AVANTOUINTI – vielä ehtii!

Avantouinti – rakastan!

avantouinti

avantouinti

 

Avantouinti – mistä kaikki alkoi

Melkein jokainen aamuni alkaa avannosta, joka myös näkyy Instagramin stories -videoissa. Minua on useita kertoja pyydetty kirjoittamaan avantouinnista, kuinka aloitin ja miksi sitä harrastan. Nyt toive toteutuu – tämän päivän aiheena on avantouinti. Innostuin avannosta reilu kaksi vuotta sitten, kokeilin ja jäin heti positiivisesti koukkuun. Uin kotona terassilla olevassa altaassamme kesällä päivittäin ja jatkoin viimeiseen asti, kunnes allas jouduttiin tyhjentämään lumen ja jään edestä. Olin siis tottunut käymään aamuisin kylmässä altaasssa ja seuraavana aamuna altaan tyhjennyksen jälkeen mietin mitä nyt teen… Muistin melko lähellä olevan avantouintipaikan, hyppäsin autoon, ajoin paikalle ja hyppäsin veteen. Siitä se sitten lähti eikä paluuta ollut. Kotonakin ranta on lähellä, mutta aloittaessani koin turvallisemmaksi mennä uimaan kylmään veteen paikasta, joka oli tarkoitettu talviuintiin, jossa oli lämpimät portaat ja lämmitetty pukukoppikin. Tosin talviuintiseuran Pulahtajien jäsenyyden ja pukukoppin avaimen hommasin vasta reilun kuukauden uintien jälkeen – sitä ennen vaihdoin simmarit laiturilla olevassa tuulisuojassa. : )

 

avantouinti

avantouinti

 

Avantouinti – saunalla vai ilman?

Jo minulta kysytään – ilman. Avantouinnin yhteydessä saunassa kävijöitä ja ei-kävijöitä on varmasti yhtä paljon. Useimmiten saunovat avantouimarit käyvät avannossa useamman kerran ja ehkä kerran tai pari viikossa. Ilman saunaa käytäessä käydään uimassa yleensä vain kerran, mutta saatetaan käydä useita kertoja viikossa. Tosin molempia tyylejä ja erilaisia tapoja on yhtä paljon kuin on kävijöitäkin. Itse en ole koskaan käynyt avannossa saunasta tai mennyt avannon jälkeen saunaan – se ei ole tuntunut omalta jutulta. Haluan nimenomaan käydä uimassa ilman saunaa ja nautin avannosta juuri näin, pelkistetysti ja yksin. Ehkä jokin erityinen, irti arjesta tapahtuva avantokeikka voisi olla kiva kruunata saunalla, mutta kokemus olisi silloin erilainen… Arjen aamuina ei saunaan ehdi tai halua joka päivä mennä. Käyn uimassa kerran ja viivyn siellä sen aikaa kun se milloinkin hyvältä tuntuu. Uinnin jälkeen puen päälleni lämmitetyssä kopissa ja nautin kuumaa juomaa, yleensä matcha lattea, jonka otan termoskannussa kotoa mukaani. Lämmin juoma tuntuu ihanalta avannon jälkeen, etenkin tuulisella säällä ja kovilla pakkasilla. Se, miten usein, saunalla vai ilman tai mitä ennen ja jälkeen touhuaa, on jokaisen oma asia ja kehoitankin kuuntelemaan, mikä tuntuu itsestä parhaalta – ei menemään kenenkään toisen mallin mukaan.

 

avantouinti

avantouinti

 

Avantouinti – hyödyt

Suurin osa avantouimareista kokee kylmänsietokyvyn parantuneen avantouinnin myötä. Muita havaittuja terveysvaikutuksia ovat flunssien, särkyjen ja kolotusten vähentyminen sekä lihaksien nopeampi palautuminen. Itselläni avantouinti ei oikeastaan tavoittele mitään edellämainituista. Toki kaikki mahdolliset hyödyt ovat tervetulleita ja osan olen havainnutkin, mutta minulle avantouinnilla on toinenkin, ehkä jopa suurempi merkitys. Minulle se on tapa hiljentyä, maadoittua ja tasapainottaa kehoani kiireisessä arjessa. Menen uimaan yksin (poikkeuksena on 7 -vuotias poikani, joka joskus tulee mukaani rannalta katselemaan), sillä minulle avantouinnin taika on juuri yksinolossa itseni ja luonnon kanssa, hiljaisuudessa, läsnäolossa ja kehon viestien kuuntelussa. Kiire ja stressi jäävät – meressä kaikki unohtuu hetkeksi. Tapanani on myös aina lopuksi katsoa merelle ja joko sanoa hiljaa ääneen tai mielessä ”kiitos”.

 

avantouinti

 

Avantouinti – haitat

Entä voiko avantouinnista olla haittaa? Perusterveellä ei kaiketi esteitä avantouintiin ole, mutta itse katsoin tarpeelliseksi pitää siitä taukoa viime vuonna… Olin stressaantunut, kiireinen, aamut käynnistyivät rasvakahvilla, treenillä ja avannolla. Sain avannosta huippufiiliksen ja taas mentiin. Niin meninkin, kuin aropupu, kunnes huomasin että nyt menee liian lujaa ja että keho käy ylikierroksilla. Päätin tuolta seisomalta jättää kahvin ja avannon hetkeksi kokonaan. En mennyt avantoon reiluun viikkoon ja kahvia en ole säännöllisesti sen jälkeen, eli kohta puoleentoista vuoteen enää juonut, satunnaisia kahvikupposia lukuun ottamatta. Huomasin että ”keinotekoinen” kehon stimulointi kahvilla, treenillä ja avantouinnilla stressin päälle olivat liikaa ja valheellinen energinen fiilis alkoi ajan kuluessa tekemään tepposiaan. Kehoa kannattaa kuunnella herkällä korvalla ja reagoida heti sen viesteihin. Vaikka jokin on terveellistä ja terveyttä edistävää, voi joskus elämäntilanne ja koko konaisuus kääntää vaikutuksen toiseksi.

 

avantouinti

 

Avantouinti – vinkit

 

1. Kuuntele kehoasi!

Avantouinnissa on tärkeintä on tehdä niinkuin SINUSTA hyvältä tuntuu. Ajatuksena ei ole saada vilunväreitä tuntikausiksi, vaan nautinnollinen ja hyvä olo. Älä siis vertaile itseäsi muihin tai koe paineita siitä, miten joku muu toimii.  Ensimmäistä kertaa mentäessä avantoon on hyvä vain kastautua ja pyrkiä rentouttumaan hengittämällä rauhallisesti muutaman kerran. Etsi oma tapasi ajan kanssa ja kaikessa rauhassa – tapa, joka on sinulle oikea!

2. Tunne rajasi

Avantouinti rentouttaa ja tekee hyvää, mutta sitä tulee harjoittaa itselle soppivalla tavalla ja muistaa ettei se sovi kaikille. Kuumeisena ei avantoon kannata mennä koskaan! Väkisin ei sinne myöskään pidä mennä ja jos esimerkiksi kärsit sydänvaivoista, on aihetta ensin neuvotella lääkärin kanssa eikä koskaan mennä yksin. Jos avantouinti ei tunnu hyvältä, ei se välttämättä ole juuri sinulle – muista yksilöllisyys tässäkin lajissa.

Avantouinti ei ole myöskään kilpailulaji, tai voi se olla kyllä sitäkin valvotuissa kisoissa… : ) Itseään tai toista ei ole normaalitilanteessa syytä yllyttää ja haastaa äärisuorituksiin. Itse käyn avannolla yksin, mutta jos olet vanhempi tai tunnet epävarmuutta tai pelkäät mennä avantoon yksin, ota aina joku ”vahdiksi” mukaan. Jos jotakin sattuu, on apu lähellä.

3. Varusteet

Avantouinti ei ole välineurheilua, mutta muutama varuste voi olla hyvä napata mukaan. Aloitetaan uimapuvusta, joka on useasti tarpeen julkisilla paikoilla. Mieleinen uimapuku lisää harrastusmukavuutta – ainakin tällaisen esteetikon mieltä. : ) Itse käytän myös avantouintitossuja, jotka suojelevat jalkoja kiviltä, jäältä, luikastumisilta ja kylmältä. Käytän myös avantouintihansikkaita, koska kärsin valkosormisuudesta. Hanskat käsissä on myös mukavampi nousta avannosta. Moni ui kuitenkin ilman hansikkaita. Hattu on tärkeä, sillä lämpö haihtuu pään kautta. Itse en kastele päätä avannossa, enkä suosittele koskaan kenenkään hyppäävän avantoon! Jos käyt saunassa niin laudeliina/pefletti on syytä napata mukaan. Uinnin jälkeen on viisasta pukeutua lämpimästi ja kuivata mahdollisesti märät hiukset. Itselläni on aina mukana termarillinen kuumaa juomaa – yleensä matcha lattea, jossa siis mukana rasvojakin. Tarpeen voi olla myös pieni syötävä, etenkin jos on saunonut… Tätä juttua varten tehdyllä kuvauskerralla Uunisaaressa nautimme Emman kanssa isot lautaselliset kalakeittoa kuvausten ja uinnin jälkeen. Syön todella harvoin perinteistä kalakeittoa, mutta voi pojat että tällä kertaa keitto maistui hyvältä!

4. Siisti pukukoppi

Talviuintiseurat toimivat talkoohengellä ja myös koppien siisteys on kävijöiden vastuulla. Itse olen alusta saakka ollut jäsenenä Espoonlahden Talviuimarit Pulahdusessa ja meilläkin kaikki vastaavat kopin siisteydestä lakaisten lattiat hiekasta ja pitäen muutenkin kopit siistinä – se on kaikkien etu ja puhtaat pukeutumistilat tekevät hommasta huomattavasti mukavampaa. Jos taas vierailet jonkun toisen mukana, kehoitan sinuakin ottamaan siisteyden huomioon. Meillä Espoossa ei ole saatavilla löylyjä, mutta paikka on muuten ihana, turvallinen ja rauhoittava. Merimaisema on todella kaunis, suorastaan maaginen – ihailen sitä edelleen joka kerta! Myös laiturin lämmitetyt metalliportaat ovat iso plussa!

5. Muista juoda

Avantoreissuun kannattaa aina varustautua juomalla. Etenkin saunoessa, keho haihduttaa paljon nesteitä.  Joissakin paikoissa kuten Uunisaaressa on kahvila vieressä, mutta useimmiten avantojen äärellä ei juomamahdollisuutta ole. Siksi kannattaakin aina ottaa mukaan jokin juoma mukaan. Itselläni se on aina jokin lämmin juoma, joka maistuu ihanalta jääkylmässä vedessä vietetyn uinnin jälkeen.

 

 

Ehkä tärkeimpänä vinkkinä – nauti!
Ota aikaa, älä kiirehdi, tee niin kuin hyvältä tuntuu ja ole läsnä. Avantouinnista saa niin paljon enemmän irti kun jättää kiireet kotiin ja ottaa vastaan kaiken ihanan, mitä ympäristö tarjoaa nauttien kaikilla aisteilla.

 

avantouinti

avantouinti

avantouinti

 

Yleensä käyn itse mahdollisimman lähellä kotia uimassa. Niin kauan kun jäätilanne sen sallii, käyn useimmiten uimassa kotilaiturista ja sen jäädyttyä, siirryn Soukkaan uintiseurani Pulahtajien uintipaikalle. Siellä uinti tuntuu kotoisalta ja turvalliselta – turvallisemmalta kuin virtaavassa kavavassa, jossa kotilaiturini sijaitsee. Kopissa tapaa usein myös kansauimareita, viisaita ja ihania naisia, joilta voi oppia paljon. Tämä blogin kuvausreissun teimme Uunisaareen, jonne matka ponttoonilaituria pitkin oli ihana kokemus. Ilokseni sain käyttää Uunisaaren talviuintiseuran pukukoppia, jossa kohtasin mukavia seuran jäseniä sekä seuran puheenjohtaja Sirkan sekä sihteeri Sonjan. Piipahdimme Emman kanssa jopa kuvissa näkyvän Uunisaaren kauniin saunankin puolella, joka oli kaunis ja suorastaan kutsuu lauteilleen. Kruununa oli kuvaussetin päätteeksi rauhallinen lounas ravintolan puolella. Kiitos Uunisaaren talviuintiseuralle mahdollisuudesta vierailuun – oli ilo. : )

 

 

avantouinti

 

Paljon jäi varmasti avantoiuinnnista sanomatta, joten kysy ihmeessä jos jokin asia jäi askarruttamaan.
Kiehtooko avantokokemus sinua tai harrastatko jo sitä? Olen joskus saanut pyynnön lukijareissusta avannolle, kiinnostaisiko avantoreissu pk-seudulla sinua? Jos, niin katsotaan josko sellaisen voisi järjestää… : )

 

Iloa ja ihanaa Pääsiäistä!
Nauti, naura ja rentoudu Pääsiäisen ihanassa tunnelmassa – suklaaherkkuja unohtamatta!

<3 Karita

 

kuvat: Emma Ronkainen
pellava-aamutakki: KIVIkivi
uima-asut: Röhnisch / Blue Sportswear
pipot: Barts

 

Herkullisia reseptejä, kauneutta ja terveyttä löydät lisää alla olevista postauksista.

 

 Puhdistava punajuurikeitto

puhdistava punajuurikeitto

Kookoschiapuuro

chiapuuro

Täytetty uunibataatti

superriisilla täytetty uunibataatti

 

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kiitos

treeni-ja-ravinto palautuminen elamantapa
Kommentit (19)
  1. Kiitos tästä jutusta! Kyllä kiehtoo!
    Ihanaa katsoa ja lukea avantouinnista. Olen vuosia haaveillut kokeilevani, varsinkin kun uintipaikka on 10 min. kävelymatkan päässä kotoa. Yksi neuvoista aloittelijoille on, että aloittaisi alkusyksyllä, jolloin se olisi helpompaa, kuin pulahtaa keskellä talvea kokemattomana. Varsinkin täällä Savossa, jossa talvi on pitkä, kylmä, pimeä ja erittäin runsasluminen.
    Mutta otsikossasi sanotaan, että vielä ehtii… 🙂 Luulen, että itse kaipaisin saunan, ainakin mahdollisuuden siihen, jos siltä tuntuu.

    1. karitatykka
      1.4.2018, 12:22

      Kokeile ihmeessä Laura jos avanto kutsuu. Ota aikaa, mene jonkun kanssa ja fiilistele miten haluat toimia. Pakko se ei ole.

      Iloa ja ihanaa pääsiäistä!
      Karita

  2. vuosi sitten syksyllä aloitin ja aivan ihana harrastus <3 minulla sauna-avanto-sauna n 1h30min 🙂

    1. karitatykka
      1.4.2018, 12:23

      Oi, mikä ihana setti!

      Ottaa aikaa, mutta on avarmasti ihanaa…

      Iloa!
      karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *