristettaessa yhteen niin että sitä on helppo muotoilla.
Painele pohjan taikina irtopohjaisiin tai silikonisiin (noin 10 cm) vuokiin ja siirrä pakastimeen.
Tee täyte sekoittamalla kaikki raaka-aineet blenderissä, sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa silkkisen tasaiseksi. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Lusikoi täyte vuokiin pohjien päälle ja laita jähmettymään tunniksi tai pariksi pakastimeen tai jääkaappiin.
Nauti limettipiiras suoraan jääkaapista tai jos olet pakastanut sen, anna sulaa jääkaapissa noin tunnin verran ja nauti.
Limettipiiras säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja sen voi siis myös pakastaa.
Nam!
kuvat: Karita Tykkä / Rakkaudella, Karita
Kaipaatko lisää?
Ei hätää – herkullisia reseptejä, kauneutta ja terveyttä löydät lisää alla olevista postauksista.
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
Kiitos!
Mahtavan kuuloinen ja näköinen piirakka. Sinulta varmaan kysytään usein blendereistä, mutta suositteletko yhä Blendteciä vai onko esim. Vitamix osoittautunut käytössäsi paremmaksi? Itsellä on uuden hankinta edessä ja mietin lähinnä näiden kahden välillä. Herkullisten raakaleipomusten lisäksi olisi tarkoitus tehdä vauvallekin ruokaa laitteella. Onko sinulla blenderin lisäksi sauvasekoitin käytössä esim. lämpimien sosekeittojen tekemisessä? Mietin senkin hankkimista ja sitä, että onko kummallakin laiteella paikkansa ja omat käyttötarkoituksensa sitten kuitenkin. Ihanaa kevättä!
Moikka,
Kiitos. Minulla on molemmat. Molemmissa on omat hyvät puolensa. Vitamix on todella hyvä ja pystyy mihin vaan, mutta kaunokainen se ei ole. Blendtec on kaunis ja huippu blenderi, jotak itse käytän tälä hetkellä koko ajan. Olen myös hankkinut kannuun twister-jar kannun, joka on loisto kun tekee jämäköitä tahnoja tai esim pähkinävoita.
Mutta vastauksena kysymykseesi, molemmat loistavia ja kumman tahansa valitset toimii homma varmasti. Maku asia. : )
Iloa ja aurinkoa!
Karita
Tein tätä vappuna ja oli mielettömän hyvää. Kookossokeri oli loppu,joten makeutusta en lisännyt lainkaan. Samoin kaupasta en löytänyt luomulimeä, joten tein sitruunasta. Ehdottomasti jatkoon:)
Ihanaa Veera!
Kiva, että tykkäsit – itsekin tykkään kovasti tästä kakusta. Se on niin kepeä ja raikas, mutta kuitenkin makea. : )
Iloa ja aurinkoa,
Karita