SINÄ KYSYIT, MINÄ VASTAAN

Sinä kysyit, minä vastaan – Q & A –Karita

 

sina kysyit mina vastaan

Kiitos kysymyksistä ja siitä että olet siellä ruudun toisella puolella jakamassa elämäni! Kysymyksiä tuli ihanasti ja vastaan nyt osaan niistä. Jo etukäteen pahoittelen kirjoitusvirheistä, joita tässä tulee olemaan ja paljon, sillä yritän nopeasti vastailla mahdollisimman monelle ja sormet eivät tahdo pysyä ajatuksen mukana… : ) Joten – olen pahoillani. Mutta siirrytään heti asiaan – sinä kysyit, minä vastaan…

 

Mistä ammennat ideat erilaisiin resepteihin ja joudutko kokeilun ja erehdyksen kautta testailemaan parasta loputulosta? Ideat ja inspiraatio tulevat kaikkialta. Luonnosta, raaka-aineista, ruokahimoistani, tavoitteista joita haluat saavuttaa, maailmalta, ravintoloista, ruokakirjoista ja niin edelleen. Aika hyvin tietä jo mikä tulee toimimaan, mutta kyllä hutejakin tulee. Joskus luovutan samantien todeten ettei toimi, toisinaan taas yritän uudestaan, uudestaan ja uudestaan…

Teetkö lähes aina ateriat itse vai käytätkö kaupasta mitään valmisvaihtoehtoja? Teen, en käytä valmisvaihtoehtoja. Joskus poikkeuksena poika toivoo kalapuikkoja ja ostan niitä, mutta muuten einekset eivät kuulu keittiööni. Ravintolasta kyllä tulee haettua ja siellä ruokailtua melko usein… Etenkin viikonloppuisin kun haluaa vaan olla ja nauttia. : )

Minä olen kiinnostunut superfoodeista ja lisäravinteista, mukaan lukien vitamiinit ja mineraalit. Superfoodeista käytän meidän omia SuperLemonin superfoodeja ja uutteita tarpeen mukaan. En käytä mitään superfoodia säännöllisesti, vaan syklitän aina välillä ja pidän myös taukoja kaikesta. Ainoa poikkeus on meidän Skin Collagen, jota käytän päivittäin ja josta en pidä taukoja.

Millaisia valintoja tehdä joka päiväisen jaksamisen ja terveyden, mutta myös erityisesti ihon ja suoliston hyvinvoinnin kannalta? Uskon että kehon herkeämätön kuuntelu auttaa tekemän oikeanlaisia valintoja niin energian kuin terveellisen elämän puolesta. Kehoaan tulee ensin oppia kuitenki kuuntelemaan – sen olen itse oppinut parhaiten henkisen työn ja meditaaation avulla.  Suolisto ja kokonaisvaltainen hyvinvointi molemmat rakastavat stressittömyyttä, joten se on asia johon kiinnitän itse huomiota päivittäin. Myös liiallinen tai liian kovaa tapahtuva treenaaminen aiheuttaa stressiä… Iho taas rakastaa ravintorikasta ruokaa, myrkyttömyytta, raitista ilmaa, rakkautta ja SOKERITTOMUUTTA. Sokeri tutkitusti nopeuttaa solujen hapettumisreaktiota eli ikääntymistä – siksikin valkoinen sokeri kannattaa jättää vähemmälle.

Millaisia tuotteita valita, mitkä merkit vastaavat ”lupaustaan” ja millaisella annoksella kannattaa aloittaa. Hieman sellaista ”lisäravinnekarttaa” mietin tiedostaen toki niiden vain tukevan muuten terveellistä elämäntapaa. Melkein kaikilla lisäravinnetuotemerkeillä on sekä hyviä että heikompia tuotteita, siksi vain htä merkkiä ei nyt tule. Evoutionin tuotteisiin luotan 100 % sekä omiin SuperLemonin sekä Skin Collagenin tuotteisiin. Lisäravinteide puolell Biomed, Puhdas +, Solgar, Terranova ja Life extension ovat yleisesti hyviä. Myös ulkomailta löytyy hyviä vaihtoehtoja. Tuotteita kannattaa nauttia tarpeeseen ei turhaan, jotta maksa ja munuaiset eivät rasitu turhaan. Annostus myös tarpeen mukaan – suureen vajeeseen voi tilapäisesti ottaa isompaa annosta ja sitten pienentää. Aloitus riippuen tuotteesta voi ola hyvä aloittaa pienemmällä ja katsoa tuleeko oireita. 

 

Sinä kysyit, minä vastaan – Q & A –Karita

 

Meditaatio, jooga – kauanko harrastanut, miten aloittanut, opiskellut…? Joogaa olen harrastanut enemmän ja vähemmän varmaankin yli viisitoista vuotta, mutta viimeiset viisi vuotta vain kotona satunnaisesti itsenäisesti harrastellen.  Aloitin joogan aikoinaan kirjoista asanoita mukaillen ja sitten tunneille mennen. Raskaampi kuumassa tapahtuva jooga oli aikanaan kovin mieluista minulla, nyt ehkä yin jooga- tyyppinen harjoittelu kiehtoo enemmän. Jossain vaiheessa ajattelin jopa koulutautua joogaohjaajaksi…  Meditaatio on kuulunut elämääni ehkä noin 5 vuotta, mutta säännöllisesti noin kaksi vuotta. Olen aloittanut ihan vain itsekseen. Joskus käytän ohjattuja meditaatiota, (olen itseki nniitä ohjannut), musiikki, mala-korua, liikettä tai kohdetta meditaation tukena. Nykyisin meditoin noin 10-20 minuutttiin kaksi kertaa päivässä.

 

Miten matkani liikkumisen kanssa on mennyt nuoruudesta tähän päivään? Olen liikkunut aina, joskus jopa liikaakin. Nuoresta pitäen on liikunta kuulunut koko perheen elämään ja siskoni on kilpaillutkin suomenmestaruus tasolla kartingissa ja maastohiihdossa. Itse en ole koskaan tykännyt kilpilusta, eikä minulla ole kilpailuviettiä… Kävin urheilulukion, ureheilupainotteisella puolelle. Lajeina minulla on ollut kaikkea mahdollista – tärkeimpinä ehkä nuoruuden tanhu, karate, kuntosali, jooga, pilates ja lenkkeily. Myös melonta oli kovin mieluista nuorempana.

 

Perhe, miten olet tavannut miehesi? Mitä harrastatte yhdessä pariskuntana? Olen tavannut mieheni 20 vuotta sitten työn merkeissä. sen jälkeen meillä oli yhteinen yritys kolmannen osapuolen kanssa ja vasta sen jälkeen aloimme seurustelemaan. Yhdessä olemme olleet nyt noin 15 vuotta. Olemme monessahyvin samanlaisia, mutta monessa myös toistemme vastakohtia. : ) Rakastamme kotiamme ja talon laitto onkin yksi harrastus. Nautime ja harrastamme myös hyvää ruokaa, viinejä ja urheilua. Yhdessä emme juurikaan treenaa, mutta koko perheen voimin käymme sienimetsällä, kävelyillä ja joskus myös pyöräreissuilla. Matkailuon meidän yhteinen intohimo  valitettavasti viime vuosina olemme päässeet matkustamaan tavallista harvemmin, jopa todella harvoin…

 

Suhteesi maitotuotteisiin ja miksi? Mitä käytät tilalla?  En käytä pastoroituja maitotuotteita enkä juo maitoa. Raakamaitoa saan joskus maalta sukulaisiltani ja sitä kyllä joskus käytän, tyyliin muutama kerran vuodessa… Rakastan hyviä juustoja ja syön laadkkaita juustoja aika ajoin. Pieniltä tiloista tulevat sveitsiläiset, Ranskalaiset ja Italialaiset juustot ovat parasta. Raakamaitojuustot miellyytävät eniten. Olen tilannut juustoja myös suoraan ulkomailta. Ihana pariskunta Kim ja Eve tuovat myös mahtavia Sveitsiläisiä raakamaitojuustoja Cheese N Love-yrityksen nimissä. Niitä tilaan ja ostan myös. Tilalla käytän eniten kookosmaitoa tai satunnaisesti kauramaitoa.

 

Normi päivän ruokailusi? Vinkit puhtaaseen ruokaa ja arkeen… Oi, normi päivää ei kai ole, sillä se vaihtelee aina vuodenajan rasitustason, toimenkuvan, työpaikan ja fiiliksen mukaan. : ) Talvisin en nauti joka päivä smoothieita, sillä viileät eivät kutsu talvella. Syön paljon lämpimiä juureksia, erilaisia tahnoja ja muutenkin palkokasveja, kananmunia, rutkasti vihreitä, marjoja, hedelmiäkin jonki verran, rasvaa(avokadoja, kookosta, siemeniä…), jonkin veran kalaa ja juustoja.

Mitä lisäravinteita käytät? tällä hetkellä käytän D-, B12-,K2 ja B-complex -vitamiineja, omega 3 -valmistetta, sinkkiä, kurkumaa, Q 10, satunnaisesti seleeniä ja glutamiinia. Ja probiootteja.

Kimmoisaan ja sileän ihon salaisuus? Silmäympärysihon hoito? Kokonaisuus; riittävästi lepoa, happea, ravintorikasta ruokaa, hellävaraista hoitoa, laadukkaat ja omalle ihotyypille sopivat tuotteet, Skin Collagen ja ammattilaisen säännölliset hoitolahoidot. Käytän luonnonkosmettiikkaa ja luonnonkostemetiikan hoitotuotteita ja hoitoja. Käyn Natural goods companylla hoidoissa ja pääosin Esse sarjan tuotteita. Silmäympäryksien kanssa tulee olla tarkkana, iho on ohut, joten sitä kannattaa käsitellä hellävaroen, oikeat tuotteet juuri omalle ihotyypille ja silmämeikinpuhdistuksessa ei kannata hinkata liian kovaa…

 

Lempiruoka, jota voisin syödä vaikka joka päivä? (suklaata ei saa sanoa) Minulle tulee aika ajoin jokin raaka-aine, johon hulaannun ja jota voisin syödä koko ajan. Joskus se on kurpitsa tai bataatti, toisinaan kikhernepasta, hummus, sushi, intialainen ruoka jne… Tällä hetkellä ehkä libanolilainen keittiö olisi sellaista ruokaa, jota söisin vaikka joka päivä – tabboulehit (kvinoaan tehtynä), hummus, falafelit, babaganoush… Nam!

 

Resepti suklaaseen? Tässä yksi erinomainen resepti. Voit jättää myös täytteen pois, jos et halua valmkistaa täytesuklaata. Suklaaresepti.

 

Vinkit reilu 40-v ihonhoitoon ja energian lisäämiseen. Itse 41-vuotiaana ymmärrän hyvin, että iho muuttuu kaiken aikaa ja vaatii erilaista hoitoa sekä tuotteita voidakseen hyvin. Oma ykköstuote on ehdottomasti Skin Collagen, jota nautin joka aamu tyhjään  vatsaa veteen sekoitettuna 2 tl. Se ohittaa ruoansulatuksen ja pääsee heti verenkierron kautta stimuloimaan fibroblastit tuottamaan ihon kollageenia. Toinen juttu on löytää omalle iholleen sopivat tuotteet – se, mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi sinulle. Vaikka jokin seerumi keräisi huikeat arvostelut ja ylistyksen, ei se välttämättä ole oikea valinta juuri sinulle. Riittävä uni on huipputärkeä, samoin veden juonti sekä värikäs ja antioksidanttipitoinen ravinto ovat tärkeitä. Myös rasvoja kannattaa nauttia riittävästi. Valkoinen sokeri nopeuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista, joten sen nauttimista kannattaa vähentää.

 

 

Sinä kysyit, minä vastaan – Q & A –Karita

 

 

Avantouinti ja mistä lähdin liikeelle? Miten keho tottuu kylmyteen? Avantouinti lähti aikoinaan liikkeelle siitä, kun ulkouima-altaassa lopetimme veden lämmittämisen loppukesästä. Jatkoin aamu-uintejani ja vesi kylmeni ja kylmeni… Tyhjensimme altaan vasta kun säätiedoitus lupasi lunta ja seuraavana aamuna katselin tyhjää allasta ja totesin että nyt pitää mennä jonnekin toisaalle. Niinpä siirryin mereen ja avantoon uimaan… : ) Keho tottuu kyllä kylmyyteen, niin kuin se adaptoituu kuumaankin ja muihin olosuhteisiin. Se vaatii kuitenki säännöllistä altistusta. Itse käyn avannossa malkein päivittäin – ilman saunaa tai lämmintä suihkua ennen tai jälkeen.  Haluan muistuttaa ettei avanto ole kaikkien juttu, eikä tarvitse ollakkaan. Tässäkin asiassa yksilöllisyyttä kannattaa arvostaa ja kuunnella sitä mikä vetää itseään puoleensa. : )

 

Tuotteet raikkaaseen, hyvinvoivaan, kirkkaaseen ihoon ja lisää energiaa. Toimiva ja terve suolisto! Sen lisäksi ravinto on varmasti tärkeimmistä molemmissa tapauksissa, sen lisäksi happi, verenkierron aktivointi liikunnalla, myönteisyys, rakkaus, ystävät ja laadukkaat hoitotuotteet ovat olennaisessa roolissa. Myös ihonhoito ja muut rutiinit tekevät meille hyvää – keho rakastaa rutiineja. Voikin miettiä, millaiset rutiinit vievät itseään kohti omaa tavoitetta.

 

Meditointi ja sen tuomat hyödyt sekä miten itse meditoin. Meditoinnista juttelen tulevan maanantain postauksessa lisää. Meditointi on aikaa tutustua itseensä, tauko ajttelusta, hetki itsensä kanssa ja sisintä kuunnellen. Se on tasapainotusta kaikelle härdellille ja infotulvalle sekä ärsykkeille ympärilläni. Meditoin aamuin illoin 10-20 minuuttia kerrallaan. Lisäksi “keskustelen” itseni kanssa pienen hetken joka aamu ennen sängystä nousemista. Meditoin useimmiten makuullani tai istuen, joskus lenkki tai suklaavalmistus toimii liikemeditaationa.

Pidätkö myöhemmin myös muita Nurmeksen Bomban kaltaista retriittejä ja jos pidät niin missä päin suomea? Mietin vain että jos en nyt pääse tulemaan niin onko myöhemminkin mahdollisuus osallistua täällä jossain pohjoisemmassa osassa suomea? Kolilla on ainakin luvassa samanmoinen retsiirri marraskuussa– taisi olla 2-4.11. : ) Toiselle kyseliälle pk-seudulta kerrottakoon, että voi olla että järjestän jossain vaiheessa myös city-retriitin täällä pk-seudulla. : )

Värjäätkö kulmiasi vai käytätkö pelkästään kulmakynää? Miten usein ja millä peset hiuksiasi? Entä oletko löytänyt oikeasti toimivan hoito-aineen luonnonkosmetiikasta? Myös hiuksesi ovat kauniit ja hyväkuntoisen näköiset. Miten hemmottelet niitä kampaajalla? Värjäätkö hiuksiasi vai onko väri omasi? En värjää kulmiani, käytän Boho-merkkistä kulmakynää. Hiustenpesu riippuu töistä, jos mahdollista pesen hiukseni kerran tai kaksi viikossa. Käytän tällä hetkellä Whamisan ja Rahuan tuotteita. Rahuan hiusnaamio on IHANA – käytän sitä hoitoaineena ilman vaikutusaikaa. Myös Whamisan shampoo ja hoitsikka ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoiset – olen rakastunut niihin. Käyn kampaajalla kun tarve vaatii – minulla on muutama teippijatko tuomassa lisää volyymia tukkaan ja värjään hiuksia säännöllisen epäsäännöllisesti pehmoväreillä. Haluaisin siirtyä myös sävyssä luonnonmukaisiin väreihin, se onkin seuraava projektini seuraavan kampaamokeikan (joka on sovittu kahden viikon päähän) jälkeen. : ) Väri on pieni syvennys omaani, olen siis luonnostanikin tmma.

 

Mitkä ovat suosikkejasi superfoodien ja lisäravinteiden puolelta, tai mitkä ovat päivittäisessä käytössäsi? Olet super innostava ja sinua on ilo seurata eri kanavien välityksellä. Mistä itse ammennat inspiraatiota? Päivittäisessä käytössä ei oikeastaan ole mitään superfoodia koko ajan, vaan nautin niitä fiiliksen ja trapeen mukaan. En käytä kiinalaisia tuotteita, etenkään superfoodeissa! Kiitos <3, inspiraatiota saa kaikkialta! Ihmisistä, luonnosta, kirjoista, luennoista, ravintoloista, opiskelusta ja jostain korkeammastakin…

 

Mikä on mielipiteesi kouluikäisten ja alle kouluikäisten lasten harrastuksista ja niiden määrästä? Tarviiko niitä ja mikä on liikaa? Entäs lasten ruutuajasta? Ja vielä karkkien ja sipsien syönnistä? Jokainen lapsi on yksilö ja mielestäni lapsen vapaa-aikaa ja tilaa kannattaa kunnioittaa. Jos päivät ovat täynnä aktiviteetteja, aikataulua ja rasitusta, voi pieni uukin uupua ja stressaantua. Meillä ei ole harrastettu kuin vasta nyt ensimmäisenä kouluvuotena – hän pelaa tennistä, that’s it. Muuten touhutaan paljon yhdessä ja tuntuu, ettei tarvitse yhtään lisää aktiviteettia arjen hulinaan. Mielestäni myös rauha ja yhteinen aika perheen kesken on korvaamattoman arvokasta. <3 Yksilöllisisä eroja on paljon, toiset tarvitsevat ja kaipaavat enemmän kuin toiset – yksilöllisyyttä ja lapsen omaa tahtotilaa kannattaa kunnella. Meillä ei ruutua tuijotella kuin illemmalla hetken – muulloin ei ole edes aikaa sille. Joskus vikonloppuina aamun lastenohjelmat kuuluvat aamuihin. Kännykkä- tai tablettipelejä ei meillä pelata, eikä meillä syödä sipsejä tai karkkeja lainkaan. Tottakai lastenkutsuia tai syntymäpäivillä Luca syö mitä huvittaa ja hyvä niin. Hän myös herkuttelee reilusti, mutta vain paremmilla valoinnoilla – esim raakasuklaallani.

 

Ahdistaako tai ärsyttääkö julkisuus sinua ikinä? Entäs perhettäsi? Toisinaan kyllä, mutta harvoin – esimerkiksi silloin kuin omasta surusta tehdään viihdettä tai kun väitetään jotakin, joka ei pidä paikkaansa. Julkinen tietämötän arvostelukin satuttaa toisinaan… Muuten näen juolkisuudessa myös paljonhyväkin ja olen amatillisesti kiitollinenkin. Perhettä ei ärsytä, mutta esimerkiksi mieheni ei halua olla julkisuudessa eikä ole siitä kiinnostunut. Hänelle olen vain Karita – en missi, malli, juontaja, kirjailija, valmenta, julkisuudenhenkilö jne… vaan jotakin aivan muuta.

 

Sinä kysyit, minä vastaan – Q & A –Karita

 

Mistä bändeistä tai artisteista tykkäät? Entä mitä kuuntelet esim. juoksulenkeillä? Bändit ja musiikkimaku vaihtelee… Lenkeillä en kuuntele koskaan musiikkia, vaan luentoja, äänikirjoja, podcasteja, haastatteluja jne… : )

 

Käytkö ikinä hiihtämässä tai luistelemassa? Harvemmin, tosin tänä talvena ajattelin olla ahkerampi luistimilla. Hiihtänyt olen koko pienen elämäni (siskoni hiihti kilpaa), mutta nyt viimeisten seitsemän vuoden ajan en juuri lainkaan.

 

Hei,kun olet tyylikäs nainen niin kenen tyyliä ihailet? Hmmm, vaikea kysymys. En suoranaisesti kenenkään, monila henkilöillä on tyylejä joista pidän. Nautin myös erilaisista tyyleistä – sportti, klassinen, street jne… : ) Victoria Bechamin tyylissä on jotakin ihanaa, samoin Gwyneth Paltrow, Aurdey Hebburn…

 

Itseäni kiinnostaa kovasti suoliston mikrobisto ja sen parantaminen. Olisi kiva kuulla vinkkejä, kokemuksia ja ruoka suosituksia sen suhteen! Suolisto rakastaa rauhaa ja stressittömyyttä! Kehoa tulee siis rebntouttaa, antaa riittävästi unta, hyvää puhdasta ravintoa ja myönteinen ajttelukin toimii suoliston tukena. On tutkittu, että suoliston ja aivojen yhteys toimii molempiin suuntii!
Ykköstuote probioottien lisäksi on laadukas (ei kiinalainen) glutamiini, joka auttaa korjaamaan suolinukkaa. Prebiootit ovat hurjan tärkeitä myös, eli paljon kasviksia, juureksi ja kuitujani. Riittävä veden juonti ja liikunta auttavat suolta toimimaan paremmin – suolen tulisi tyhjentyä kaksi kertaa päivässä – vähintään kerran päivässä! 

 

Parhaat väylät valmennusasiakkaiden saamiseksi? Kuinka suuren osan valmennusasiakkaat ottavat viikostasi? Otatko tällä hetkellä usia valmennettavia? Missä opiskelit Health Coachiksi – suositteletko? Parhaista väylistä en osaa sanoa, mutta varmasti tyytyväiset asiakkaat, laaja tietotaito/ymmärrys ja hyvät sivut auttavat. Minulla ei ole vielä edes verkkosvuja, sillä en ole vielä niitä ehtinyt rakentaa. Haluan niistä hyvät ja huolella tehdyt, joten nyt ne joutuvat valitettavasti odottamaan sopivampaa aikaa… Tällä hetkellä voin pitää ainoastaan muutamaa yksityisasiakasta ja juuri vapautui yksi paikka. Aikataulu ei salli enempää juuri nyt, silä teen töitä asiakkaitteni eteen myös tapaamisten ulkopuolella – etsin tietoa, työkaluja, tsemppaan jne. Ryhmävalmeenuksia ja yritysvalmennuksia teen kyllä. Olen opiskellut terveyttä melkein koko ikäni ja tämä jatkuu edelleen erilaisten seminaarien, valmennusten, lukemisen ja luentojen merkeissä. Health coachiksi opiskelin Institute for intergrative nutrition -koulussa. Sen lisäksi ennen sitä opiskelin Life Coachiksi – tämä yhdistelmä on mielesäni erinomainen, sillä ihminen on kokonaisuus, ei vain ravinto, liikunta, mieli tai elämäntyyli yksistään. Itse tulee aina olla aktiivinen, opiskella, etsiä tietoa ja kouluttautua lisää jatkuvasti.

 

 

Tällä kertaa vastaukset olivat tässä, sillä nyt joudun kiitämään eteenpäin. Kaunis kiitos kysymyksistä – toivottasvasti saitte vastauksisat jotakin apua tai mitä kaipasittekin.
Jos toivotte voidaan ottaa samanmoinen setti uudestaankin. : )

 

Iloa ja ihanaa viikonloppua!

<3 Karita

 

 

kuva: Emma Ronkainen

 

Kommentit (1)
  1. ALENNUSKOODI IHANILLE LUKIJOILLE - Rakkaudella, Karita
    13.2.2018, 18:56

    […] Karita Q & A […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *