Pehmeä parsakeitto

Pehmeä parsakeitto

 

Kevät ja parsat, lyömätön yhdistelmä. Aurinko paistaa ja lämpötilakin nousee hiljalleen. Viileitä päiviä vielä löytyy, jolloin tämä pehmeä parsakeitto on täydellinen lounas tai illallisen alkuruoka – runsaammilla lisukkeilla se toimii myös pääruokana. Esimerkiksi parmesaanilastut sopivat loistavasti keiton päälle ja tuovat täyteläisyyttä ja runsautta. Ihanaa rapeutta ja herkullista makua tuovat paahdetut kurpitsansiemenet. Myös esimerkiksi kasvipohjaiset tai maitopohjaiset paksut jogurtit ovat loistavia keiton päällä.

 

Pehmeä parsakeitto

Pehmeä parsakeitto

 

Samettisen pehmeä parsakeitto on suussasulavaa. Jos kaipaat siihen jotakin rapeaa suutuntumaan, voit ripotella päälle esimerkiksi paahdettuja kurpitsansiemeniä – ne toimivat keitossa ihanasti. Käytin kermana kookoskermaa, sillä rakastan sen täyteläisyyttä ja makua. Voit oikein hyvin käyttää myös itse valmistettua cashewkermaa, joka sopii mainiosti makunsa puolesta, tai vaikka tavallista kermaa, jos käytät maitotuotteita. Cashewkerman valmistat sekoittamalla 1 dl, mielellään 2–4 tuntia liotettuja ja huuhdeltuja cashewpähkinöitä ja 1–2 dl vettä monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai blenderissä. Sekoita, kunnes cashewkerma on silkkisen sileää. Voit nauttia tätä myös keiton päällä.

 

Pehmeä parsakeitto

 

Parsa on erittäin hyvä folaatin, kuidun, kromin sekä A-, C-, E- ja K-vitamiinien lähde. Monien muiden kaalien tavoin parsa on täynnä glutationia, joka auttaa tuhoamaan karsinogeenejä ja vapaita radikaaleja. Kannattaa siis nauttia pari parsatankoa myös kypsentämättömänä, jolloin glutationi säilyy tuhoutumattomana. Parsan antioksidantit neutralisoivat soluja vaurioittavia vapaita radikaaleja ja auttavat siten hidastamaan ikääntymisprosessia ja estämään sairauksia. Parsalla on myös diureettisia vaikutuksia, joten se poistaa myös ylimääräistä nestettä kehosta. Pehmeä parsakeitto on todellista kauneusruokaa!

 

Pehmeä parsakeitto

 

Pehmeä parsakeitto on täynnä ravinteita ja makua. Siinä ei ole sokereita, gluteenia tai maitoa, joten se sopii monelle. Jos pidät leivästä, on pehmeä parsakeitto herkullista esimerkiksi vaalean leivän kera nautittuna. Minulle se maistuu sellaisenaan cashewkerman kera.

Oletko sinä keittojen ystävä? Mikä on sinun suosikkikeittosi?

Tämä parsakeitto tuo fressin, kevyen ja kauniin olon.

Aurinkoa ja iloa!
Karita

Pehmeä parsakeitto

 

Pehmeä parsakeitto

2 annosta

1 nippu (500 g) vihreää tuoretta parsaa
3 dl vettä (voit käyttää myös kana- tai kasvislientä jos kaipaat enemmän makua)
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl gheetä, kookosöljyä tai voita
2 tl soijakastiketta tai tamaria (itse käytin Braggs-soijakastiketta, jonka maku on huippu ja jossa ei ole mitään lisättyä)

1/2–1 dl kookoskermaa TAI cashewpähkinäkermaa, mielellään itsevalmistettua
1/2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
tuoretta timjamia maun mukaan

Huuhtele parsat ja kuori varret ohuelti kuorimaveitsellä. Leikkaa parsojen puumainen kantaosa pois.
Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipuli. Paloittele parsan varret pienemmiksi paloiksi, säästä nuput kokonaisina. Kuullota sipuleita gheessä, kookosöljyssä tai voissa kattilassa. Lisää parsat, vesi, Bragg-soijakastike ja rouhaise mukaan myös mustapippuria. Keitä noin 10 minuuttia.
Kaada osa nesteestä erilliseen kulhoon myöhempää käyttöä varten. Voit nostella parsan nuput pois, mikäli haluat säästää ne kokonaisina keiton koristeeksi.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon kookos- tai cashewkerma ja sitruunanmehu. Lisää keitinlientä niin paljon, että keitto on sopivan sakeaa. Kuumenna keitto uudelleen. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla.
Annostele pehmeä parsakeitto kulhoihin ja koristele annokset tuoreella timjamilla ja parsannupuilla tai muilla mieleisillä lisukkeilla.

 

Cashewkerma

  1 dl, mielellään 2–4 tuntia liotettuja, huuhdeltuja ja valutettuja cashewpähkinöitä
1–2 dl vettä
ripaus suolaa

Sekoita raaka-aineet monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai blenderissä, kunnes cashewkerma on silkkisen sileää.
Nauti keiton päällä tai mausta mieleisilläsi yrteillä ja mausteilla ja käytä dippikastikkeena.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *