Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla

Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla

 

Rakastan raakasuklaata ja nautin siitä usein. Välillä käy kuitenkin niin, että liika on liikaa ja on aika pitää pikku paussi. Herkuista nauttiminen ei kuitenkaan lopu, vaan suklaa muuttaa vain huikan muotoaa ja taipuu valkosuklaaksi – tällä kertaa vuorossa oli valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla. Tässä suklaassa sen aktiivinen ainesosa teobromiini on poissa. Teobromiini sana tulee Kreikasta ja tarkoittaa jumalten ruokaa – theos = jumalten ja broma = ruoka. Teobromiini on kofeiinin kaltainen aine, joka piristää ja nostaa mielialaa. Eniten sitä on juuri raakakaakaossa ja sen jälkeen merkittävästi vähemmän tummassa suklaassa, maitosuklaasta puhumattakaan. Raakakaakaon piristävä vaikutus on huomattavasti kofeiinia miedompi, mutta se toimii (hämmästyttävästi) diureettina tehokaammin.

 

Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla

 

Itselläni on ollut pikku tauko kofeiinista, kahta pientä poikkeusta lukuunottamatta. Vappubrunsseilla kahvi päätti ihanat brunssit, enkä edes yrittänyt ottaa tilalle yrttiteetä. Muuten nautin kahvin sijaan erilaisia kofeiinittomia teelaatuja ja kofeiinitonta kahvia, jos makunystyrät sen makua kaipaavat ja nauttinut vähemmän myös raakasuklaata. Ai miksi ilman kofeiinia ja kemiallista piristystä? Kova vauhti ja ylistimulaatio tuntuivat ottavan niskalenkin ja niimpä halusin antaa keholleni tauon keinotekoisesta piristyksestä ja antaa sen kertoa, miten se oikeasti jaksaa. Oli mielenkiintoista nähdä millainen energiatasoni olikaan ilman kemiallista piristystä. Myös mieli oli tyynempi ja levollisempi. Nautin kahvia kyllä jos siltä tuntuu, mutta teen sen jatkossa tietoisemmin. Myös raakasuklaa on mukana kuvioissa jatkossakin, mutta välillä vaihdettuna muihin herkkuihin. Raakakaakaossa kun on valtava määrä ravinteita ja sen antioksidanttiarvosta kertova ORAC-arvo on huikkea + itse tehty raakasuklaa tietysti maistuu ihanalta!

 

Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla

Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla-

 

Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla on herkku minun mieleeni. Rakastan kaikkia sen raaka-aineita ja niiden makuja – yhdessä ja erikseen. Yhteen sulautettuna ne saavat aikaan mukavan pehmeän ja täyteläisen maun, ripauksella ihanaa rapeaa rousketta. Käytin kookoslastuina paksuja, todella rapeita ja kuivattuja kookoslastuja, jotka löysin Grace-laivan tax free -kaupasta. Huippuja! Muuten olen löytänyt ainoastaan ohuempia kookoslastuja, jotka nekin sopivat hyvin. Voit käyttää makusi mukaan joko paahdettuja tai paahtamattomia lastuja. Makeutukseen käytin tällä kertaa koivusokeria ja laadukasta steviaa, mutta voit käyttää hyvin myös kookossokeria. Silloin väri muuttuu toffeen ruskeaksi, mutta maku on oikein hyvä. Jos käytät kidemäistä makeuttajaa, kuten kookos- tai koivusokeri, on se hyvä jauhaa ensin hienoksi. Silloin valkosuklaasta tulee kermaisen pehmeää ja sileää.

 

Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla

 

Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla sopii loistavasti nautittavaksi vaikka lämpimän mustikkapiirakan kanssa tai rouhittuna marja- tai hedelmäkulhon päällä . Niin, ja sen kahvin (kofeiinittoman tai kofeiinillisen) kanssa nautittuna – toimii! : )

Iloa ja ihanaa oloa!
Karita

Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla

 

Valkosuklaa kookoksella ja kardemummalla

(yksi iso levy tai noin 30 pientä konvehtia)


1 dl raakakaakaovoita (noin 100 g)

1 dl kookosvoita (ei öljyä! Tein itse jauhamalla kookoshiutaleita tehokkaassa blenderissä)
1–3 rkl koivusokeria tai steviaa + halutessasi pieni tippa mietoa hunajaa
1/2 tl jauhettua vaniljaa
Ripaus suolaa
+ kuivattuja kookoslastuja ja rouhittua kardemumma makusi mukana

Sulata kookosvoi ja kaakaovoi juoksevaksi ja sekoita joukkoon kaikki loput ainekset, lukuun ottamatta kookoslastuja ja kardemummaa. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Kaada haluamaasi muottiin ja ripottele päälle kookoslastut ja kardemumma. Laita pakastimeen kohmettumaan noin 30–60 minuutiksi ja nauti.

P.S. Kookosvoin vuoksi tämä suklaa tulee säilöä viileässä. : )

Kommentit (11)
  1. Mistä ovat nahkashortsit,jotka sinulla oli kirjan julkistamistilaisuudessa v 2015?

    1. karitatykka
      3.5.2017, 19:56

      Taisivat olla PBO:n mallistosta. : )

  2. Täällä yks raakasuklaan rakastaja ilmoittautuu <3 Suklaa kuulostaa kyllä niin syötävän hyvältä, kookos ja kardemumma kun kuuluun suosikkeihini.

    1. karitatykka
      6.5.2017, 11:36

      Ja täällä toinen – samassa veneessä ollaan! ; )

      Iloa ja herkullista viikonloppua!
      K

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *