Voipapuhummus
Rakastan kaikenlaisia tahnoja! Ne ovat täyteläisiä, maukkaita ja pelastavat monet erilaiset annokset. Tällä kertaa vuorossa on voipapuhummus, joka pelastaa monet arkiruoat ja on täynnä proteiinia ja makua. Tämä sopii loistavsti vaikka uunijuuresten kaveriksi, vihannestikkujen dipiksi tai vaikka leivän päällä nautittavaksi. Se on superhelppo valmistaa, ja jos käytät kaupan valmiiksi kypsennettyjä papuja, syntyy voipapauhummus hetkessä. Vinkki: Itsevalmistettuja papuja kannattaa pitää aina pakkasessa valmiina niin on aina raaka-aineita kun hummushimo iskee.
Valmistan pavut mieluiten itse – olen huomannut niiden olevan silloin helpompia vatsalle. Ei siis ilmapalloa vatsassa aterioinnnin jälkeen… Tällä kertaa liotin papuja melko kauan – kaksi vuorokautta, koska ei ollut kiire mihinkään ja halusin tehdä liotuksen huolella. Voipapuhummus muuntuu helposti moneksi. Voit lisätä esimerkiksi yrttejä ja pinaattia tai sujauttaa joukkoon vaikkapa hapankaalia – myös ravintohiiva tuo dippiin ihanaa juustoista makua. Tahinin voi välillä jättää myös pois ja valmistaa esimerkiksi pinaattipaputahtaa tai paprikapaputahnaa… Tahojen kanssa vain mielikuvitus on rajana ja koska ne ovat minun tapauksessani maidottomia, vegaanisia ja gluteenittomia – ne sopivat monille.
Voipapuhummus on koostumukseltaan ihanan pehmeä, kermainen ja täyteläinen. Se tuo kasvispainotteiseen ruokavaliooni täyttävyyttä ja poroteiinia. Hummuksen voi myös pakastaa ja nauttia hummushimon iskiessä. Vinkkinä voin myös kertoa, että tämä voipapuhummus sopii joko sellaisenaan tai hiukan vedellä ohennettuna esimerkiksi sosekeiton kanssa. Kokeile – laita lusikallinen tai pari esimerkiksi punajuuri- tai porkkanasosekeitto päälle. Toimii!
Tahnat ovat ihania ja kuuluvat jokaiseen viikkooni. Helppoja, nopeita ja herkullisia lisukkeita, jotka tekevät melkein mistä tahansa ruoasta astetta maukkaampaa… Olenko yksin tahnainnostukseni kera? Teettekö usein dippejä/tahnoja? Jos, niin kerro suosikkisi.
Kokeile ja nauti – minkä kanssa tahansa!
herkullisia hetkiä,
Karita
Voipapuhummus
(iso annos)
noin 5 dl kypsiä voipapuja, joko tölkistä tai itse valmistettuina
sitruunan mehu
1/2 dl vettä, määrää voi lisätä koostuksen mukaan
1–2 valkosipulinkynttä
1/2–3/4 dl tahinia
1 tl juustokuminaa
ripaus cayennepippuria
1/2 dl oliiviöljyä + päälle
suolaa ja mustapippuria maun mukaan (itse laitoin melko reilulla kädellä)
1/2 tl savustettua paprikajauhetta + päälle
Valmista voipavut ohjeen mukaan tai käytä valmiita purkkipapuja. Jos valmistat pavut itse, annan niiden jäähtyä kokonaan ennen soseuttamista. (Itse myös kuorin valmistamani pavut, mutta se ei ole välttämätöntä.)
Sekoita sitten kaikki raaka-aineet yhteen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella, monitoimikoneessa tai blenderissä. Veden määrää säätelemällä voi muokata koostumusta mieleisekseen.
Tarkista muk ja muokkaa tarpeen mukaan.
Anna voipapuhummuksen maustua hetki jääkaapissa ja tarjoile dippinä, kastikkeena, uunijuuresten kera, sosekeittojen kaverina tai levitteenä kräkkereiden päällä – tahna sopii moneen!
Nauti!
kuvat: Karita Tykkä
[…] Voipapuhummus […]
Pitkään oon harkinnut, tänään vihdoin tein. Tosi hyvää!
Jee!!
Aurinkoa Tupu.
Eikö? Itse rakastan tätä – menee niin moneen.
Iloa ja ihanaa elokuuta!
Karita