PUHDISTAVA PUNAJUURIKEITTO

Puhdistava punajuurikeitto – herkullista kauneusruokaa parhaimmillaan

puhdistava punajuurikeitto

 

Puhdistava punajuurikeitto on täyteläinen, pehmeä, maukas, puhdistava ja täynnä ravinteita – täydellistä alkuvuoden talviruokaa! Punajuuri tukee maksan ja munuaisten toimintaa, jotka molemmat ovat joutuneet koville juhlapyhien aikana. Keitto valmistuu kehoa hellivistä ja kaunistavista raaka-aineista, samalla kuin se madaltaa kehon tulehdustiloja. Useimpien sairauksien ja oireiden takana on jokin asteinen tulehdus, siksi tämä keitto toimii moneen vaivaan.

 

puhdistava punajuurikeitto

puhdistava punajuurikeitto

puhdistava punajuurikeitto

 

Puhdistava punajuurikeitto on myös vegaaninen, gluteeniton, pähkinätön, maidoton ja tietysti sokeriton. Se tuo ihanan olon ja on ruoansulatukselle helppoa ravintoa. Puhdistava punajuurikeitto taipuu moneksi pienin lisäyksin, valmiin annoksen voi viimeistellä esimerkiksi marinoiduilla tai paistetuilla sienillä, paahdetuilla kikherkeillä, paistetulla lehtikaalilla, rukolalla, avokadokuutioilla, siemenillä, keitetyllä kananmunalla tai kookosjogurtilla – mahdollisuuksia on lukuisia.

 

puhdistava punajuurikeitto

 

Isoisäni viljeli punajuuria, nauriita ja porkkanoita, joita nyt samoilla tiluksilla viljelevät serkkuni. Ehkäpä rakkaus juureksiin onkin tullut mukaani jo verenperintönä. Puhdistava punajuurikeitto sisältää suuren määrän erilaisia kasviksia, jotka kaikki tukevat ruoansulatusta, tuovat ravinteita, puhdistavat kehoa, tukevat sisäelimiä ja kaunistavat kehoa ja ihoa. Keitto sopii lounaaksi, välipalaksi tai illalliseksi ja miksei vaikka suolaiseksi aamiaiseksi vaikka kypsällä kvinoalla viimeisteltynä. Se myös säilyy hyvin, joten kannattaa tehdä iso kattilallinen ja lämmittää siitä ihana nopea ruoka. Puhdistava punajuurikeitto on myös loistavaa lounasruokaa, jonka voit napata mukaan töihin vaikka termarissa. : )

 

puhdistava punajuurikeitto

 

Tykkäätkö punajuurista? Minä rakastan niitä kaikissa muodoissa ja nautinkin niistä aina kun mahdollista. Jos nuo punaiset ihanuudet miellyttävät myös sinua, kokeile tätä helppoa ja herkullista keittoa.

 

Kaunistavaa, kevyttä ja energistä päivää – just sulle!

<3 Karita

 

puhdistava punajuurikeitto

 

Puhdistava punajuurikeitto

 

1,5 l vettä
1,5–2 rkl luomukasvisliemijauhetta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyrettä
yksi iso punajuuri tai useampi pienempi
yksi porkkana
2 varsisellerin vartta
1 rkl tuoretta timjamia
yksi pieni fenkoli
laakerinlehti
mustapippuria maun mukaan
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl juustokuminaa
1/2–1 tl jauhettua kurkumaa
cayennepippuria maun mukaan
1–2 tl laadukasta suolaa
1 rkl kookosöljyä tai gheetä

 

Lisää kasvisliemijauhe veteen. Kuori ja pilko raaka-aineet. Lisää sipulit, porkkana ja punajuuri kattilaan, lisää mausteet ja kuumenna kiehuvaksi.
Anna poreilla noin 10 minuuttia ja lisää loput raaka-aineet, rasvaa lukuunottamatta. Jatka kypsennystä noin 10 minuuttia tai kunnes kaikki raaka-aineet ovat kypsiä.
Lisää rasva ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella.
Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa.
Nauti kuumasta keitosta sellaisenaan, ripottele päälle esimerkiksi paahdettuja siemeniä, pinaattia tai lusikoi päälle kookosjogurttia.

 

P.S. Paistan usein sipulia, sieniä ja lehtikaalia pannulla, maustan muun muuassa tamarilla ja annostelen keiton päälle. Ihanaa!

 

kuvat: Karita Tykkä / rakkaudella, Karita

 

Jos tämä blogipostaus miellytti, saatat olla kiinnostunut myös alla olevista postauksista.

 

Uunipäärynät

 

Kardemummalla maustetut uunipäärynät

Kookosjogurtti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ramen-sobanuudelikeitto

helppo ja nopea ramen-sobanuudelikeitto

 

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

kiitos!

Kommentit (10)
  1. Miten tarkkaan ottaen keitto on sokeriton? Tomaattipyreessä on lisättyä sokeria ja punajuuressa ja sipulissa on myös ihan luonnostaan pieniä määriä sokeria.

    1. karitatykka
      14.1.2018, 15:38

      Ei ainakaan minun käyttämässäni luomu Biona- merkkisessä ole mitään lisättyä – ei sokeriakaan. Kasviksissa kyllä on luontaista sokeria.

      Ystävällisin terkkusin,
      Karita

  2. Hei,
    Kertoisitko tarkemmin, mitä tuo puhdistava siis oikein sinusta tarkoittaa?
    Luin nimittäin äskettäin erinomaisen jutun LKT, prof. Knuutin kirjoittamana: http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/detox/. Minusta hänellä on hyvää argumentaatiota sille, ettei mitään detox-efektiä ruoalla saa aikaiseksi.

    1. karitatykka
      14.1.2018, 15:36

      Kiitos Aino.

      Ei tungeta kehoon lisä-, täyte- tai väriaineita ja annetaan sille helposti sulatettavaa ruokaa.

      Iloa,
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *