SAVUSTETUT KASVIKSET JA SIENET TAHINIKASTIKKEELLA
Sähkösavustin saatu testiin Tammer -Tukku Oy:ltä.
Tuntuuko siltä, etteivät kasvikset oikein riitä ruokaisaksi annokseksi? Eipä hätää tässä tulevat savustetut kasvikset ja sienet tahinikastikkeella! Idea sai alkunsa porkkalasta, joka on vegaaninen kylmäsavulohi porkkanasta ja joka nousi hitiksi viime jouluna. Uusi Mustangin sähkösavustin oli odotellut oikeaa ja aurinkoista kesäiltaa kokkailua varten.
Otin savustimen mukaani maalle ja päätin reissun aikana valmistaa jotakin savustettua, jotakin muuta kuin kalaa. Kävin fiilistelemässä Teurolla, isoisäni vanhoilla ja nykyisin serkkujeni hoitamilla viljelyksillä. Tuolta reissulta mukaani tarttui vastanostettuja punajuuria, nauriita, porkkanoita ja viime kauden palsternakkaa. Herkkusieniä, tahinia ja muuta löytyi jo valmiiksi jääkaapista, ja näin syntyivät savustetut kasvikset ja sienet tahinikastikkeella. Lopputulos maistui koko porukalle ja vatsat täyttyivät täyteläisen savun maun ja terveellisten kasvisten siivittämänä. Valkosipulisista sienistä tuli jopa lihaisan makuisia savustuksen jälkeen ja olivat isäni herkkua. Tahinikastikkeen tein siksi, että mielestäni sen sopii mainiosti juuresten, salaattien ja sienten kaveriksi.
Savustus oli äärimmäisen helppoa sähköisellä savustimella ja koko homma hoitui siististi ja melkein itsestään. Pöntön siivous oli myös ilo – seuraavana päivänä vain nakkasin hiillostuneet savustuslastut kompostiin. Savustetut kasvikset ja sienet tahinikastikkeella saivat perheen miemiehillä rinnalleen grillattua kanaa, mutta meille naisille riitti kesäpäivänä mainiosti pelkät kasvikset. Savutettuja kasviksia ja sieniä voi valmistaa pääruoaksi tai lisukkeeksi. Kylmänä savustettuja porkkanoita ja palsternakkoja voi viipaloida porkkalan tapaan ja käyttää kylmäsavulohen tapaan leivän päällä, salaateissa jne. Porkkanoita ei tarvitse kuoria, ellei niissä ole erityisen paksu kuori.
Toivon, että savustetut kasvikset ja sienet tahinikastikkeella maistuvat myös sinulle. Ja vaikka kesä on jo loppusuoralla, sopivat juurekset ja muut kauden ihanuudet loistavasti myös kylmeneviin syyspäiviin.
Herkullista keskiviikkoa!
Karita
Savustetut vihannekset ja sienet tahinikastikkeella
Savustetut kasvikset
Sähkösavustin ja savustushakkelus (leppä) + kaksi sokeripalaa hakkeluksen joukkoon tuomaan kasviksiin kauniin värin
porkkanoita
palsternakkaa
Höyrytä porkkanoita ja palsternakkaa 15-20 min tai kunnes ovat hiukan kypsyneet, mutta ovat vielä napakoita.
Laita sillä välin savustin valmiiksi annostelemalla leppähake sille tarkoitetulle alustalle.
Laita sienet arkkifoliolle ja viipaloi valkosipulia mukaan pirskottele päälle tamaria.
Aseta puolitetut tai neljään osaan leikatut palsternakat ja kokonaiset tai puolitetut porkkanat ritilälle. Nosta myös sienifolio ritilälle.
Savusta noin 15 minuuttia. Savustusaika riippuu siitä kuinka vahvan savun maun haluat.
Valkosipuliset savuherkkusienet
200 g herkkusieniä, neljään halkaistuna tai neljään osaan leikattuina
1- 2 valkosipulin kynttä, ohueksi viipaloituna
tamaria (noin 1 rkl) ja mustapippuria maun mukaan
folioarkki
Laita kaikki raaka-aineet foliarkkiin. Taita reunat, jotta neste ei valu pois. Savusta noin 15 minuuuttia.
Tahinikastike
3 rkl tahinia
Pienen sitruunan mehu
1 rkl oliiviöljyä
Vettä haluamasi koostumuksen mukaan
1 isohko pieneksi hienonnettu valkosipulinkunsi
Hiukan mustapippuria
Soijakastiketta tai suolaa main mukaan
Sauvasekoittimella sekaisin. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan. Nauti kasvisten, salaatin ja sienten kera.
Lisää maukkaita ja terveellisiä herkkuja –
ole hyvä!
Kesän paras marjapiiras
Herkullinen lehtikaalisalaatti
Viilentävä ja kaunistava smoothie
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
[…] savunmaun ja tahinikastike kruunasi kokonaisuuden. Nam! Lue lisää ja ota talteen Karitan reseptit täältä. Tutustu samalla myös Mustangin […]
Reseptikokeilut jatkuu.. Tein viikonloppuna uusimmasta kirjastasi kesäkurpitsaspagettia lehtikaalipestolla ja pad thai salaattia – nam! Vähän sovelsin kotoa löytyvien ainesten mukaan ja omalle herkälle vatsalle sopivammaksi. Pestoon käytin kaapista auringonkukansiemeniä ja punakaalin korvasin höyrytetyllä kukka- ja romanescukaalilla. Mutta hyvää oli näinkin ☺
Ihanaa, että kokeilet reseptejäni – ja sovellat, sillä niihän ne parhaat jutut löytyvät! : )
Iloa!
Karita