Herkullinen herukkapiiras

herkullinen herukkapiiras

Gluteeniton, maidoton, sokeriton ja munaton herukkapiiras

 

Suomen kesä on lyhyt. Kuten myös marjakausi, joka kiitää ohitse hurjaa kyytiä. Eipä hätää, onneksi sato on laaja. Juuri nyt mustikat, vadelmat ja herukat kukoistavat herkullisuudellaan. Sade vei mansikat, mutta herukat voivat hyvin ja maistuvat herkullisilta. Ne ovat myös huippu terveellisiä C-vitamiinipommeja, jotka pursuavat muunmuassa antioksidantteja. Mustaherukat ovat omia suosikkejani, joita nautin viikottain. Raikkaan kirpeät ihanuudet piristävät, puurot, jäätelöt, smoothiet ja jälkiruokaherkut. Snapchatin (karita-tykka) videossa herukkapiirakka keräsi toiveita reseptistä, joten jaan sen kanssanne tänään. Tämä herukkapiiras ei vaadi erikoisia aineksia tai laajaa raaka-ainekirjoa. Se valmistuu nopeasti ja on helppo valmistaa. Herkullinen herukkapiiras vie minut makumatkalle maalle, mummolaan. Parhaalta se maistuu itsevalmistetun mantelimaidon, kahvin tai teen kaverina nautittuna. Voit nauttia sen sellaisenaan, jäätelön tai vaikkapa kookoskermavaahdon kera. Herukkapiiras on raikas, terveellinen ja hellii kehoa sekä mieltä. Se on myös gluteeniton, maidoton, munaton ja valmistettu ilman valkoista sokeria tai lisäaineita. Piiras sopii siis monenlaiseen ruokavalioon ja on siksi oiva tarjottava myös kyläilijöille.

 

herkullinen herukkapiiras

 

Marjat voivat olla myös pakastettuja, jolloin ne kannattaa sulattaa ja jättää ylimääräinen neste käyttämättä. Muuten pohja imee itseensä liikaa nestettä, eikä siitä tule rapea. Jos et halua käyttää pohjassa mantelijauhoa, voit korvata sen kaurajauholla tai -hiutaleilla. Taatelit voit myös korvata halutessasi hunajalla. Käytin tällä kertaa rasvana suolatonta luomulaatuista alppivoita, jota hankin Italiasta. Se on taivaallista, ja toi pohjataikinaan ihanan maun. Voit myös käyttää ainoastaan perunajauhoja tai psylliumia täytteen jämäköittämiseen, tai korvata ne chia-jauholla (jauhetuilla chia-siemenillä). Marjoiksi voit valita melkeinpä mitä marjoja tahansa, mutta herukat ansaitsevat mielestäni paikan juuri tässä piiraassa.

 

herkullinen herukkapiiras

herkullinen herukkapiiras

Toivottavasti kokeilet ja nautit tästä raikkaasta piiraasta yhtä paljon kuin meidän perheemme.

Rakkautta,
Karita

 

Herkullinen herukkapiiras

Pohja
4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3,5 dl mantelijauhoja
4–5 medjool-taatelia, kivi poistettuna
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
4 rkl kookosöljyä tai sulaa voita

Täyte
6 dl herukoita (tai muita marjoja)
1/2 tl jauhettua vaniljaa
3–4 rkl vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
1 rkl perunajauhoja
1 rkl jauhettua psylliumkuitua

 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Valmista sitten täyte sekoittamalla täytteen kaikki raaka-aineet kulhossa keskenään.
Prosessoi sitten pohjan raaka-aineet monitoimikoneessa keskenään kunnes massa on hyvin sekoittunut ja on  muovailtavaa. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan. Ota sivuun noin 1,5 dl taikinaa.
Voitele vuoka tai käytä leivinpaperia ja painele taikina ohuesti vuoan (halk. 25 cm) pohjalle ja reunoille.
Lusikoi marjaseos vuokaan pohjan päälle ja murustele taikinaa marjojen päälle.
Paista uunissa noin 20 minuuttia ja peitä foliolla. Jatka paistamista vielä noin 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä kunolla ennen tarjoilua ja leikkaamista.
Tämä piiras paranee saadessaan maustua, joten sen voi hyvin valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Piirakan voi  myös pakastaa.

herkullinen herukkapiiras

 

Kuvausalusta: Timberwise

Kommentit (7)
  1. Tämä on ehdottomasti parhaimpia ravintorikkaita leivonnaisia, mitä olen tehnyt. Mahtava resepti, kiitos! Raakakakut ovat omaan makuun usein liian raskaita ja/tai pähkinäisiä, niin etsin aktiivisesti näitä suht’ terveellisten leipomusten ohjeita. Aina lopputulos ei ole sekä koossapysyvä, maistuva & terveellinen, kauniista ulkonäöstä puhumattakaan. Mutta tässä reseptissä toimi ihan kaikki! En voi kuin suositella. Kiitos myös vaihtoehtojen antamisesta eri ainesosien suhteen. Itsellä täyte pysyi lähes identtisenä, mustikoita vähän lisäsin herukoiden joukkoon & hunajan sijaan makeutin stevialla. Pohjaan taas käytin kauran sijaan tattarihiutaleita & mantelijauhon korvasin kvinoa- ja kookosjauhoilla. Herkkua tuli 🙂

    1. karitatykka
      29.7.2016, 17:11

      Hei Niina.

      Ihana viesti! KIITOS.
      Tällaiset viestit saavat jatkamaan uusien reseptien kehittelyä. : )

      Iloa ja kaikkea parasta kesään!
      Karita <3

      1. Kiitos Karita, sinulle myös!
        Reseptisi ovat todella huikeita (palautteen antaminen vain jää usein, mutta onneksi aktivoiduin nyt niin tekemään), uskon että fanilauma vain kasvaa. Taannoinen kesäkurpitsa”pastan” kastike esimerkiksi inspiroi kokeilemaan uusia makuja, kun yleensä olen kesäkurpitsa”pastan” kanssa tehnyt tomaattipohjaisen kastikkeen.
        Unelmani olisi, että ihana kirjasarjasi täydentyisi terveellisillä, mutta nopeatekoisilla ruokaresepteillä lapsiperheille (tyyliin juuri kesäkurpitsapasta). Arjestanne on aina niin kiva lukea: kaikesta välittyy onnellinen & hyvinvoiva perhe. Kohta kuukauden ikäisen poikavauvan äitini mietinkin jo nyt, miten sitten vuoden kuluttua ruokkia pikkumies & vanhemmat terveellisesti arjen kiireeestä huolimatta.
        Ihanaa elokuuta & satokautta!

        1. karitatykka
          4.8.2016, 15:26

          Hei Niina.

          Kiitos ihanasta viestistäsi ja onnea pikkumiehen johdosta. <3
          Hyvä kirjaidea – laitetaan hautumaan. : )

          Kiitos kun seuraat. On ilo kuulla että reseptini inspiroivat ja ovat löytäneet myös sinun keittiöösi.

          Kaikkea parasta koko perheelle ja etenkin pikkumiehelle sekä ihanalle äidille. Nauti vauva-ajasta ja uuden elämän ihmeestä.

          Iloa!
          Karita

  2. Kesäisen mansikkainen raakakakku – in control
    2.8.2016, 22:24

    […] Ohje on muokattu Karita Tykän herkullisesta herukkapiirakkaohjeesta, jonka voit lukea sivulta: http://demo.blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/herkullinen-herukkapiiras/ […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *