HERKULLISET LEHTIKAALISIPSIT

Herkulliset lehtikaalisipsit – naturel, “juusto” tai chili

herkulliset lehtikaalisipsit

 

Lehtikaali kuuluu sen ollessa satokaudessa, jokaiseen viikkooni ja useimpiin päiviinikin. Nautiskelutapoja on monia – keitot, pestot, smoothiet, padat, uuniruoat, salaatit, kasvispihvit… ja tietysti herkulliset lehtikaalisipsit, joita suorastaan himoitsen. Lehtikaali on oikea terveyspommi, joka sisältää B2- vitamiinia, K -vitamiinia ja karotenoideja. Appelsiiniinkin verrattuna se sisältää kolminkertaisen määrän C-vitamiiniakin. Lisäksi lehtikaali sisältää runsaasti hiven- ja kivennäisaineita kuten kaliumia ja fosforia. Lehtikaalin energiasisällöstä melkein 40 prosenttia tulee proteiinista ja koska itse en syö punaista lihaa, on lehtikaalilla siksikin hyvä paikka ruokavaliossani.

 

herkulliset lehtikaalisipsit

 

Niin kuin mitään muutakaan, ei lehtikaaliakaan välttämättä kannata nauttia jatkuvasti suuria määriä, etenkään raakana. Kohtuus siis tässäkin asiassa. Slhtikaali nimittäin kuuluu monen muun kasvin kanssa goitrogeenisiin kasveihin ja saattaa häiritä kilparauhasen toimintaa. Mutta jos olet perusterve voit ja mielestäni kannattaakin nauttia esimerkiksi huipputerveellisiä kaaleja, mutta kehoitan useimmiten kypsentämään ne ensin, jolloin mahdolliset haittavaikutukset minimoituvat. Useasti herkullinen lehtikaali sujahtaa lounasruokaani ja kaikkien muiden kasvisten kera pannulle – kuten ehkä joku teistä on Instagram storyn puolella saattanut huomatakin… Kaverikseen lehtikaali saa useimmiten sieniä, erilaisia juureksia ja kasviksia, kanamunaa tai esimerkiksi kvinoaa, palkokasveja tai kalaa. Nopeaa, ravintorikasta ja täyttävää sen olla pitää – etenkin kotitoimiston lounaalla. Herkulliset lehtikaalisipsit puolestaan ovat ihania sellaisenaan tai vaikka kasvissosekeiton päällä nautittuna!

 

herkulliset lehtikaalisipsit

 

Lehtikaalin sitkeä lehtiruoti kannattaa poistaa. Raakana lehtikaalin lehdet ovat kovia ja puisevia, joten ne kannattaa vähintään ryöpätä tai paistaa pannulla. Uuniruoissakin lehtikaali toimii mainiosti! Myös pataruoissa, kuten täällä blogissani aiemmin julkaisemassani bataatti-lehtikaalicurrrysakin lehtikaali hurmaa! Kypsennys pehmentää kasvisolujen seinämät ja tekee siitä helpomman nauttia. Lisäksi olen kuullut, että keitinveteen lisätty ruokasooda pehmentää lehdet ja säilyttää lehtikaalin kauniin vihreän värin. Lehtikaalisipsit voit maustaa oman makusi mukaan ja

 

Oletko sinä lehtikaalin ystävä? Jos et, suosittelen ainakin kokeilemaan näitä sipsejä – mielesi saataa muuttua ja perinteiset naksut vaihtua terveellisiin vihreisiin sipseihin. : )

Iloa ja ihanaa viikkoa!

Karita

 

herkulliset lehtikaalisipsit

 

Herkulliset lehtikaalisipsit

200 g
lehtikaalia
1 sitruunan mehu (noin 1/2 dl)
2–3 tl oliivi- tai avokadoöljyä (joskus olen myös käyttänyt sulatettua kookosöljyä, joka sekin toimii)

 

Mausteet:

1/4–1/2 tl hienoa merisuolaa
1/8–1/4 tl chilijauhetta
1/2 tl paprikajauhetta (savustettu paprikajauhe tuo extra makua, kokeile myös sitä)
½ dl ravintohiivahiutaleita

Vinkki: Mausteita voit käyttää makusi mukaan. Rravintohiivasta tulee juustoinen maku, savustetusta paprikasta ihana savun aromi ja pelkistetty versio syntyy pelkästään laadukkaasta suolasta)

Poista kova letiruoti ja revi lehtikaalin lehdet sopivan kokoisiksi
paloiksi sekoitusastiaan.
Sekoita öljy ja sitruunanmehu ja sekoita
lehtikaalien joukkoon. Ripottele sekaan myös mausteet ja sekoita sekoita käsin, jotta mausteet tarttuvat jokaiseen lehteen.
Levitä lehdet kuivurin tasoille tai pellille.
Kuivata 40 asteen lämpötilassa viisi tuntia tai kunnes lehdet ovat aivan rapeita. (Kuivurissa kuivattuna lehtikaalisipsit ovat raakaruokaa.)

TAI paista lehdet rapeiksi uunissa 150-asteessa noin 20-30 minuuttia. Kääntele lehtiä paistamisen aikana.

Säilytä sipsit paperipussissa ja ripottele keittojen, salaattien tai leipien päälle  tai nauti sellaisenaan.

 

 

Jos pidit tästä reseptipostauksesta, saatat pitää myös näistä herkuista.

Herkullinen ramen-sobanudelikeitto (gluteeniton)

helppo ja nopea ramen-sobanuudelikeitto

Uunilohi bataatti-mustakaalipedillä

kauden paras ruoka yhdestävuoasta

Kermainen, gluteeniton ja vegaaninen sienipasta

paras gluteeniton vegepasta

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

kiitos

Kommentit (2)
  1. Kokeiluun menee! Muuten mitä sieniä ostat yleensä ja mistä kaupasta löytyisi hyvä valikoima? Käytätkö purkkisieniä vai mitä? 😀

    1. karitatykka
      5.10.2017, 17:49

      Moikka M

      En käytä purkkisieniä, käytän hedelmä ja vihannesosastolta löytyviä tuoreita sieniä, tällä kertaa ruskeita herkkusieniä. : )

      Myös muut sienet käyvät, käytän ja pidän paljon siitakkesienistä. Viimeksi eilen meni niitä pannulle. Ostan itse sienet joko torilta tai perus kaupasta, kuten omasta lähi K-supermarketista. kyllä useimmista kapoista löytyy. Ostan luomuna aina kun mahdollista.

      Kokeile ja nauti!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *