Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti

 

Kaupallinen yhteistyö Bioferme Oy

Mahtavaa maaliskuun ensimmäistä päivää ihanat! Rakastan kaaleja – kaikissa eri muodoissa! Tällä kertaa kaaleista se kaikkein valkoisin pääsi ihanasti maustettuna mukaan lautaselleni. Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti toimii pääruokana sellaisenaan tai lisukkeena muun ruoan kanssa nautittuna. Ruoka on vegaaninen, gluteeniton, maidoton ja pähkinätön. Kastikkeena tässä salaatilla on herkullisen pehmeä, valkosipulilla, korianterilla ja timjamilla maustettu ihanuus. Kokonaisuus on kerrassaan ihana!

 

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti02

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti03

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti maustetaan paitsi kastikkeella, myös herkullisilla ja ruoansulatusta aktivoivilla mausteilla, kuten fenkoli, juustokumina ja korianteri. Sekoita mausteseos erillisessä kulhossa tai huhmaressa, jos käytät kokonaisia mausteita. Näin saat tasaisesti maustetut kukkakaalit ja kikherneet. Öljynä käytin tällä kertaa kookosöljyä, mutta voit halutessasi käyttää myös oliivi- tai avokadoöljyä. Minulle kookosöljy toimii hienosti ja nautin sen tuomasta pehmeydestä. Jos haluat kipakampaa makua, voit heittää joukkoon myös aavistuksen cayennepippuria, mutta älä laita liikaa, jotta muut maut eivät jää sen alle.

 

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti04

 

Kukkakaalin lisäksi ruokaan tulee proteiinirikkaita kikherneitä. Voit halutessasi käyttää purkkikikherneitä, mutta suosittelen valmistamaan ne itse. Silloin maku on todella paljon parempi ja tuote on ruoansulatukselle huomattavasti helpompi. Säästyt siis ikäviltä sivuoireilta… If you know what I mean. : ) Itse ainakin huomaan valtavan eron siinä, miten suolistoni reagoi purkkituotteisiin ja miten en saa lainkaan oireita, kun liotan kikherneet huolellisesti ja pitkään itse, ja huuhtelemalla ne hyvin ennen kypsennystä. Palkokasvit eivät siis välttämättä ole ongelma vaan niiden valmistustapa. Suosittelen kokeilemaan… Mausteinen ja lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti nauttii siis Yosan läsnäolosta ja tekee kokonaisuudesta todella täyteläisen ja herkullisen. Oma mieheni piti ruoasta todella paljon, joten kyllä, raavaan miehenkin nälän voi tyydyttää vegeruoalla.

 

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti05

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti07

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti06

 

En juurikaan käytä maitotuotteita, joten teen pähkinämaitoja itse säännöllisen epäsäännöllisesti. Tosin liikaa pähkinöitäkään en halua nauttia, joten Yosan tuotteet ovat hyvä ja laadukas apu maidottomassa kokkailussa. Kaupoista löytyy nykyään paljon vaihtoehtoja, mutta tuotteiden ainesosaluettelo kannattaa aina tarkastaa – niin tiedät mitä syöt ja mikä jää kaupan hyllylle. Yosa Food luomu Kaurafraiche on 100 %:sesti kasviperäineneikä sisällä soijaa. Se on valmistettu suomalaisesta täysjyväkaurasta, on säilöntäaineeton ja sisältää suoliston hyvinvoinnille tärkeitä maitohappo- ja bifidobakteereja. Yosa Kaurafraiche on tuoteperheen ensimmäinen ruoanlaittoon tarkoitettu kaurahapatetuote. Se sopii käytettäväksi ruoanlaitossa crème fraîchen tapaan tai dippikastikkeessa. Myös Yosan Greek style -tuote sopii mainiosti kastikkeeseen! Kokeilin molemmilla – Greek stylellä saat kevyemmän koostumuksen, kun taas kaurafraichella tulee paksumpi ja dippimäinen koostumus. Molemmilla tuotteilla maut ja koostumukset toimivat hienosti! Itse kallistun ehkä hitusen Greek stylen puoleen sen fressimmän ja kevyemmän koostumusensa puolesta. Kokeile, niin tiedät kumpi maistuu sinun suussasi paremmalta.

 

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti06

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti10

 

Käytätkö sinä maitotuotteita ja, jos vähemmän niin mikä on oma suosikkisi vegeversioista?
Herkuttele ja voi hyvin.

Rakkaudella,
Karita

 

 Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti08

 

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti

(kahdelle tai lisukkeena useammalle)

yksi kukkakaali, 500 g
1,5 dl kypsiä kikherneitä (jos käytät purkkituotteita, huuhtele ja valuta ne. Suosittelen kypsentämään kikherneet itse)
1,5 rkl sulatettua kookosöljyä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1/2 tl fenkolinsiemeniä
1 tl laadukasta suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1,5 rkl seesaminsiemeniä, mustia tai vaaleita

 

kastike:

1–2 kypsää avokadoa
100 g Yosa Food kaurafraiche TAI Yosa greeck style
1/2 limetin mehu, vajaa 1 rkl

1 valkosipulinkynsi
1/4–1/2 tl laadukasta suolaa
mustapippuria maun mukaan
vajaa desilitra korianteria tai tilliä
1 rkl tuoretta timjamia

 

Ota kukkakaali ajoissa pois jääkaapista, jotta se ei enää ole kylmä, kun levität mausteseoksen sille. (Muussa tapauksessa kookosöljy kovettuu, eivätkä mausteet tartu raaka-aineiden pintaan.)
Esilämmitä kiertoilmauuni 200 asteeseen.
Pilko kukkakaali mieluisiksi ja sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Lisää kypsät kikherneet.
Kaada päälle öljy ja möyhi käsin, jotta öljy leviää kaikkialle. Kaada sitten mausteseos päälle ja pyörittele huolellisesti, jotta kaikki ruoan osat maustuvat.
Laita uuniin ja kypsennä noin 20–25 minuuttia, välillä sekoitellen.
Sekoita sitten sauvasekoittimella tai pienellä tehosekoittimella paksu kaurajogurtti TAI kaurafraiche, 1/2 avokado, valkosipuli, limetin mehu ja mausteet keskenään. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Viipaloi loppu tai loput avokadot. Ota lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti uunista ja sekoita. Annostele tarjoiluvadille ja lisää avokadoviipaleet.
Pirskottele kastiketta salaatin päälle ja laita loppu tarjolle pöytään lisäämistä varten.

Nauti!

 

Lämmin kukkakaali-kikhernesalaatti09

Kommentit (4)
  1. Siis mitä tarkoittaa kikherneiden teko itse? 🙂 olen ostanut gogreenin tms. kypsiä herneitä pahvipurkissa. Onko näitä saatavilla kuivana, ja niitä sitten kypsennettäisiin?

    1. karitatykka
      1.3.2017, 20:47

      : )

      Kaikkia papuja ja palkokasveja saa myö raakoina ja kuivattuina. Ne tulle ensin loittaa huolellisesti, itse liotan yhleensä yön yli ja sitten kypsentää keittämällä noin tunti, riippuen lajikkeesta. Muun muassa Go greenillä ja Urtekramilla on olemassa valmistuotteiden lisäksi myös kypsentämättömiä tuotteita. Eli ihan samanlailla kuin kuivatut herneet, jotka liotetaan ja keitetään.
      Maku on aivan toinen ja vatsakin tykkää enemmän. Kyllä itsekin välillä käytän sekä purkissa että tölkissä saatavia palkokasveja, tilanne sanelee joskus säännöt.

      Teen yleensä ison satsin kerralla ja pakastan kypsät, näin minulla on useimmiten saatavilla huolella valmistettuja tuotteita. : ) Nytkin voipavut ovat likoamassa ja huomenna keittelen ne kypsiksi.

      Iloa ja hyvää oloa!
      Karita

  2. Tämä oli herkullista!! Jätin kastikkeesta v.sipulin pois, ja lisäsin vielä lorauksen hunajaa, toimi sekin 🙂 Tätä tulee kokkailtua varmasti uudestaan. Ensi kerralla kikherneet itsetehtyinä, kun muistaa aloittaa valmistelut edellisenä päivänä 😉

    Ihanaa viikonloppua, Karita! <3

    1. karitatykka
      19.3.2017, 11:39

      Moi Laura.

      Ihanaa että pidit!
      Hyvä mennä aina tilanteen mukaan, mutta kikherneet kannattaa valmistaa itse – ihan toisesta maasta ovat silloin…: ) Kannattaa tehdä iso satsi kerralla ja pakastaa annoksia. Silloin sinulla on aina ihania itse tehvtyjä kikherneitä kotonasi.

      Iloa ja hyvää oloa!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *