Sitruuna-kurkumavanukas

sitruuna-kurkumavanukas03

 

Ruoka, joka kaunistaa, puhdistaa ja poistaa tulehduksia – rakastan! Sitruuna-kurkumavanukas hurmaa kauniin keltaisella värillään ja piristää tuulen ja tuiverruksen keskellä kehoa ja mieltä. Jokin tovi sitten jaoin täällä blogissani kaunistavan kurkumalatte-reseptini. Olen nauttinut juomaa sekä viileänä että lämpimänä. Nyt tuo parantava kultainen maito päätyi pohjaksi sitruuna-kurkumavanukkaaseen.

 

sitruuna-kurkumavanukas

sitruuna-kurkumavanukas04

 

Kurkuma on oikea superjuuri, jota kannattaa ehdottomasti nauttia useasti, jopa päivittäin. Monen sairauden tai ongelman syy on kehossa oleva liian pitkään jatkunut tulehdus. Kurkuma auttaa myös kehoa puhdistumaan. Kookosmaito tuo ihanaa kermaisuutta ja täyteläisyyttä ja chia voimaa, suolistoa helliviä kuituja, proteiineja, antioksidantteja ja rasvahappoja annokseen. Mikäpä olisikaan mukavampi tapa puhdistaa kehoa ja kaunistaa ihoa kuin maukkaasti herkuttelu! Vanukkaan voi makeuttaa itselle mieleisellään makeuttajalla. Itse makeutin sen tällä kertaa manukahunajalla sen loistavien kehoa hoitavien ominaisuuksien vuoksi. Vinkki: Manukahunajissa on todella isoja eroja – niin maussa kuin vahvuudessakin. Kannattaa siis kysellä myyyjältä ja kokeilla erilaisia, niin löytää oman suosikkinsa. Kotoani manukaa löytyy aina – loistotuote, jota koko perhe käyttää. Se antaa flunssa- ja muille pöpöille kyytiä. Sopii käytettäväksi myös ulkoisesti! Itse otan sitä aina, kun tuntuu joku pöpö yrittää iskeä. Tällä kertaa se täydensi täyteläisen sitruuna-kurkumavanukkaani. Vinkki 2: Manukaa ei koskaan kannata kuumentaa, sillä silloin menettää sen loistavat parantavat ominaisuudet.

 

sitruuna-kurkumavanukas02

sitruuna-kurkumavanukas06

 

Kurkuma värjää kaiken! Kannattaa siis olla varovainen tämän kaman kanssa. Nyt saatat miettiä, värjääkö se hampaat keltaisiksi – päinvastoin, ayurvedassa sanotaan kurkuman vaalentavan hampaita. Sekin bonus siis vielä. : )

 

Toivottavasti kokeilet tätä ja nautit sitruuna-kurkumavanukkaasta yhtä paljon kuin minäkin! Energiaa ja elinvoimaa se ainakin tarjoaa.
Mihin sinä laitat kurkumaa? Hyviä ideoita?

 

Energistä viikkoa ja herkullisia hetkiä – just sulle!
Karita

 

 

sitruuna-kurkumavanukas05

 

Sitruuna-kurkumavanukas

(yhdelle)
Kaunistava kurkumalatte:

1,5 dl kookosmaitoa (täysrasvainen)
1/2 dl vettä
1–1,5 tl jauhettua kurkumaa
manuka- tai tavallista hunajaa maun mukaan (tai vegaaniversiossa kookos- tai vaahterasiirappia)
1/2 tl raastettua luomusitruunan kuorta
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
aavistus mustapippuria ja pieni ripaus  suolaa
+
1/2 sitruunan mehu
1,5 rkl chian siemeniä
makeutta voit lisätä mieleisellä makeuttajalla tarpeen mukaan

Sekoita kaikki kurkumalatten ainekset blenderissä huolellisesti.
Kaada kannelliseen lasipurkkiin ja lisää sitruunamehu ja chiansiemenet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta.
Sekoita huolellisesti hetki ja vielä uudelleen muutaman minuutin kuluttua, jottei vanukkaaseen jää chia-klönttejä.
Sulje kansi ja laita jääkaappiin tekeytymään. Itse valmistan chia-vanukkaat, niin kuin tämän sitruuna-kurkumavanukkaankin aina edellisenä iltana ja nautin seuraavana päivänä, jotta maut ehtivät tekeytymään kunnolla. Kiireen keskellä voit hyvin nauttia vanukkaan jo 15–20 minuutin kuluttua valmistuksesta.

 

sitruuna-kurkumavanukas

Kommentit (17)
  1. Heippa 🙂
    Mitenhän tuon kurkuman käyttö imettäessä? Kuinkahan paljon uskaltaa käyttää?
    Minulta löytyy paljon tuoretta kurkumaa, paljonkohan sitä tarvitsisi ohjeeseen?
    Testiin kyllä tämä ja sun kurkumalatte 🙂
    Kiitos resepteistä 🙂

    1. karitatykka
      25.1.2017, 13:17

      Moi Anne.

      Onnittelut uuden perheenjäsenen johdosta! Ihanaa!

      Kurkumalla on huikeita terveyshyötyjä, mutta kaikille kurkuma ei välttämättä sovi. Se vähentää veren hyytymistä ja saattaa stimuloida kuukautisvuotoa, jonka vuoksi imetyksen aikana kurkumaa kannattaa käyttää vain pieniä määriä. Sama neuvo koskee lapsia. Jos siis haluat käyttää kurkumaa, niin käytä sitä vain vähän – mausteeksi ja väriksi. : )

      Eli raasta mikroraastimella vain hiukan tuoretta kurkumaa ruokiin.

      Kiitos että seuraat!
      Onnelista vauva-aikaa ja iloa!
      Karita

  2. Hei,
    Mitä (jauhettua) kurkumaa olet käyttänyt tässä ohjeessa & kurkumalatessa? Eikö tuore kurkuma kävisi myös? Kiitos.

    1. karitatykka
      25.1.2017, 15:15

      Moi.

      Kiitos viestistäsi.
      Se on siinä reseptissäkin linkitettynä… Tällä kertaa siis käytin Urtekramin luomu kurkumaa. Tottakai tuore kurkumakin käy, monella se vain ei ole helposti saatavilla. Tuore kurkuma kannattaa raastaa mikroraastimella tai sekoittaa blenderissä huolellisesti, jottei kurkumasattumia jää lopulliseen vanukkaaseen.

      Ihanaa viikkoa!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *