Gluteeniton ja vegaaninen kuningatarpiirakka
Gluteeniton ja vegaaninen kuningatarpiirakka
Poikani 7-vuotissyntymäpäiviä vietettiin lasten voimin viime viikon maanantaina ja sukulaisten kesken sunnuntaina. Pienen flunssan uuvuttamana halusin tarjoilujen olevan herkkullisia, mutta etenkin helppoja ja vaivattomia! Gluteeniton ja vegaaninen kuningatarpiirakka oli yksi näistä tarjottavista, jonka valmistin aamulla nopeasti, helposti ja vaivattomasti. Tällä kertaa halusin myös valmistaa piiraan ilman pähkinöitä ja herkku on myös gluteeniton, maidoton ja vegaaninen. Täydellinen tarjottava, sillä se sopii monille! Gluteeniton ja vegaaninen kuningatarpiirakka sai myös paljon kiitosta, joten laitan sen nyt myös teille kokeiltavaksi.
Käytin marjoina pakastettuja mustikoita ja vadelmia, mutta voit käyttää mitä tahansa marjoja. Kaverina voi nauttia vaikka kookoskermavaahtoa, mieleistäsi jäätelöä tai kookosjogurttia, jonka reseptin voit kurkata tästä. Itse nautin sen kotitekoisen kookosjogurtin kanssa – makea, gluteeniton ja vegaaninen kuningatarpiirakka ja lempeästi hapan kotitekoinen jogurtti olivat ihana kombo! Osa pöytäseurueesta turvautui perinteiseen vaniljajäätelöön. Muuta makeaa tarjottavaa juhlapöydässämme oli pari päivää aiemmin valmistamani porkkanakakku, jonka reseptin saatte hiukan myöhemmin, äidin tekemää toscakakkua, raakasuklaita, suklaakakku ja muita etukäteen valmistamiani herkkuja. Ääntä ja riemua riitti, ilo oli ylimmillään ja sankari oli innoissaan kaikesta juhlahumusta.
Lämmin makea, raikas, herkullinen, gluteeniton ja vegaanien kuningatarpiirakka on täydellinen herkku viileinä syyspäivinä. Tämä on helppo ja nopea, valmistuu joka kaupasta löytyvistä raaka-aineista ja sopii monelle herkkusuulle. Se kestää hyvin myös pakastamista JOS sitä jää… Gluteeniton ja vegaanien kuningatarpiirakka säilyy jääkaapissa hyvin noin viisi päivää ja se on myös mukava vieminen kylään mentäessä, sillä se on helppo kuljettaa vuoassa. Hyvä lahjaidea keittiöihmisille onkin leipoa herkullinen piirakka kauniiseen vuokaan, jonka antaa lahjaksi. Tunnontuskia ei tavitse myöskään nautiskelu jälkeen kokea – gluteeniton ja vegaanien kuningatarpiirakka on terveellinen vaihtoehto perinteisille vehnäjauho- ja sokeripiirakoille. : )
Kokeile ja herkuttele hyvässä seurassa!
Iloa,
Karita
Gluteeniton ja vegaaninen kuningatarpiirakka
pohja:
4 dl kaurahiuta
100 g taateleita, kivet poistettuina ja pinemmiksi pilkottuina
1 chia muna; 3 rkl vettä ja 1 rkl chian siemeniä TAI 1 kananmuna
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl jauhettua vaniljaa
3–4 rkl kookosöljyä tai voita + vuoan voiteluun
ripaus suolaa
1/2 tl kardemummaa
(+ vaahterasiirappia jos tarve )
täyte:
3 rkl Perunajauhoja
350–400 g pakastemarjoja (mustikka ja vadelma)
2 rkl kookossokeria
ripaus suolaa
Esilämmitä uuni kiertoilmatoiminnolla 175 asteeseen. Valmista taikina monitoimikoneessa s-muotoisella terällä (pilkkomisterä) sekoittamalla kaikki raaka-aineet sekaisin. Voit sekoittaa taikinan myös käsin, jolloin sekoitatat ensin kuivat ainekset keskenään, pilkot taatelit todela pieniksi ja sekoiatat huolellisesti kaikki keskenään. Jos taatelit ovat kuivia, lisää joukkoon tilkka lämmintä vettä.
Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja pistele taikinan haarukalla muutama reikä. Laita vuoka uuniin siksi aikaa kun teet täytteen.
Tee marjatäyte huolellisesti sekoittamalla hiukan sulaneet marjat, kookossokeri, suola ja perunajauho keskenään. Ota vuoka uunista ja lusikoi marjaseos pojan päälle ja jatka kypsennystä noin 30 minuuuttia.
Nauti kookoskermavaahdon, -koosjogurtin tai valitsemasi jäätelön kera.
Keittiöliina: Kaarna Living
Lisää herkullista purtavaa löydät myös alla olevista postauksista:
Uunilohi lehtikaali-batattiipedillä
Tuplasuklaakakku
Kermainen ja gluteeniton vegepasta
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
Kiitos