Gluteeniton ja vegaaninen siitakesienikeitto
Viime vuonna joulupöydässäni oli ensimmäistä kertaa alkuruokana keitto. Valmistin mustajuurikeittoa, joka oli kaunis kattauksessa ja joka maistui kaikille. Alkukeitto voi olla myös kylmä tai vain hiukan lämmin, silloin sen voi hyvin valmistaa jo etukäteen vaikka aamupäivällä. Tänään reseptinä on joulun alkupalapöytäänkin loistavasti sopiva kermainen gluteeniton ja vegaaninen siitakesienikeitto, jonka julkaisin ensimmäisen kerran Lautasellinen kauneutta -kirjassani. Se on valmistettu aidoista ja oikeista raaka-aineista, ilman ruoan kaltaisia asioita.
Keitto on ihana kermainen ja täyteläinen ilman maito- tai soijatuotteita. Ruoka on myös viljaton. Sen voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä valmiiksi ja lisätä marinoidut sienet ennen tarjoilua. Keitto on tarkoitus nauttia huoneenlämpöisenä, mutta halutessasi voit myös lämmittää sitä hiukan. Pähkinöiden ja siementen rasvat tuhoutuvat kuitenkin herkästi, joten paljoa ei keittoa kannata lämmittää. Voit myös muokata keittoa lisäämällä siihen tuoreita hienonnettuja yrttejä tai ruohosipulia – makua tässä keitossa on kyllä ilmankin. Keitto sopii monelle, sillä se on maidoton, gluteeniton, sokeriton ja vegaaninen. Jos et halua käyttää pähkinöitä, voit jättää ne kokonaan pois ja vähentää hiukan veden määrää.
Löytyykö teidän joulupöydästä keittoa? Jos niin millaista? Luulen, että itse valmistan tänä vuonna punajuurikeittoa tai jotakin muuta juureskeittoa – rakastan juureksia!
Onneksi on vielä aikaa miettiä ja vaihtaa mieltään useaan kertaan… ; )
Iloa ja hyvää oloa!
Karita
Gluteeniton ja vegaaninen siitakesienikeitto
(neljälle)
Marinoidut sienet
3 dl siitakesieniä ohueksi viipaloituna
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tamaria
1 rkl sitruunan mehua
Keittopohja
5 dl vettä
3 rkl vaaleaa misotahnaa (löytyy muun muassa Ruohonjuuresta ja hyvin varustetuista ruokakaupoista)
2 dl pinjansiemeniä (tai lisää cashewpähkinöiden määrää)
3 rkl cashewpähkinöitä (liotettuina noin 4 tuntia, jos mahdollista)
1/2 rkl hunajaa TAI muuta makeuttajaa (ei välttämätön)
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
1 tl kuivattua sipulijauhetta
2 rkl ravintohiivaa
1 tl tryffeliöljyä, jos haluat
koristeluun mustia seesaminsiemeniä
Sekoita ensin siitakesienet, oliiviöljy, tamari ja sitruunan mehu yhteen ja anna marinoitua peitettynä vähintään 30 minuuttia.
Tee keitto sekoittamalla kaikki raaka-aineet tehokkaassa tehosekoittimessa, kunnes keitto on täysin sileää ja kermaista.
Tarkista maku. Lisää marinoidut sienet keittoliemeen ennen tarjoilua ja halutessasi koristele keittoruohosipulilla, seesaminsiemenillä ja öljyllä tai marinadikastikkeella.
Vaikka olenkin laittanut ruokani itse jo 16 -vuotiaasta asti, siitakesieniä olen käyttänyt ehkä kerran (!). Suosin mieluiten metsäsieniä, jos mahdollista, mutta koska syksyn sato jäi keräämättä testaan varmasti tätä keittoa! Sitä paitsi maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon siirryttyäni olenkin jäänyt kaipaamaan joitain herkullisia keittoja, ja niistä ehkä eniten juuri täyteläistä sienikeittoa. Aionkin viedä jakamasi reseptin käytäntöön mahdollisimman pian!
p.s Olen selaillut uutta kirjaasi päivittäin ja olenkin jo tehnyt siitä valintoja tämän vuoden joulupöytäämme 🙂
Hei Elina.
Kiva kuulla! Kiitos että olet hankkinut kirjani. Juuri teitä lukijoita varten kirjoja ja reseptejäni teen.
Tämä keitto on aina huvennut suihin todella nopeasti – olipa ruokailija sitten minkälaisen ruoan ystävä tahansa. : )
Herkullisia kokkailuja!
<3 Karita