Raikas mansikkapiirakka

raikas-mansikkapiirakka

 

Aurinko armas kuivas satehen… ihanaa – aurinkoa! Sen kunniaksi tänään gluteeniton, vegaaninen ja ilman valkoista sokeria valmistettu raikas mansikkapiirakka. Talvi on mahtavaa aikaa, mutta kun pimeys väistyy ja luonto herää talvihorroksesta, alkaa myös meissä ihmisissä taas kuhista aivan uusi energia. Suupielet kohoavat ylöspäin ja mieli on positiivisempi – myös energiaa kaikkeen on enemmän. Keväässä on ainutlaatuista taikavoimaa. Talvi on vuodenaikana täynnä yin-ominaisuuksia, kuten ilman viileys, pimeys ja kuunvalo, siksi kaipaamme vastapainoksi lämpöä, tuhtia ruokaa ja lepoa. Kevät ja kesä puolestaan sisältävät Yang elementtejä, jotka puolestaan kaipaavat vastapainokseen yin-ominaisuuksia, kuten esimerkiksi hedelmiä, kasviksia ja liikettä – keho kaipaa ehkä aiempaa vähemmän untakin. Myös alkoholilla on yin-ominaisuus, joten kevään kuplajuomat saattaavat maistua erityisen hyviltä tästäkin syystä. : ) Tasapainoisia ruokia taas ovat esimerkiksi riisi, hirssi, kvinoa, tattari, kaura,lehtivihreät, porkkanat, parsakaali, sienet, sipulit, kurpitsa, pavut ja palkokasvit. Kun ruokavaliomme, ympäristömme ja elämäntilanteemme ovat tasapainossa, syntyy homeostaasi (elimistön biologinen tasapaino) ja keho sekä mieli ovat rauhallisia. Huomaan usein elämäni liukuvan liiaksi toiseen suuntaan, kun epätasapaino oireilee jotenkin. Se ilmentyy yleensä ihollani ja vatsassani. Silloin on hyvä tasapainottaa tilannetta. Tasapainoinen keho voi hyvin. Usein keho luontaisesti kaipaakin keväisin ja kesäisin viileitä juomia ja ruokia, kuumien ja raskaiden sijaan. Kehon viestiä kannattaa kuunella tasapainon saavuttamiseksi. Se viestii meitä varten, ei meitä vastaan.

 

Raikas-mansikka-piirakka3

 

Juuri nyt olen hullaantunut valosta, tuoksuista ja heräävästä luonnosta. Raikas mansikkapiirakka kätkee sisäänsä viime kauden viimeiset mansikat. Jos mansikoita ei enää pakastimessa ole, niin ei hätää, voit valmistaa piirakan myös muilla mieleisillä marjoilla tai turvautua kaupan pakastealtaan tarjontaan. Mansikkapiirakka tuo mieleen kesän ja sen siivittämänä voimme matkata mielikuvissa jo kesäniityille. Minulle kesä on luonnossa olon, vapauden, fressien makujen ja huolettomuuden aikaa. Täytyy myöntää – odotan jo rennompaa ajanjaksoa ja kesää…

Raikas mansikkapiirakka auttaa hetken. Nautin sen kanssa vaniljalla mausteettua kookoskermavaahtoa, jonka reseptin löydät postauksen lopusta. Voit toki tarjoilla sen sellaisenaan tai vaikka hunajalla makeutetun ja mintulla ryhditetyn kaurajogurtin kera – maistuu niinkin!

 

Toivottavasti tykkäät tästä yhtä paljon kuin minäkin.
Rakkaudella,
Karita

 

Raikas-mansikka-piirakka2

 

Raikas mansikkapiirakka
– gluteeniton, maidoton, vegaaninen, sokeriton

pohja

2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
2,5 dl pehmeitä medjool-taateleita
1/2 dl kookosmaitoa tai muuta kasvimaitoa
3 rkl sulaa kookosöljyä
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
1 rkl vaahterasiirapppia

TAI Yacon-siirappia (GI 0)

 

täyte
5 dl mansikoita sulatettuina
ripaus suolaa

vaahterasiirappia tai hunajaa maun mukaan
1/2 tl jauhettua vaniljaa
1,5 rkl tapiocajauhoa

 

5 dl hiukan sulaneita mansikoita
1 rkl tapiocajauhoa

Esilämmitä uuni 175 asteeseen (kiertoilma).

Prosessoi kaikki pohjan raaka-aineet monitoimikoneessa taikinaksi. Ota sivuun reilu 2 dl taikinaa sivuun. Painele loput taikinasta voideltuun vuokaan ja sen reunoille.
Huom! Pohjasta kannattaa tehdä ohut. Pistele haarukalla reikiä pohjaan, laita vuoka uuniin ja tee täyte.

Sekoita sulatetut mansikat, suola, makeutus ja tapiocajauho blenderissä tai monitoimikoneeessa sileäksi. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Sekoita erillisessä kulhossa tapiocajauho kokonaisiin mansikoihin.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja ripottele myös mansikat vuokaan. Murustele loppu taikina päälle ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes piiras on kypsä. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä vuoka foliolla.

Anna vetäytyä ja jäähtyä. Nauti joko lämpinänä esimerkiksi kookoskermavaahdon (resepti alla) kanssa tai sellaisenaan. Piirakka on parasta kun se on saanut jäähtyä täysin, jolloin maut tulevat paremmin esiin.

 

Kookoskerma

 

Tölkki tai kaksi kookoskermaa (SantaMaria organic coconut milk)
hunajaa tai muuta makeuttajaa maun mukaan
jauhettua vaniljaa mikäli haluat
ripaus suolaa

Säilytä kookoskermatölkki tai tölkit yön yli jääkaapissa, jolloin rasvainen osa erottuu nesteestä. Valuta neste pois ja laita rasvainen paksu kookoskerma pieneen kulhoon.
Lisää loput raaka-aineet kylmään kookoskermaan ja vatkaa sähkövatkaimella.
Varo vatkaamasta liikaa tai muuten vaahdosta tulee kokkareista. Aika riippuu laitteen tehosta, joten kokeilemalla löydät oikean ajan.

Kommentit (4)
  1. Kiitos herkullisen kuuloisesta ohjeesta! Tätä täytyy kokeilla. Minkä kokoista vuokaa käytit?

    1. karitatykka
      26.3.2017, 15:27

      Moikka.

      Normaalikokoista piirakkavuokaa,olisko noin 30 cm.: )
      Kokeile ihmeessä.

      Iloa ja valoa,
      Karita

  2. HAIN RAKKAUTTA JA HYVÄKSYNTÄÄ - Rakkaudella, Karita
    31.7.2017, 11:16

    […] Raikas mansikkapiirakka […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *